%ce%b4%ce%b5%cf%86%cf%81

Plant-based στην ουσία είναι μια διατροφή βασισμένη σε μη επεξεργασμένες τροφές φυτικής προέλευσης -κυρίως- και πολλές φορές με περιορισμένη η καθόλου ζωική πρωτεΐνη. Η διαφορά του plant-based με τη χορτοφαγία είναι ότι στη χορτοφαγία μπορεί να καταναλωθεί κι επεξεργασμένη τροφή. Με την plant-based διατροφή υπάρχει μια άμεση σύνδεση με τη φύση κι αυτόματα οδηγεί σε έναν πιο φυσικό τρόπο ζωής. Τα προτερήματα είναι αμέτρητα από μια τέτοιου είδους διατροφή κι αξίζει να αναφέρουμε κάποια από αυτά.

 

1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα

Σε έρευνες πάνω στα αποτελέσματα αυτής της διατροφής έχει φανεί ότι η μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι σημαντική ακολουθώντας μια διατροφή βασισμένη σε χορτοφαγικά στοιχεία. Εφόσον η plant-based διατροφή διακρίνεται από περιορισμένη κατανάλωση κρέατος, αυτόματα πέφτουν τα επίπεδα χοληστερίνης κι αρτηριακής πίεσης, όπως επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη κι αντιμετώπιση του διαβήτη.

 

2. Μπορεί να αποτελέσει μια ηθική πράξη

Και σαφώς, κατά περιπτώσεις, έχουν την ίδια βαρύτητα με τους λόγους ευεξίας. Η plant-based διατροφή ξεκίνησε για ηθικούς λόγους εξ αρχής ούτως ή άλλως. Η εκτροφή ζώων έχει αλλάξει χαρακτήρα με την υπερκατανάλωση ζωικών τροφών από τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα οι τρόποι με τους οποίους αξιοποιούνται να απέχουν πολύ, καμιά φορά, ακόμη κι από το νόμιμο. Ζώα γεννιούνται κι εκτρέφονται για ένα και μόνο λόγο: το συμφέρον του ανθρώπου, πράγμα το οποίο η φυτοφαγική κουλτούρα ως προς τη διατροφή -κι όχι μόνο- έρχεται να ανατρέψει.

 

3. Μπορεί να συμβάλει στην προστασία περιβάλλοντος

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί εξίσου έναν ηθικό παράγοντα, καθόλου αμελητέο. Στην ουσία η ασυνείδητη κι υπερβολική εκτροφή των ζώων αποτελεί αιτία για τη δημιουργία ρύπων στην ατμόσφαιρα λόγω της κατασκευής τεράστιων εργοστασιακών μονάδων επεξεργασίας τους αλλά και διακίνησής τους. Καθώς το ποσοστό της κατανάλωσης κρέατος την τελευταία εικοσαετία έχει αυξηθεί διαστημικά, το φαινόμενο αυτό αντίστοιχα έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Με τη φυτοφαγική διατροφή λοιπόν ακολουθείται ένας τρόπος ζωής λιγότερο ρυπογόνος καθώς δεν αποτελεί, αυτός που την ακολουθεί, κομμάτι της αλυσίδας καταστροφής του περιβάλλοντος.

 

4. Μπορεί να οδηγήσει στη μείωση σωματικού λίπους

Η μείωση του σωματικού λίπους συνδέεται στενά με τη χορτοφαγική προσέγγιση διατροφής, αν ακολουθηθεί σωστά και υπό καθοδήγηση. Με τη μείωση του σωματικού λίπους ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και η καλύτερη αθλητική απόδοση, η πιο ανάλαφρη αίσθηση σώματος, ο πιο ξεκούραστος ύπνος, ακόμη κι η αναπνοή μπορεί να βελτιωθεί. Επίσης ο κορεσμός επιτυγχάνεται πολύ ευκολότερα με πολύ λιγότερες θερμίδες. Άλλωστε η φυτοφαγία δε διαφέρει πολύ από την ευρέως γνωστή σε όλους μας νηστεία.

 

5. Μπορεί να σου γλιτώσει χρήματα

Σίγουρα η κατανάλωση οσπρίων, λαχανικών, φρούτων, καρπών δεν είναι τόσο ακριβή όσο στοιχίζει μια χοιρινή μπριζόλα κι ένα καλό ψάρι. Η διατροφή αυτή περιέχει βασικά προϊόντα και δεν είναι κάτι εξειδικευμένο γι’ αυτό κι είναι αρκετά συμφέρουσα ως προς την τσέπη αλλά και την υγεία. 

 

Η φυτοφαγική διατροφή λοιπόν ή αλλιώς plant-based είναι τρόπος ζωής που όλο και περισσότερος κόσμος δοκιμάζει θέλοντας να ξεφύγει από το καθεστώς τροφών που επικρατεί. Πλέον προτείνεται από πολλούς διατροφολόγος για τη μείωση βάρους, την ευεξία κι έναν πιο υγιή τρόπο κατανάλωσης τροφής. Παράλληλα υπάρχουν πολύ νόστιμες συνταγές για απολαυστικά γεύματα. Για τους ηθικούς λόγους ο κάθε ένας κρατά την άποψή του, αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά σε κάποιες δεδομένες αλήθειες. Κι όπως λέει κι ο λαός, είσαι ό,τι τρως τελικά.

 

*Για οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας συμβουλευτείτε έναν ειδικό διατροφολόγο. 

Συντάκτης: Ειρήνη Χριστοδούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου