Πριν από μερικές μέρες προβληματίστηκα μετά από το σάλο που έγινε γύρω από την αγωγή μίας νεαρής Αμερικανίδας εναντίον του Instagram.

Το Instagram διέγραψε τον λογαριασμό της κοπέλας, όταν εκείνη ανέβασε μία φωτογραφία της στον καθρέφτη με εσώρουχα. Εκείνη υποστήριξε ότι τα παραπανίσια της κιλά, ήταν το κίνητρο της εταιρείας για να απενεργοποιήσει τον λογαριασμό της ενώ επικαλέσθηκε χιλιάδες φωτογραφίες καλλίγραμμων διάσημων και μοντέλων οι οποίες αναρτούν ακόμη πιο προκλητικές φωτογραφίες.

Στην καταγγελία της η κοπέλα εξέφρασε την απογοήτευσή της για τα πρότυπα του σήμερα και για την περιθωριοποίηση των γυναικών που δε μοιάζουν με αυτά. Μπορεί το κορίτσι αυτό, να είχε το θάρρος να δημιουργήσει θέμα, να εμφανίσει την φωτογραφία της σε εφημερίδες για να κινηθεί εναντίον της εταιρίας. Πόσες άλλες όμως, θα έπεφταν σε κατάθλιψη, θα μισούσαν το σώμα τους και θα έπαιρναν δραστικά μέτρα για να αλλάξουν;

Είναι πράγματι λυπηρό, οι νεαρές κοπέλες να χάνουν την ταυτότητα τους, την νεανικότητα τους και την αυτοεκτίμησή τους, στον βωμό της μόδας, του φαίνεσθαι και της ανάγκης για ταύτιση με τα πρότυπα τα οποία πλασάρουν οι μεγάλοι σχεδιαστές μόδας ή οι διάσημοι τραγουδιστές.

Διατροφικές διαταραχές όπως η ανορεξία και η βουλιμία, οι οποίες μαστίζουν κυρίως κοπέλες ηλικίας 15-25 ετών έχουν ως κύρια αφορμή τα λάθος πρότυπα που πλασάρονται από τα media, την αποστροφή των γυναικών από το ίδιο τους το σώμα και την ανάγκη τους να μεταλλαχτούν σε κάτι άλλο το οποίο κατά την άποψή τους θα είναι ποθητό ή αρεστό σε όλους.

Η ομορφιά και το ωραίο όμως, είναι ίσως οι πιο υποκειμενικές έννοιες στον κόσμο. Ο κάθε άνθρωπος, βλέπει την ομορφιά ή την ασχήμια από την δική του οπτική γωνία. Τα πρότυπα σώματος και ομορφιάς είναι μεν όλα πανομοιότυπα αλλά και διαφορετικά, δεν αρέσουν όμως σε όλους. Δεν αρέσουν σε όλους τους άντρες, δεν αρέσουν ακόμη και στις γυναίκες που τις στολίζουν.

Η ομορφιά γενικά είναι το χαρακτηριστικό ενός ατόμου, που προσφέρει μια αέναη εμπειρία απόλαυσης, ευχαρίστησης, νοήματος και ικανοποίησης όπως δίνεται ο ορισμός της λεξιλογικά.

Ο κάθε ένας από εμάς, έχει την δική του ταυτότητα και τις δικές του απόψεις όπως και το δικό του σώμα. Οι καθημερινές μας συνήθειες και ο τρόπος ζωής μας είναι ένα από τα μέσα τα οποία διαφοροποιούν το σώμα μας. Δεν κατακρίνουμε αλλά αντιθέτως υποστηρίζουμε τις προσπάθειες φίλων μας που αποφασίζουν συνειδητά να αλλάξουν το σώμα τους. Άτομα τα οποία θέλουν να νιώσουν πιο υγιή είτε με το να χάσουν είτε με το να προσφέρουν κιλά. Τους υποστηρίζουμε γιατί αγαπούν το σώμα τους και θέλουν να το προστατεύσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Αντιθέτως, πρέπει να προσφέρουμε απλόχερα βοήθεια σε κοντινούς μας, τους οποίους βλέπουμε να υιοθετούν κακές και ριψοκίνδυνες συνήθειες, στο βωμό των προτύπων ομορφιάς των καιρών.

Συνήθειες που κάθε άλλο τους βοηθούν στο να φτιάξουν και να αγαπήσουν ένα καλύτερό τους εαυτό.

Μέρα με τη μέρα οι ανασφάλειες αυξάνονται αντί να καταλαγιάζουν και τα άτομα οδηγούνται σε διατροφικές διαταραχές. Σκοπός μας δεν είναι να στραφούμε ενάντια στο Instagram ούτε να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας για να διαμαρτυρηθούμε.

Για σήμερα πρέπει όλοι μας να σκεφτούμε: Εγώ τί θα έκανα εαν έβλεπα μια υπέρβαρη κοπέλα με εσώρουχα στα News Feed μου; Είναι καλύτερη μία κοπέλα στα 40 κιλά με εσώρουχα; Και εσύ, που κοιτάζεις με μίσος τον εαυτό σου στον καθρέφτη, σκέψου λίγο καλύτερα: Θέλω στ’αλήθεια να αλλάξω το σώμα μου; Θέλω να είμαι υγιής; Πώς;

Και τελικά, γιατί πρέπει να έχουμε πρότυπα για το πως μοιάζουμε και όχι για το πώς ζούμε την καθημερινότητά μας; Τα πρότυπα όμως αλλάζουν με τα μυαλά των καιρών.

 

Συντάκτης: Χαρά Αναξαγόρα