efg

Μήπως ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία των ανθρώπων που είναι εθισμένοι στη σοκολάτα; Μήπως είστε ένας πραγματικός chocoholic; Αδιαμφισβήτητα, το δημοφιλές αυτό γλύκισμα αποτελεί μια απ’ τις πιο εθιστικές τροφές σε κάθε της μορφή, κι αυτό οφείλεται στις ορμόνες που εκκρίνει στον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι, καθόλου άδικα, η κατάταξη της σοκολάτας στις τροφές με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως, είναι ιδιαίτερα υψηλή. Δεδομένων των παραπάνω, καθόλου δεν εκπλήσσει το γεγονός πως πολλοί από εμάς, -αν όχι οι περισσότεροι-, δεν μπορούμε να περάσουμε σχεδόν ούτε μια μέρα χωρίς να γευτούμε έστω ένα μικρό κομματάκι σοκολάτας.

Βέβαια, ακόμη κι αν εμείς χαρακτηρίζουμε με ευκολία τους εαυτούς μας ως εθισμένους στη σοκολάτα, -εξαιτίας της έντονης λαχτάρας και της διαρκούς αναζήτησής της απ’ τον οργανισμό μας- οι απόψεις σχετικά με τον εθισμό με το συγκεκριμένο γλυκίσσμα διίστανται. Ωστόσο, σχετικές έρευνες υποστηρίζουν πως η κατανάλωση της σοκολάτας απελευθερώνει ενδορφίνη στον εγκέφαλο. Η ενδορφίνη αποτελεί την ορμόνη της ευτυχίας, η οποία είναι δυνατό να προκαλέσει εθισμό κι εξαρτήσεις στον άνθρωπο. Εκεί λοιπόν, οφείλεται και το γεγονός πως παρόλο που λίγο-πολύ μας είναι γνωστές οι συνέπειες της κατανάλωσης σοκολάτας στον οργανισμό μας από άποψη διατροφική, οι περισσότεροι παρουσιάζουμε αδυναμία και κυρίως απροθυμία να τη βγάλουμε απ’ την καθημερινότητά μας.

Άλλωστε, γιατί να αφήσουμε κάτι που μας προκαλεί ευχαρίστηση; Και πράγματι, η ευχαρίστηση αυτή είναι μεγάλη, αν αναλογιστούμε το εξής. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ μας καλούν να φανταστούμε πόση ευφορία αντλούμε από ένα ερωτικό φιλί. Η κατανάλωση σοκολάτας μας προσφέρει έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερη ευχαρίστηση! Επομένως, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να την αποχωριστούμε.

 

 

Σαφώς, θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως δεν είναι όλα τα είδη σοκολάτας ευεργετικά, για παράδειγμα η λευκή σοκολάτα δεν προφέρει στον άνθρωπο τα οφέλη που θα ειπωθούν παρακάτω, διότι δεν περιέχει κακάο. Ταυτοχρόνως, όλοι γνωρίζουμε πως η υπερκατανάλωση της σοκολάτας είναι βλαβερή για την υγεία του ανθρώπου. Αντιθέτως όμως, η καθημερινή κατανάλωση 28 γραμμάριων μαύρης σοκολάτας ή σοκολάτας με 70% περιεκτικότητα σε κακάο, δύναται να επιφέρει σημαντικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, υστέρα από συστηματική και με μέτρο κατανάλωση, βελτιώνεται η λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς, ρυθμίζεται η πίεση κι η χοληστερίνη, μειώνεται το άγχος και το στρες, ενώ παράλληλα σημειώνεται βελτίωση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς και στην ερωτική μας ζωή.

Αναλυτικότερα, η μαύρη σοκολάτα βοηθάει στο διάβασμα, καθώς βοηθά στην καλύτερη συγκέντρωση και πνευματική διαύγεια του ανθρώπου. Αυτό συμβαίνει επειδή το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβανόλες, χημικές ουσίες που προωθούν την αιματική ροή στον εγκέφαλο και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του. Έτσι, βελτιώνονται οι γνωστικές ικανότητες και η μνήμη μας. Επομένως, δεν είναι τυχαίο που πολλοί εκπαιδευτικοί προτρέπουν μαθητές και φοιτητές να φάνε λίγη σοκολάτα πριν τη διεξαγωγή σημαντικών εξετάσεων, αλλά και κατά τη διάρκεια του διαβάσματός τους. Το ίδιο φυσικά, ισχύει και για τους εργαζομένους, των οποίων η δουλειά απαιτεί έντονη πνευματική διεργασία ή καλή μνήμη.

Συμπληρωματικά, από μια έρευνα του Πανεπιστημίου Λ’ Άκουιλα της Ιταλίας προκύπτει πως η συστηματική κατανάλωση σοκολάτας, για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, παρέχει σε άτομα τρίτης ηλικίας καλύτερες γνωστικές επιδόσεις, καλύτερη συγκέντρωση σε καθημερινές διεργασίες, αποτελεσματικότερη μνήμη, αλλά και προσοχή.

Ακόμη, εκτός από την καθαρά νοητική της επίδραση, η σοκολάτα έχει κι αφροδισιακές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, η μαύρη σοκολάτα αυξάνει τη λίμπιντο και κατ’ επέκταση την ερωτική επιθυμία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η κατανάλωσή της απελευθερώνει δυο σημαντικές ορμόνες που ρυθμίζουν την ερωτική διάθεση του ανθρώπου. Οι ορμόνες αυτές είναι η φαινυλαιθυλαμίνη και σεροτονίνη. Έτσι λοιπόν, κάποιος που τρώει καθημερινά έστω και λίγη σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο, είναι πιθανό να έχει περισσότερη επιθυμία κι όρεξη να ικανοποιηθεί σωματικά. Ταυτόχρονα, εκτός της αυξημένης λίμπιντο, με τη συχνή κατανάλωση μικρής ποσότητας σοκολάτας, ο άνθρωπος απολαμβάνει πιο έντονη διέγερση πριν, κατά τη διάρκεια αλλά κι αμέσως μετά το κρεβάτι.

Ενώ μια ακόμη σημαντική ιδιότητα της, είναι η μείωση του άγχους στον άνθρωπο κι η ψυχική ευφορία που του δημιουργεί, όπως προαναφέρθηκε. Μ’ αυτόν τον τρόπο τονώνεται εντονότερα η ερωτική επιθυμία, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται κι οι επιδόσεις στο κρεβάτι λόγω του μειωμένου στρες.

Καταλήγοντας λοιπόν, τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας είναι σημαντικά κι επιθυμητά για τον ανθρώπινο οργανισμό, συμβάλλουν σε καθημερινές καταστάσεις που μας αφορούν λίγο-πολύ όλους, όπως το διάβασμα και η ερωτική επαφή. Φυσικά τα οφέλη της δεν τελειώνουν σ’ τους δυο αυτούς τομείς και σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση αυτού του εθιστικού γλυκίσματος. Παρ’ όλα αυτά, δε χρειάζεται να νιώθουμε τύψεις κάθε φορά που τρώμε σοκολάτα, αφού πρόκειται για λόγους υγείας!

 

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Ρέκκα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου