H μέρα που πληροφορείσαι ότι έχεις αναπτύξει μια αυτοάνοση πάθηση όπως ο διαβήτης τύπου Α είναι η μέρα που κατανοείς ότι ο οργανισμός σου πλέον σου ζητά να ξεφύγεις από τα αυτοκαταστροφικά σου μοτίβα. Σου ζητά να τον προστατεύεις, να τον φροντίζεις, να τον αγαπάς. Έτσι κι εμένα ήρθε ο διαβήτης για να μου επιβεβαιώσει όσα μέσα μου γνώριζα αλλά παραβίαζα στην ομπρέλα της ψευδαίσθησης ότι «σε μένα δε θα συμβεί».

Στην αρχή φοβήθηκα ότι θα είμαι μόνη, αλλά τελικά το σοφό σύμπαν, όταν αποδεχθείς τη ροή του δε σε αφήνει μόνο. Άρχισα να γνωρίζω κι άλλου ανθρώπους με το ίδιο αυτοάνοσο, οι οποίοι μέσα από την εμπειρία τους μου έδωσαν από πρακτικές συμβουλές μέχρι αυτή την ανακούφιση του να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα γι’ αυτή την ιδιαιτερότητα του οργανισμού μας με δικούς μας κώδικες, να αυτοσαρκαζόμαστε, να φρικάρουμε και να γινόμαστε κατανοητοί μεταξύ μας.

Ένα βράδυ διάβαζα ένα κείμενο της Σοφίας Φαραζή που χαρακτήρισε το δικό της αυτοάνοσο «κραυγή αγάπης» και με συγκλόνισε η φράση της «ανακάλυψα πως τα πάντα (μου) έχουν να κάνουν με την αγάπη.» Αυτό είναι έγινε λοιπόν για εμένα  ο διαβήτης: ένας  οδηγός αγάπης. Έγινε οδηγός αγάπης για  να παρατηρώ το σώμα μου και την ψυχή μου. «Το παράδοξο είναι ότι όταν αποδεχτώ τον εαυτό μου για αυτό που είμαι, τότε ακριβώς μπορώ ν’ αλλάξω», κατά τα λόγια του ψυχοθεραπευτή κι υποστηρικτή της σοφίας του σώματος και της ψυχής Καρλ Ρότζερς.

 

 

‘Εγινε διατροφικός οδηγός αγάπης για να συνδέω ποιότητα κι απόλαυση. Κι είναι πολύ σημαντική δεξιότητα ν’ αναγνωρίζεις αν θρέφεσαι με σύνθετο ή απλού υδατάνθρακα, να ξέρεις να ερμηνεύεις σωστά τον διατροφικό πίνακα στο πίσω μέρος κάθε συσκευασίας και να μην είσαι θύμα μιας υπερκατανάλωσης της φθηνής κι εύκολης επεξεργασμένης τροφής.

Έγινε οδηγός σωστής άθλησης κι εκγύμνασης του σώματος  με αποτελέσματα θεαματικά στην αισθητική και την εύρωστη φυσική κατάστασή μου.

Έγινε οδηγός συναισθηματικής ενηλικίωσης κι οριοθέτησης, απενοχοποίησης κι απεμπλοκής από βλαβερές καταστάσεις που μου στερούσαν τη γλύκα της ζωής.

Έγινε οδηγός τήρησης μέτρου σε ξεσπάσματα αυτοκαταστροφής όπως αλκοόλ, στο κάπνισμα και το συναισθηματικό φαγητό.

Έγινε οδηγός αυτοσεβασμού για τους ρυθμούς και τις αντοχές του κορμιού μου και μου ξεκλείδωσε την πύλη: «δεν είμαι τέλεια και δεν τα κάνω όλα τέλεια κι είναι εντάξει αυτό, γιατί τώρα προέχει να ξεκουραστώ.»

Έγινε οδηγός αποδοχής του εαυτού μου αλλά κι ακόμη περισσότερο των άλλων, και με βοήθησε στη διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων όπως ο θυμός, η πικρία κι άλλα δηλητηριώδη συναισθήματα. Και μπορεί να υπολείπομαι ινσουλίνης, αλλά έχω βρει αντίδοτο γι’ άλλα δηλητήρια.

Έγινε οδηγός αποδοχής και της φροντίδας των άλλων προς εμένα, καθώς ο ναρκισσισμός να είμαι εγώ ο σωτήρας μπλόκαρε όποιον ήθελε να κάνει κάτι περιποιητικό για μένα.

Έγινε οδηγός προστασίας για το παιδί μου ώστε να μπορώ να το συμφιλιώσω οργανικά και συναισθηματικά με τον διαβήτη που και σ’ αυτόν εμφανίστηκε και να κατανοεί τι συμβαίνει με τον οργανισμό του, να τον διαχειρίζεται χωρίς να χρειάζεται να στερηθεί τίποτα από τη γλυκιά ζωή.

Και να σας πω κάτι; Νιώθω πιο υγιής από ποτέ. Κι όπως λέω στους φίλους μου, ακόμη κι αν διαγνωστείς με μια πάθηση, ποτέ μην ταυτιστείς με την πάθηση αυτή. Σ’ αυτή τη ζωή την ανεξέλεγκτη κι απρόβλεπτη, το μόνο σου δεδομένο είναι η χαρά της στιγμής. Μπορείς να λάμψεις δια των ατελειών σου. Κι επειδή παλιά η έκθεση της πάθησης σ’ έκανε κοινωνικό απόκληρο, αξίζει να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που εκμεταλλεύτηκαν τη διασημότητα για να ρίξουν φως στην ατέλεια των κατά τ’ άλλα φαινομενικά τέλειων εικόνων.

Η Lila Moss έχει περπατήσει αρκετές φορές σε ντεφιλέ φορώντας την αντλία ινσουλίνης στο πόδι της κι έτσι περνά το μήνυμα ότι κι ο ιατρικός εξοπλισμός που συνοδεύει ένα διαβητικό δεν πρέπει να είναι ταμπού. Σε παλαιότερη συνέντευξή της η Lila είχε πει: «Νομίζω ότι δεν ξέρουν πολλοί ότι έχω διαβήτη. Δεν είναι ορατό, έτσι κανένας δεν το καταλαβαίνεις όταν σε βλέπει. Έχω διαβήτη τύπου 1.» Κι ας φαίνεται αυτονόητο να γίνει μια τέτοια δήλωση, η ορατότητα είναι σημαντικό να υπάρχει. Τελικά, τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο αν δεν του το επιτρέψεις.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ευαγγελία Τόλη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου