Από άγχη, υποχρεώσεις και τρεξίματα χαρακτηρίζεται η καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων με αποτέλεσμα να ξεχνάμε να εστιάζουμε στα απλά και τα σημαντικά. Άντε να έχεις καθαρή σκέψη όταν το πρώτο πράγμα που κάνεις το πρωί που ξυπνάς είναι να τσεκάρεις το κινητό σου. Πώς να είσαι διαυγής όταν τρέχεις να ντυθείς και να ετοιμαστείς για να είσαι στην ώρα σου στη δουλειά; Πόσο καλά μπορεί να ξεκινήσει η μέρα σου όταν ξέρεις ότι πρέπει να θυμηθείς ένα σωρό πράγματα και πηγαίνεις από task σε task με την τσίμπλα στο μάτι;

Λογικό είναι καμιά φορά να πελαγώνεις με όλα αυτά. Χρειάζεται απλώς να κατεβάσεις λίγο τους τόνους και τους ρυθμούς. Να καλμάρεις και λίγο. Και πως θα γίνει αυτό; Με πολλούς και διάφορους τρόπους αλλά εμείς θα σου πούμε έναν απλό αλλά πολύ σημαντικό: το πρωί που ξυπνάς να βάζεις ανεβαστική μουσική και να το ζεις. Όποια μουσική ακούς εσύ απλώς φρόντισε να σου ανεβάζει τη διάθεση και όχι να σε κάνει να θέλεις να κλάψεις και να σκεφτείς τον λόγο που υπάρχεις. Το θέμα είναι να πιάσεις τον ταύρο από τα κέρατα και όχι να σε  πάρει ο ταύρος και να σε σέρνει από εδώ και από εκεί.

Οι έρευνες επιβεβαιώνουν συνεχώς ότι η μουσική αποτελεί από τους βασικότερους παράγοντες ρύθμισης της διάθεσης, ενώ μεταξύ άλλων ωφελεί στη μείωση του στρες, στην αύξηση της υγείας της καρδιάς, στην ανακούφιση από τον πόνο καθώς και στη βελτίωση της μνήμης.

Απλά φαντάσου τα εξής σενάρια σε μία τυπική και καθιερωμένη σου μέρα: Τη μία μέρα ξυπνάς άρον άρον, πίνεις βιαστικά τον καφέ σου ενώ σκρολλάρεις στα social, ντύνεσαι και φεύγεις για δουλειά. Την άλλη μέρα, έχεις βάλει το ξυπνητήρι 15 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο, σηκώνεσαι και πλένεσαι με την ησυχία σου, ακούς στη διαπασών το τραγούδι που σε κάνει να πιστεύεις ότι η ζωή είναι ωραία και αξίζει να τη ζεις και χορεύεις σαν να μην υπάρχει αύριο. Σε ποιο από τα δυο σενάρια θεωρείς ότι είναι πιο πιθανό να ξεκινήσει καλά η μέρα σου;

Κανείς δεν είπε ότι τα προβλήματα και οι ανησυχίες θα λυθούν ως εκ θαύματος, όμως όπως είπε και ο Βολταίρος «η καλύτερη απόφαση που θα πάρεις ποτέ είναι να είσαι σε καλή διάθεση». Και έχοντας καλύτερη διάθεση, έχεις πιο διαυγή σκέψη, παίρνεις σωστότερες αποφάσεις και είσαι σε ροή. Και γενικότερα όλα πάνε λίγο καλύτερα από ότι συνήθως.

Κανείς δε σου χρωστάει. Εσύ σου χρωστάς. «Το πως περνάμε τις μέρες μας δείχνει το πως περνάμε τη ζωή μας» όπως είπε η Annie Dillard και τώρα κάτσε και σκέψου αν προτιμάς να περνάς τις μέρες σου ξεκινώντας με άγχη, άσκοπα σκρολλαρίσματα στο κινητό και βιαστικές κινήσεις ή αν θες να νιώθεις ότι θα αδράξεις τη μέρα και θα αντιμετωπίσεις ό,τι και αν προκύψει στο διάβα της, ακούγοντας στο τέρμα ανεβαστική μουσική ενώ χορεύεις την ώρα που φτιάχνεις τον καφέ σου.

Κάντο για εσένα. «Είναι ο δρόμος σου και είσαι μόνος. Και άλλοι μπορούν να περπατήσουν μαζί σου, αλλά κανείς δεν μπορεί να περπατήσει για εσένα» ·άκου τον Ρουμί. Κάτι ήξερε.

Συντάκτης: Σοφία Φουντή
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη