Πόσο νωρίς είναι το “νωρίς ξεκίνησε το στόλισμα “, όταν μιλάμε για Χριστούγεννα; Ερώτηση καυτή και διαμάχη που μαίνεται αιώνες, θα τολμούσε να πει κανείς, ανάμεσα στους λάτρεις των Χριστουγέννων, που θα στόλιζαν κι από το καλοκαίρι αν ήταν δυνατό και τους ορκισμένους αντιπάλους τους, που βγάζουν εξανθήματα και μόνο στη θέα ενός λευκού πον πον πάνω σε κόκκινο σκουφάκι.

Κι όμως, τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν, η ετυμηγορία είναι σχεδόν έτοιμη να απαγγελθεί κι όλα αυτά και με την πολύτιμη βοήθεια και των ερευνητών. Από τις Χριστουγεννιάτικες αγορές που ανακοινώνουν έναρξη δράσεων όλο και νωρίτερα κάθε χρόνο, ως τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που εγκαινιάζουν το Χριστουγεννιάτικο διάκοσμό τους ήδη από τον Νοέμβρη, η τάση είναι ο μήνας που προηγείται της μεγάλης γιορτής να μας βρίσκει, όχι απλώς σε φάση προετοιμασίας και γλυκιάς προσμονής, αλλά μάλλον τελείως εντός κλίματος. Ανάμεσα σε αρώματα κανέλας και τζίντζερ, με γεύση βουτύρου και ζάχαρης άχνης, με ένα ποτήρι αρωματικό Gluwhein στο χέρι, φαίνεται σαν να προσπαθούμε να παρατείνουμε την παρουσία τους στη ζωή μας όσο γίνεται!

Έχει, όμως, νόημα μια τέτοια παράταση; Τη γενική αίσθηση ότι τα χρωματιστά φωτάκια και τα πολύχρωμα στολίδια κάνουν καλό στη διάθεσή μας, έρχονται να επιβεβαιώσουν και έρευνες. Ψυχολόγοι και ερευνητές όλο και συχνότερα απαντούν πως ναι! Η επίδραση του να στολίζει κανείς νωρίς είναι θετική για την ψυχολογία όσων το κάνουν. Ενδορφίνες και ντοπαμίνη, οι ορμόνες της χαράς και της ευχάριστης διάθεσης επηρεάζονται τόσο από τη διαδικασία του στολίσματος όσο και από την απόλαυση του αποτελέσματος, σύμφωνα με την ψυχολόγο Deborah Serani .

Άλλωστε, λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με την ευφορία που δημιουργείται όταν μπαίνει κανείς σε ένα χώρο που έχει στολιστεί χριστουγεννιάτικα. Είναι βλέπετε κι οι ίδιοι οι χρωματικοί συνδυασμοί που ευνοούν την εμφάνιση ενός κάποιου ενθουσιασμού. Είναι το πράσινο του χριστουγεννιάτικου δέντρου, που παραπέμπει στη φύση και η αίσθηση της επαφής με αυτή που μας δημιουργεί όταν το κοιτάμε. Το χρυσό σε στολίδια και γιρλάντες, για εκείνο το στοιχείο του glamour που όλοι χρειαζόμαστε στις ζωές μας. Το κόκκινο σε φωτάκια, κεριά, τραπεζομάντιλα, μπάλες, στολές και πρακτικά, παντού, το χρώμα που είναι υπεύθυνο όχι μόνο για την αίσθηση της γιορτής αλλά και για να αιχμαλωτίσει βλέμματα και, γιατί όχι, συναισθήματα.

Αλλά και άλλα χρώματα, όπως το λευκό που δημιουργεί την εντύπωση του χειμωνιάτικου τοπίου αλλά και της γαλήνης, αλλά και το ασημί, το μπλε και η παλέτα των αποχρώσεων του ροζ που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει όταν στολίζει. Χρώματα που όλα, με τον τρόπο τους, συμβάλουν στο να δημιουργηθεί μια ορμονική έκρηξη χαράς κι ευχαρίστησης στη θέα ενός στολισμένου χώρου. Ένα χαμόγελο που αυθόρμητα φωτίζει το πρόσωπο εκείνου που ήρθε αντιμέτωπος με το θέαμα.

 

 

Επιπλέον, σύμφωνα με την Amy Morin, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέα, η εορταστική περίοδος και το ανάλογα εορταστικό πνεύμα, δημιουργούν ένα συναίσθημα νοσταλγίας και συχνά, μια τάση για επιστροφής στις ρίζες της ύπαρξής μας. Μερικές από τις πιο δυνατές παιδικές μας αναμνήσεις είναι συνδεδεμένες με τον στολισμό του δέντρου, τα δώρα, τις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε εκείνο το στολίδι του δέντρου των παιδικών μας χρόνων που κουβαλάμε μαζί μας σε όλα τα σπίτια της ενήλικης ζωής μας. Πόσες φορές, σε καλές ή κακές στιγμές μας, δε θελήσαμε να χαθούμε σε εκείνη την παιδική μας χιονόμπαλα με το έλκηθρο και το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που και μόνο που την κοιτάμε, μάς γεμίζει γαλήνη.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ο στολισμός έχει συνδυαστεί με μια επιστροφή στην παιδικότητά μας, με τη γλυκιά γεύση των χριστουγεννιάτικων γλυκών, με την προσμονή του πρωινού για το άνοιγμα των δώρων και με την αγωνία αν φέτος θα καταφέρουμε, τελικά, να δούμε τον Άγιο Βασίλη την ώρα που θα δαγκώνει το μπισκότο που του αφήσαμε, λίγο πριν φύγει για τον επόμενό του προορισμό. Κι ακόμα περισσότερο, δεν είναι τυχαίο που επιλέγουμε αυτή την επιστροφή στην εποχή της αθωότητάς μας αλλά και θέλουμε να διαρκέσει όσο γίνεται πιο πολύ.

Είναι (και) γιατί μαζί με το στόλισμα κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο. Γυρνάμε για λίγο σε εποχές ανεμελιάς κι απαλλαγμένες από σκοτούρες. Επιστρέφουμε στο ασφαλές καταφύγιο των παιδικών μας χρόνων. Γινόμαστε πάλι τα σκανταλιάρικα μικρά που γέμιζαν με άχνη και καρύδια το χαλί της μαμάς. Γράφουμε ξανά νοητά γράμματα με σπουδαίες ευχές. Και το πιο σημαντικό, ανακτάμε την πίστη μας στη μαγεία, που κάνει το έλκηθρο να πετά και τα ξωτικά να ετοιμάζουν παιχνίδια για όλου του κόσμου τα παιδιά.

Ακόμα, όμως, και για όλους εκείνους για τους οποίους τα Χριστούγεννα δεν είναι γεμάτα ευχάριστες αναμνήσεις ή, ακόμα περισσότερο, που τα έχουν συνδυάσει με κάποια απώλεια, φαίνεται ότι ένας ζεστά στολισμένος χώρος μπορεί να βοηθήσει, σύμφωνα και πάλι με τους ερευνητές. Οι τρόποι για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι δύο. Αφενός, μπαίνοντας στο κλίμα των γιορτών, ανανεώνει κανείς ευχάριστες αναμνήσεις από τα χρόνια που πέρασε με τους αγαπημένους του πριν τους χάσει. Όταν κάνει το βήμα να στολίσει είναι πολύ πιθανό να κάνει ταυτόχρονα και μια βουτιά σε αυτές τις αναμνήσεις. Κι, όπως σε  όλες τις βουτιές, καθένας μπορεί να φοβηθεί στην αρχή. Στην πορεία, ωστόσο, μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει ότι με τον τρόπο αυτό, φέρνει κοντά του άτομα που μπορεί πια να μην είναι μαζί του, αλλά έχουν αφήσει ανεξίτηλα το σημάδι τους. Κι έχουν αυτές οι αναμνήσεις μια γλύκα που μπορεί να γλυκάνει ακόμα και τον πόνο της απουσίας.

Αφετέρου, η ίδια η θαλπωρή των γιορτών μπορεί να δράσει θεραπευτικά σε ανοιχτές πληγές που μπορεί να συνδέονται με συνθήκες του παρελθόντος ή τωρινές. Δεν είναι πανάκεια τα Χριστούγεννα και αυτό είναι σίγουρο. Η επίδραση που έχουν στη διάθεση, όμως, μπορεί να είναι συχνά λυτρωτική. Και αυτό συμβαίνει γιατί το γλυκό κλίμα που δημιουργεί ένα στολισμένο σπίτι μπορεί να γλυκάνει και την ψυχή ενός ατόμου που δεν είναι και στην καλύτερή του φάση. Άλλωστε, τα Χριστούγεννα μπορούν να αποτελέσουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δημιουργήσει κανείς νέες αναμνήσεις, και να ανατρέψει την αρνητική φόρτιση που μπορεί να είχε ως τότε η συγκεκριμένη περίοδος για εκείνον. Σε μια καθημερινότητα που συχνά γεμίζει από άγχος, ένταση κι ανασφάλεια, τέτοιες ευκαιρίες σπανίζουν και ο στολισμός μπορεί να αποτελεί, κατά γενική ομολογία, μία από αυτές.

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω, πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγα ότι όταν στολίζουμε νωρίς για τα Χριστούγεννα εκτός από τον εαυτό μας βοηθάμε και τους γύρω μας; Σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο θα σκεφτεί κανείς και δικαίως. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε ότι όταν είμαστε χαρούμενοι και κεφάτοι αυτό μπορεί να γίνει μεταδοτικό και για τους γύρω μας. Πράγματι, όταν η διάθεσή μας είναι ανεβασμένη, η ανοχή μας στις αναποδιές αυξάνεται και η όρεξή μας να βοηθήσουμε και τους γύρω μας, επίσης, είναι μεγαλύτερη.

Ομάδα ψυχολόγων από τις ΗΠΑ, απέδωσε αυτές τις παρατηρήσεις, μεταξύ άλλων και στο ότι η θετική επίδραση του στολισμού σε ένα άτομο, αφορά όχι μόνο στην ψυχολογία του αλλά και στην επακόλουθη συμπεριφορά του. Στα πλαίσια αυτά, θέλει να μοιραστεί τη χαρά του και έχει μεγαλύτερη επιθυμία να δει όσους αγαπά, αλλά και τα άτομα γύρω του γενικότερα, να είναι πιο χαρούμενα. Εξάλλου, σύμφωνα με την Carol Werner, κοινωνική ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο της Utah, στις ΗΠΑ, ακόμα και οι γείτονες έχουν όφελος από ένα σπίτι που στολίζεται νωρίς. Μια τέτοια κίνηση, φαίνεται ότι δείχνει τη θετικότητα του ιδιοκτήτη. Αποτελεί μια δήλωση καλής πρόθεσης τόσο σε επίπεδο διάθεσης για επικοινωνία όσο και σε επίπεδο δεκτικότητας αλλά κι ανοχής. Είναι ένας έμμεσος τρόπος να εξωτερικεύσουν οι άνθρωποι την ευχάριστη διάθεσή τους και να την κάνουν γνωστή στους γύρω τους, στους γείτονες στην προκειμένη περίπτωση. Συγχρόνως, η μελέτη της έδειξε ότι πολλές φορές ο στολισμός χρησιμοποιήθηκε, συνειδητά ή υποσυνείδητα, από τον οικοδεσπότη ως ένδειξη φιλικής διάθεσης και πρόθεση κοινωνικοποίησης.

Τα στοιχεία φαίνονται ισχυρά κι όλο και πληθαίνουν. Ωστόσο, ας είμαστε ειλικρινείς. Είναι από τις φορές που η επιστήμη απλώς παρατηρεί και καταγράφει τη ζωή και καταλήγει στο προφανές. Είναι εξαιρετικά ζωογόνο, διασκεδαστικό και τρυφερό να στολίζει κανείς για τα Χριστούγεννα. Είναι υπέρμετρα ανανεωτικό να μπαίνει κάποιος σε έναν χώρο στολισμένο και να νιώθει ότι χάνεται κάπου ανάμεσα στην αθωότητα των παιδικών του χρόνων και το ρομαντικό εαυτό του, που πάντα αναζητά μια χαραμάδα για να κάνει την εμφάνισή του. Είναι απερίγραπτα ευχάριστο να γίνεται κανείς μέρος της μαγείας. Είναι σημαντικό κι ενδιαφέρον να έχει κάποιος θετική ψυχολογία και γίνεται ακόμα πιο σπουδαίο όσο πιο δύσκολες είναι οι γενικές συνθήκες. Και γίνεται ακόμα πιο σπουδαίο όταν αυτή η θετική ψυχολογία του ενός μπορεί να επηρεάσει θετικά κι άλλους ακόμα γύρω του. Για τους λόγους αυτούς, κι ακόμη τόσους, ο Χριστουγεννιάτικος στολισμός αποτελεί, όχι μόνο πηγή χαράς, αλλά και δεξαμενή θετικής ενέργειας. Κι όσο νωρίτερα συμβεί και όσο περισσότερο διαρκέσει τόσο πιο ευεργετικό θα είναι.

Σχέδια και πλάνα. Συνταγές και μουσικές. Χρώματα και μυρωδιές. Κάρτες για τους αγαπημένους, στολίδια χειροποίητα ή αγορασμένα με αγάπη και προσοχή. Δέντρο για το σαλόνι, φωτάκια για την αυλή κι ένα χρυσό καμπανάκι στην είσοδο. Πινέλα, τρενάκι, καρουζέλ, χρυσόσκονη και χιονόμπαλες, φιόγκοι, γιρλάντες, πιατέλες και κεριά και ξεκινάμε! Ας στολίσουμε για τα Χριστούγεννα! Πώς είπατε; Είναι νωρίς; Δε νομίζω! Η επιστήμη μίλησε ξεκάθαρα και το βροντοφώναξε. Ποτέ δεν είναι νωρίς! Κι ακόμα πιο πριν, μίλησε η ίδια η ζωή! It is the most wonderful time of the year…

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Καραχανίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου