Τόσα εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη κι είναι εκπληκτικό, αν το καλοσκεφτείς, ότι κανένας μας δεν έχει τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα. Κι έπειτα, στο ίδιο άτομο, και πάλι, οι γραφικοί του χαρακτήρες μπορεί να αλλάζουν, αναλόγως την περίσταση ή τη διάθεσή του, τέλος πάντων. Αλλιώς θα γράψεις μία έκθεση ή ένα γράμμα για να το διαβάσει κάποιος άλλος, αλλιώς θα γράψεις τις προσωπικές σου σημειώσεις που προορίζονται για σένα και μόνο.

Καμιά φορά, αυτές οι δύο πλευρές σου απέχουν τόσο πολύ που αναρωτιέσαι αν είσαι διχασμένη προσωπικότητα. Για την περίπτωση των σημειώσεών σου, όμως, ήξερες πως ο τρόπος γραφής σου ίσως μαρτυρά κάτι για την προσωπικότητα σου; Και ναι, ειδικά οι σημειώσεις σου, διότι τότε είναι που αφήνεσαι να γράψεις χωρίς να αγχώνεσαι μη σε κρίνουν για τις μουτζούρες ή τις καλικατζούρες σου.

Αρχικά, αν τα γράμματά σου είναι αρκετά μεγάλα λένε πως είσαι εξωστρεφής, δυναμικός και σου αρέσει να τραβάς την προσοχή. Απ’ την άλλη, αν τα γράμματα σου, όταν βιάζεσαι να γράψεις, είναι μικρά, πιθανότατα να είσαι λίγο πιο ντροπαλός και λεπτολόγος. Στην περίπτωση που είναι πότε μικρά και πότε μεγάλα στην ίδια πρόταση, μάλλον είσαι Ζυγός, με απλά λόγια αναποφάσιστος.

Σύμφωνα με τις αρχές της γραφολογίας, αυτοί που αφήνουν μεγάλα κενά μεταξύ των λέξεων, έχουν ανάγκη από ελευθερία κι έναν κάποιο προσωπικό τους χώρο που να μην παραβιάζεται. Εν ολίγοις, θέλουν πού και πού την ηρεμία τους, αφήστε τους. Απ’ την άλλη, εκείνοι που σχεδόν κολλάνε τις λέξεις μεταξύ τους, ακριβώς έτσι είναι πιθανό να κολλάνε και στους γύρω τους, είναι πιο αδιάκριτοι και φοβούνται τη μοναξιά.

Ακόμα και η κλίση των γραμμάτων σου παίζει ρόλο. Δηλαδή, αν τα γράμματά σου κλίνουν προς τα δεξιά, τότε είσαι ανοικτός χαρακτήρας, κοινωνικός και πιο εξωστρεφής. Αντίθετα, αν η κλίση της γραμματοσειράς σου είναι προς τα αριστερά, είσαι εσωστρεφής και κλειστός χαρακτήρας. Αν απ’ την άλλη τα γράμματα σου πάνε μία δεξιά και μία αριστερά, τότε πάλι είσαι Ζυγός -η επιστήμη δεν έχει μιλήσει ακόμη για εσάς.

Οι πιο ευαισθητούληδες και καλόψυχοι δεν πιέζουν το μολύβι ή το στιλό όταν γράφουν, ενώ όσοι βάζουν μεγάλη πίεση είναι καλοί στο να δεσμεύονται και να προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις. Η ταχύτητα γραφής σου όταν κρατάς σημειώσεις δείχνει είτε ότι είσαι ανυπόμονος είτε ότι είσαι μεθοδικός κι υπομονετικός, αντίστοιχα της φόρας που παίρνεις όταν γράφεις.

Αν κάνεις σημειώσεις στο κέντρο της σελίδας, δεν μπορείς να ηρεμήσεις, κάτι τρέχει στο μυαλό σου συνεχώς, είναι μια εκδήλωση άγχους. Αν αφήνεις κενό απ’ τα δεξιά της σελίδας, τότε ανησυχείς για το μέλλον, ενώ (το καλύτερο για το τέλος) αν γράφεις με κενό απ’ τα αριστερά της σελίδας, σημαίνει πως είσαι κολλημένος στο παρελθόν και δυσκολεύεσαι να ξεχάσεις πρόσωπα ή καταστάσεις.

Θα ποντάραμε για αυτούς που κολλάνε τα γράμματα μεταξύ τους πως απλά το ‘χανε καημό να γίνουν γιατροί και φαρμακοποιοί, αλλά παραδόξως, όσοι γράφουν σαν να τράβηξαν απλά μια γραμμή με καμπύλες, είναι άτομα με συστηματική σκέψη, οργανωμένα και λογικά, που προσέχουν και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Επομένως, αν θέλετε να ανακαλύψετε το χαρακτήρα κάποιου, απλά διαβάστε τις σημειώσεις του. Αν πάλι θέλετε να κρατάτε το μυστήριο γύρω απ’ το πρόσωπο σας, τότε να κρύβετε καλά τις δικές σας. Επίσης, αν δεν έχετε ανακαλύψει ακόμα ποιοι αληθινά είστε, ξαναδιαβάστε γραπτά κείμενά σας και μπορεί να εκπλαγείτε!

 

Συντάκτης: Αθηνά Νικολετοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη