Οι άνθρωποι διαφέρουμε μεταξύ μας κι αντίστοιχα κάθε συναναστροφή μας μάς βγάζει διαφορετικό εαυτό. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι σαν περίεργες χημικές ενώσεις, που κάθε ουσία διαμορφώνει μια ξεχωριστή κάθε φορά χημική ένωση, αναλόγως των αναμίξεων. Έτσι ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να δημιουργηθεί απ’ τη συσχέτιση δύο διαφορετικών ή και παρομοίων προσωπικοτήτων.

Στις φιλικές σχέσεις, λοιπόν, λίγο-πολύ έχουμε κατασταλάξει σε διαφορετικούς τύπους φίλων και χαρακτήρων, που για κάποιο περίεργο λόγο η συνταγή μαζί τους πάντα πετυχαίνει!

Οι συμβουλάτορες -θετικές επιρροές

Είναι εκείνοι οι κολλητοί που οι γονείς σου πάντοτε θεωρούσαν και θεωρούν καλή επιρροή. Είναι η φωνή της λογικής μέσα σου, είναι το δεύτερο άτομο, μετά την οικογένειά σου, που δε θες να απογοητεύσεις. Μια δεύτερη «μαμά» (ανεξαρτήτως φύλου) που πάντοτε είναι εκεί για εσένα και νιώθεις έναν κύκλο προστασίας να σε περικλείει ακόμη κι όταν είναι μακριά.

Είναι θυρίδα των σκοτεινών σου μυστικών αυτοί οι φίλοι και συμβάλλουν αρκετά στην αυτογνωσία σου. Είναι συνήθως πολύ πιο οργανωτικοί και πειθαρχημένοι από εσένα και βγάζουν προς τα έξω μια διαρκή άμυνα, ίσως για να προστατεύσουν την ευαισθησία τους. Επηρεάζεσαι απ’ τη γνώμη τους αρκετά, μιας κι είναι γενικά control freak! Θα μπορούσες να τους πεις και Monica Geller!

Οι θαρραλέοι

Αν είχες ποτέ έναν τέτοιο κολλητό στη ζωή σου, τότε σίγουρα έχει αφήσει το στίγμα του! Σας ενώνουν έντονες εμπειρίες και συναισθήματα. Στην προηγούμενη κατηγορία, εσύ θα ήσουν το τρελοκομείο, όμως σε αυτήν μοιάζεις μάλλον με δειλό πιτσιρίκι. Δυναμικό κι ανεξάρτητο αυτό το φιλαράκι, δημιουργεί στιγμές που γίνονται σπουδαίες αναμνήσεις. Ταυτόχρονα, απίστευτα θετική αύρα που μοιάζει να μην έχει ποτέ προβλήματα. Κάθε λεπτό μαζί του είναι διασκέδαση και περιπέτεια! Μια αγκαλιά του είναι μια γερή δόση δύναμης κι αυτοπεποίθησης.

Δεν είναι πιθανότατα ο αγαπημένος των γονιών σου, όμως ο δεσμός σας είναι τόσο άρρηκτος που οι εντάσεις δεν τον επηρεάζουν. Πάντοτε απολαμβάνεις μια συζήτηση μαζί του μέχρι πρωίας με οποιαδήποτε αφορμή κι αναζητάς την άποψή του για τα προσωπικά σου κι ας μην τον ενστερνίζεσαι πλήρως. Τα γούστα σας είναι αρκετά διαφορετικά, όμως με κάποιο τρόπο βρίσκετε τη χρυσή τομή.

Οι δίδυμοί μας

Σε αντίθεση με τις άλλες δύο κατηγορίες, με το διδυμάκι σου σας έχουν ενώσει εξωτερικοί παράγοντες. Έχετε τα πιο πολλά κοινά σημεία, κοινά ενδιαφέροντα, κοινά βιώματα, κοινή καθημερινότητα, ίσως και πολλές κοινές απόψεις. Πιθανό, όμως, λόγω της καθημερινής τριβής κι ακριβώς επειδή έχετε παρόμοιο χαρακτήρα πολλές φορές να συγκρούεστε. Είναι όμως μέσα στη ζωή κι αυτά! Η σχέση σας αποτελεί κομμάτι του εαυτού σας και σε επιλεγμένα θέματα εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλον με κλειστά μάτια.

Είναι φίλοι που ίσως παραμελείς κάποιες φορές, όμως αναμφισβήτητα γνωρίζεις την αξία τους και τους εκτιμάς πολύ. Μαζί τους είσαι 100% εσύ και τις περισσότερες φορές βρίσκετε κάτι δημιουργικό να κάνετε, καταφέρνοντας να περνάτε καταπληκτικά!

Οι παιδικοί φίλοι

Είτε κρατάτε επαφή είτε όχι κατέχουν μια θέση στη ζωή σου και πάντοτε θα σας δένει η νοσταλγία με αφορμή καθετί που σας θυμίζει. Τα πρώτα κολλητάρια, ζήσατε μαζί τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, τις πρώτες επαναστάσεις, τα πρώτα sleepovers, τις πρώτες εκδρομές/διακοπές, την πρώτη ιδέα του τι θα πει εφηβεία. Συχνά ήταν διπλανοί στο θρανίο κι έχεις αμέτρητες σχολικές αναμνήσεις μαζί τους, ο ένας έκτισε το χαρακτήρα του άλλου. Στην ηλικία αυτή επενδύουμε συναισθηματικά στους ανθρώπους πιο πολύ από ποτέ, έτσι πάντοτε θα υπάρχει το αμοιβαίο ενδιαφέρον και τα κοινά βιώματα.

Όπως και να ‘χει, όπως κι αν προέκυψε το δέσιμο κι όποιος κι αν είναι ο ρόλος τους, τους αγαπάμε όλους και πάντοτε θα είμαστε εκεί για ‘κείνους, με διαφορετικό τρόπο στον καθένα. Μαζί κάθε μέρα θα γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και θα ξεπερνάμε από κοινού αδυναμίες και κακοτοπιές.

Ευλογημένοι εκείνοι που έχουν όλες αυτές τις κατηγορίες φίλων στη ζωή τους, διότι τίποτα δε σε ολοκληρώνει περισσότερο από μια ζεστή οικογένεια και κάποιους αληθινούς φίλους να γεμίζουν τη ζωή σου με χρώμα, φωνές και γέλια, με εμπειρίες, συγκινήσεις και μαθήματα ζωής. Τίποτα πιο πλούσιο, τίποτα πιο καθοριστικό από μια δυνατή φιλία.

 

Συντάκτης: Νικολέττα Δημητρίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη