Το τέλος μιας μακροχρόνιας σχέσης σε μουδιάζει ολόκληρο. Ίσως δεν το συνειδητοποιήσεις αμέσως, ίσως το αποφάσισες εσύ και νομίζεις πως θα είσαι εντάξει, ίσως πάλι σου ήρθε σαν κεραμίδα απ’ τον ουρανό και σε διέλυσε. Το σίγουρο είναι πως η συνήθεια δεν κόβεται έτσι εύκολα και δε συγχρονίζεται με τη φράση «χωρίζουμε».

Θα σου λείπουν τα απλά πράγματα, η ρουτίνα, οι κουβέντες σας. Πώς θα κοιμάσαι τώρα με ένα άδειο μαξιλάρι δίπλα σου ή έστω χωρίς ένα μήνυμα για καληνύχτα. Πολύ πιθανό να είσαι ερωτευμένος περισσότερο με τις αναμνήσεις σας, παρά με το πρόσωπο που ήσασταν μαζί -μιας κι εφόσον χωρίσατε σημαίνει πως κάτι στην πορεία πήγαινε στραβά.

Οι αναμνήσεις που χτίσατε όλα αυτά τα χρόνια θα είναι παντού γύρω σου· στο αμάξι, στο αγαπημένο σου καφέ, στην αυλή του σπιτιού σου, σ’ εκείνο το παγκάκι που αράζατε. Θα είναι σαν όλα να σε γυρνάνε πίσω, όσο κι αν προσπαθείς να τα αποφύγεις. Αυτός ο άνθρωπος είχε γίνει κομμάτι της ζωής και δεν μπορείς ούτε και θες να την αλλάξεις ριζικά για μη στον θυμίζει τίποτα.

Θα υπάρξουν στιγμές που θα σε πνίγει η μοναξιά, λες και μέχρι χθες όλα περιστρέφονταν γύρω απ’ το μέχρι πρότινος άλλο σου μισό. Ίσως κλάψεις, ίσως πάλι νιώσεις τέτοιο κενό μέσα σου που δε θα έχεις τίποτα πια να ξεσπάσεις προς τα έξω. Ακόμα κι όταν είσαι με τους φίλους σου και πάλι μόνος θα νιώθεις. Γιατί αυτό που περνάς εσύ μέσα σου, οι άλλοι δε μπορούν να το νιώσουν ακριβώς όπως το βιώνεις εσύ. Προσπαθείς να το εξηγήσεις, αλλά οι λέξεις μοιάζουν λίγες. Όπως και να το κάνουμε, ο χωρισμός είναι προσωπική υπόθεση.

Τόσος χρόνος απ’ τη ζωή σου τελικά για το τίποτα; Σε μια μακροχρόνια σχέση, απ’ αυτές τις «σοβαρές» όπως τις αποκαλούμε, αναγκαστικά θα έκανες υποχωρήσεις, θα άλλαξες λίγο το «εγώ» σου για να συμβαδίσεις με τον άλλον, για να χωρέσει στο «εμείς».

Συμβιβάστηκες, έδωσες πράγματα και συναισθήματα.

Μετανιώνεις, αυτοαναιρείσαι, αναλώνεσαι σε υποθετικά σενάρια. Ίσως δεν έπρεπε να είχατε συναντηθεί εσείς οι δύο ή μήπως, έστω, δεν έπρεπε να επενδύσεις τόσα; Θα σε γλύτωνες απ’ τον πόνο τώρα κι απ’ τον άδικο χρόνο που σπατάλησες, σκέφτεσαι.

Κι όμως, δεν ήταν άδικος χρόνος ούτε να λες πως δεν άξιζε. Ο κάθε άνθρωπος έρχεται κι αφήνει κάτι μέσα μας. Παράδειγμα προς αποφυγήν ή προς μίμηση, εξίσου χρήσιμο. Μη μετανιώνεις, λοιπόν, για όσα έδωσες, γιατί σίγουρα κι εσύ πήρες. Με τα χρόνια μεγαλώσατε μαζί εσείς οι δύο, ανακαλύψατε πτυχές του εαυτού σας, αλληλοεπηρεαστήκατε, επομένως ένα κομμάτι σας είναι του άλλου. Γι’ αυτό επίλεξε να κρατήσεις τα καλά και προχώρα παρακάτω.

Όποιοι κι αν ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στο χωρισμό, ξέσπασε και ζήσε το, όπως εσύ νιώθεις, μέχρι να αδειάσεις απ’ ό,τι σε πονάει. Μπορεί να γίνεις η σκιά του στα social media ή μπορεί να επιλέξεις ένα delete από παντού. Μπορεί να κλαις μέρα-νύχτα στο δωμάτιό σου ή να τα πίνεις στα μπαράκια και να γίνεσαι λιώμα. Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά, όμως να το ζήσεις, μέχρι να είσαι έτοιμος να πας παρακάτω.

Μην προχωρήσεις πριν το ξεπεράσεις μόνο και μόνο για να καλύψεις τη θέση εκείνου. Είναι κρίμα και για σένα, γιατί θα κουκουλώνεις όπως-όπως τον πόνο σου και στην ουσία θα κουβαλάς για καιρό ένα απωθημένο, κρίμα και για το νέο σου ενθουσιασμό, που δε φταίει σε τίποτα να πληρώνει τα σπασμένα των πρώην σου.

Πάνω απ’ όλα, να μη φοβηθείς τη μοναξιά. Είναι ωραίο να μένεις μόνος καμιά φορά, εσύ κι οι σκέψεις σου, τότε είναι που θα πάρεις τις πιο σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή σου. Μπορεί να σου φαίνεται αυτός ο πόνος ένα βουνό, όμως, δεν είσαι ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος, ούτε κρατάει για πάντα. Κι η λύτρωση θα έρθει από μόνη της, κάπως σαν φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

Όταν συμβεί αυτό θα είσαι αληθινά ευτυχισμένος και περήφανος για τον εαυτό σου. Γιατί τα κατάφερες και βγήκες από όλο αυτό, το ξεπέρασες μόνος σου. Θα νιώσεις πιο δυνατός που νίκησες τον πόνο σου, που τα άλλαξες όλα τα μέχρι τότε δεδομένα σου. Και θα έχεις αλλάξει κι εσύ, θα αφοσιωθείς επιτέλους, μετά από χρόνια, σε εσένα.

Ίσως αυτή να είναι και μία απ’ τις πιο σημαντικές περιόδους της ζωής σου. Η στιγμή που θα δώσεις όλη τη σημασία, που θα ανάλωνες αλλού, σε εσένα και μόνο. Θα ανακαλύψεις τι σε ικανοποιεί, τι σε εκφράζει, τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου για να είσαι ευτυχισμένος, ποια εκδοχή του εαυτού σου θέλεις να είσαι. Θα κάνεις όνειρα για το μέλλον, με πρωταγωνιστή εσένα και μόνο. Τότε θα σε αγαπάς.

Συντάκτης: Αθηνά Νικολετοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη