Τι κοινό έχουν ένας Γερμανός φιλόσοφος, το τρίτο μάτι, μια κόκκινη κάπα σαν αυτή της Κοκκινοσκουφίτσας μια μασονική στοά και ένα τρίγωνο; Όχι, δεν προσπαθώ να σου αφηγηθώ κάποιο ανέκδοτο. Είτε είσαι συνωμοσιολόγος είτε κοιτάς τη δουλίτσα σου, ο κόσμος να χαλάσει, έχεις ακουστά τον όρο “Illuminati”.

Δεν αναφέρομαι στο βιβλίο του Dan Brown που έκανε πάταγο, αναφέρομαι στον πυρήνα αυτής της ομάδας και στο πώς ξεκίνησαν όλα. Σε ποιον οφείλουν οι ένθερμοι υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας την τιμή του πιο φλέγοντος ζητήματος που τσουρουφλίζει τους κύκλους τους; Εδώ κουμπώνει το πρώτο κομμάτι του παζλ κι ο λόγος για τον Adam Weishaupt, Γερμανό φιλόσοφο που με δύο αιώνες moonwalking μας οδήγησε στην αρχή του νήματος των Πεφωτισμένων.

Adam Weishaupt - Wikipedia

Ο Βαυαρός Weishaupt έμεινε ορφανός σε νεαρή ηλικία και την ανατροφή του ανέλαβε ο θείος του. Απόγονος Εβραϊκής οικογενείας, ο ίδιος απεδείχθη βιβλιοφάγος, κάτι που γιγάντωνε την ανάγκη του για επανάσταση· κυρίως τον γοήτευαν συγγράμματα του Γαλλικού Διαφωτισμού. Μεγαλώνοντας ακολούθησε καριέρα ως καθηγητής φυσικού κι εκκλησιαστικού δικαίου στην πόλη Ινγκολστατ, κάτι που έδειξε τη δίψα του για ένα πιο δίκαιο παγκόσμιο σύστημα κι αυτό επεδίωκε μεταλαμπαδεύοντας τη γνώση του στις νέες γενιές. Ζούσε σε μια κατ’ εξοχήν καθολική και συντηρητική πολιτεία αλλά οι πεποιθήσεις του ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες με αυτές του μοναρχικού καθεστώτος που σε συνεργασία με την εκκλησία, φρόντιζαν να καταπιέζουν την ελεύθερη σκέψη και βούληση δημιουργώντας πολίτες με έλλειμμα κριτικής σκέψης.

Οραματιζόταν να εκσυγχρονίσει τις Ευρωπαϊκές πόλεις διαχέοντας άπλετο φως στο μυαλό των πολιτών, το οποίο έβλεπε να κυριεύεται από έρεβος και προπαγάνδα από τους δύο πυλώνες της κοινωνίας, κράτος και εκκλησία. Βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στη μασονία που ήδη έκανε δυναμικά το ντεμπούτο της στην εποχή του, βρέθηκε να φλερτάρει έντονα με την ιδέα να γίνει μέλος μιας ήδη υπάρχουσας αδελφότητας. Όμως, κάτι δεν τον άφηνε. Αντίθετος με πολλές από τις μασονικές πεποιθήσεις, αποφάσισε να στραφεί στην παρθενογένεση, απορροφημένος ολοκληρωτικά από τους επτά σοφούς του 6ου και 7ου αιώνα προ Χριστού, οι οποίοι ζουν στους φιλοσοφικούς κύκλους ακόμα, εξαιτίας της διορατικότητάς τους.

Επίσης, η προσοχή του Weishaupt στράφηκε στην Kabbalah, ένα μυστικιστικό εκκλησιαστικό κίνημα περί απόκρυφης παράδοσης του Ραβινικού Ιουδαϊσμού. Συνολικά θέλησε να δημιουργήσει ένα έθνος αγνής ισότητας απελευθερωμένο από δεσμά θρησκευτικών, φυλετικών, ταξικών ιεραρχιών. Ο ίδιος δε δήλωνε άθεος, παρ’ όλα αυτά εναντιωνόταν στον τρόπο με τον οποίο η έννοια της θρησκείας αλλοιωνόταν μέσω ιερέων κι εκκλησίας.

Ήταν η νύχτα της 1ης Μαΐου 1776 όταν έλαβε χώρα η πρώτη συνάντηση των μόλις 5 μελών των Illuminati όπου συνέταξαν τη λέσχη τους και θέσπισαν άρρητους κανόνες μεταξύ μελών. Όντας σε ένα δάσος κοντά στο πανεπιστήμιο υπό το φως μιας δάδας συμφώνησαν πως τα επίδοξα μέλη θα έπρεπε να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως η απροσπέλαστη φήμη, κοινώς να είναι γνωστοί και αξιοσέβαστοι στους κοινωνικούς κύκλους, να είναι οικογενειάρχες κι επιφανείς οικονομικά. Έτσι θα μπορούσαν να μυήσουν ευκολότερα τα μέλη, καθώς ο λόγος τους θα ήταν σίγουρα βαρύγδουπος.

Μάτια Ερμητικά Κλειστά - Βικιπαίδεια

Δυστυχώς, δεν έχουμε καταγραφές του dress code αυτής της πρώτης τελετής Πεφωτισμένων, προκειμένου να μας λυθεί η απορία για το ύφος της κάπας που έχουμε απολαύσει σε τόσες ταινίες. Ξεχνιέται το «Μάτια Ερμητικά Κλειστά» του Stanley Kubric, που φημολογείται πως ήταν το κύκνειο άσμα του με στόχο ακριβώς αντίστροφο από ό,τι περιγράφει ο τίτλος; Λίγο μετά την κυκλοφορία της ταινίας, οι αγαπημένοι συνωμοσιολόγοι απέδωσαν τον θάνατο του σκηνοθέτη σε πρόσωπα που ήθελαν να αποσιωπήσουν όσα μηνύματα πήγε να περάσει για τη μασονία και τους Illuminati ο ίδιοςν στην εν λόγω ταινία-ορόσημο. Αυτό ήταν, άραγε, το τίμημα που θέλησε να «ανοίξει τα δικά μας μάτια»;

Ως προς τη διαδικασία, γνωρίζουμε ότι τα στάδια μύησης ήταν τρία: Οι Αρχάριοι, οι Μινέρβαλς και οι Πεφωτισμένοι Μιβέρβαλς. Μινέρβα ήταν η Ρωμαϊκή θεότητα της σοφίας κι απώτερος στόχος της αδελφότητας ήταν να σκορπίσει «ελευθερία και ηθική ισότητα». Μέχρι τα τέλη του 1784 ο αριθμός πιστών ακολούθων είχε πιάσει τετραψήφιο στόχο, πράγμα που σήμαινε πως η αίρεση αυτή άρχιζε να αποκτά απότομα βήμα, δημοσιότητα και σίγουρα να δέχεται πόλεμο. Δεδομένου ότι επιφανέστατα πρόσωπα της τότε κοινωνίας αποφάσισαν να εισέλθουν στον κόσμο των Illuminati, η λέσχη ξεκίνησε να καταδιώκεται από τις Βαυαρικές αρχές έως ότου αποδείξουν πως πρόκειται περί εγκληματικής οργάνωσης που προσηλύτιζε τους ακολούθους της, με σκοπό να πολεμήσει το δόγμα και την εκκλησία. Ύστερα από έρευνες φέρεται να βρέθηκαν έγγραφα που έδιναν συγχωροχάρτι στην αυτ@κτονία και στον αθεϊσμό, σύνταξη ενός γυναικείου κινήματος, συνταγές αποκρυπτογραφημένες με αόρατο μελάνι και σαφείς ιατρικές οδηγίες εκτρώσεwν. Το τζακ ποτ ενός ιερέα της εποχής για να σε στείλει με ιλιγγιώδη ταχύτητα όποιον «πρέπει», στα καζάνια της κόλασης.

Το 1787 εγκαθιδρύθηκε πως το να είσαι μέλος των Πεφωτισμένων τιμωρείται με θαν@τική ποινή. Κάπως έτσι, δρομολογήθηκε η κατιούσα για τον Adam Weishaupt ο οποίος εκδιώχθηκε από την πολιτεία του κι έχασε τη θέση του στο Πανεπιστήμιο. Πώς άραγε ένα κίνημα που φαινομενικά ήθελε να σπείρει το φως, είναι συνυφασμένο με τόσο σκοτάδι;

ΥΓ: Κάτι οι μεταξωτές κάπες, κάτι οι περίτεχνες μάσκες με μορφές ζώων, κάτι τα υποτιθέμενα όργια που εμπλέκονται προκειμένου να μυηθούν στην αδελφότητα, κάτι οι θυσίες που πρέπει να κάνουν τα μεσάνυχτα στο δάσος υπό το φως του φεγγαριού, συνωμοτούν στο να βλέπουμε το σύμβολό τους ως την είσοδο στις πύλες του Άδη. Κάποιοι, πάλι, το θεωρούν ως το τρίτο μάτι που εάν καταφέρει κανείς να το ανοίξει αγκαλιάζει το υψηλότερο πνευματικό του επίπεδο. Άραγε, εκεί στις ετήσιες συναντήσεις της λέσχης Bilderberg, πασχίζουν να ανοίξουν το τρίτο μάτι τους;

Συντάκτης: Δάφνη Κανελλοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου