Ο χρόνος αλλάζει τις καταστάσεις ή, αν προτιμάτε, οι καταστάσεις αλλά κι εμείς οι ίδιοι αλλάζουμε με το πέρασμά του. Οι μέρες διαδέχονται η μια την άλλη σαν τους δείκτες του ρολογιού που ποτέ δε σταματούν να γυρνούν. Η κάθε μέρα είναι διαφορετική, ωστόσο, κάποιες απ’ αυτές έχουν ένα πιο ιδιαίτερο και ξεχωριστό νόημα, όπως αυτή των γενεθλίων μας.

Μερικοί αντιμετωπίζουν αυτήν τη μέρα ως κάτι ανούσιο. Λένε ότι γίνεται πολύς ντόρος για μια μέρα σαν όλες τις άλλες. Πώς μπορείς όμως να αποκαλείς «μια μέρα σαν όλες τις άλλες» τη μέρα που ‘χεις γενέθλια; Αυτό είναι ανήκουστο. Ποτέ δεν τους κατάλαβα αυτούς τους ανθρώπους. Πάντα αναρωτιόμουν αν είναι τρελοί. Τα γενέθλια, αγαπητοί μου, είναι ιερά κι επιβάλλεται να γιορτάζονται!   

Σίγουρα, οι εποχές που βιώνουμε δεν είναι κι οι καλύτερες. Όλοι συναντάμε δυσκολίες στην καθημερινότητά μας. Κάπου-κάπου γινόμαστε ευάλωτοι, νιώθουμε ανασφάλεια, δε βρίσκουμε ίσως κάποιο νόημα σ’ όσα ζούμε κι αμφισβητούμε τις επιλογές μας. Μελαγχολούμε, νιώθοντας ότι μεγαλώνουμε και δεν έχουμε ίσως καταφέρει να επιτύχουμε ό,τι είχαμε στο μυαλό μας. Όμως, σ’ έναν κόσμο που φαίνεται να ‘χει χαθεί η έμπνευση, οι μικρές στιγμές είναι αυτές που δίνουν χρώμα στον καμβά της ρουτίνας μας, κάνοντας τη διαφορά. Αν τις χλευάσουμε κι αυτές, τι θα μείνει τελικά;

Έχεις τόσα πράγματα για τα οποία πρέπει να νιώθεις ευλογημένος. Κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και την επόμενη φορά που θα μελαγχολήσεις, πριν περάσεις το κατώφλι του νέου αριθμού της ηλικίας σου, σκέψου πόσο τυχερός είσαι που μπορείς να γιορτάσεις τα γενέθλια σου, έχοντας την υγεία σου. Άλλοι άνθρωποι δεν έχουν την ίδια τύχη με σένα κι ίσως να μην μπορέσουν να φτάσουν ποτέ εδώ που βρίσκεσαι. Οπότε κόψε τις χαζομάρες και ξεκίνα να χαίρεσαι για τον κάθε καινούριο χρόνο που προστίθεται στη ζωή σου. Άλλωστε, μη βλέπεις μόνο τ’ αρνητικά βρε πουλάκι μου. Εντάξει, μεγαλώνουμε, αλλά στο κάτω-κάτω δεν έχουμε και την ηλικία του Παρθενώνα!

Δεν είναι ντροπή να σ’ αρέσουν τα γενέθλιά σου, ούτε πρέπει ν’ ακολουθείς κάποιο ρεύμα που είναι της μόδας κι υποστηρίζει απόψεις που τα σνομπάρουν. Έχεις άπειρους λόγους για να χαρείς και να τα γιορτάσεις. Μια φορά το χρόνο έχεις μια μέρα ολόδική σου, για να την περάσεις όπως θες, να κάνεις όλα όσα σ’ αρέσουν. Δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο ούτε η ηλικία σου, ούτε η ιδιότητά σου. Πάρε, λοιπόν, ρεπό απ’ τη δουλειά ή κάνε κοπάνα απ’ το μάθημα. Το επιβάλλει η μέρα, άλλωστε.

Τόσες όμορφες ευχές που δέχεσαι απ’ τα πρώτα λεπτά πώς να μην προσδώσουν λίγη μαγεία στα γενέθλιά σου; Οι φίλοι σου μοιάζουν να κάνουν αγώνα δρόμου για το ποιο μήνυμα θα καταφέρει να ‘ναι το πρώτο που θα σου ευχηθεί. Το κινητό δε σταματά να χτυπά όλη τη μέρα. Τηλεφωνήματα, μηνύματα, ακόμη και κάρτες ευχών. Συγγενείς και φίλοι, γνωστοί και συνάδελφοι, όλοι θέλουν να σου ευχηθούν με τον τρόπο τους, επιστρατεύοντας κάθε δυνατό μέσο. Και ας μην ξεχνάμε τα δώρα που θα πάρεις. Αν δε νοιάζεσαι εσύ, σίγουρα το παιδάκι μέσα σου τα περιμένει πώς και πώς μαζί με την τούρτα του!

Στη δική σου ιδιαίτερη μέρα, μπορείς να επιλέξεις να γιορτάσεις, να γελάσεις μέχρι δακρύων, να δημιουργήσεις, να μοιραστείς τη χαρά σου -γιατί χαρά που δε μοιράζεται είναι χαρά μισή-, να δείξεις την αγάπη σου και να κάνεις ό,τι σε κάνει χαρούμενο και σε χαλαρώνει. Η κάθε στιγμή πρέπει να μετράει και να ‘ναι αξιομνημόνευτη, διότι ουσιαστικά, τα κομμάτια που δίνουν νόημα σ’ όσα έχουμε ζήσει είναι οι αναμνήσεις μας. Ασυναίσθητα, οι εμπειρίες μας προστίθενται στις σελίδες του βιβλίου της ζωής μας.

Είτε πρόκειται για τα δικά μας γενέθλια, είτε για κάποιου φίλου, ο εορτασμός είναι απαραίτητος. Γιατί να μην προσφέρεις χαρά σε κάποιον που αγαπάς, σχεδιάζοντας κάτι όμορφο για να γιορτάσετε; Ανάλογα με το χαρακτήρα του, ξέρεις καλύτερα τι θα τον ευχαριστούσε. Οπότε, σαν άλλος πράκτορας σε μυστική αποστολή, διοργάνωσέ του ένα πάρτι έκπληξη. Θόλωσε τα νερά για να μην καταλάβει τίποτα και δώσ’ του κάτι που θα θυμάται για καιρό. Το χαμόγελό του και μόνο, θα ‘ναι η μεγαλύτερη επιβράβευση που θα μπορέσεις να λάβεις.

Μπορεί να ‘μαι ολόκληρη γυναίκα, όπως χαρακτηριστικά λέει η γιαγιά μου, ωστόσο πάντα τη μέρα των γενεθλίων μου θα ξυπνάω μ’ ένα πιο πλατύ χαμόγελο και θα νιώθω τυχερή, όχι μόνο για όσα έχω ζήσει, αλλά και για όλους αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους που ‘ναι πάντα εκεί για μένα.

Άντε λοιπόν, ακολούθησέ με. Αναζήτησε λόγους για να γιορτάσεις, αντί να μιζεριάσεις και δώσ’ του να καταλάβει! Μην αφήσεις τους όποιους προβληματισμούς σου να χαλάσουν μία τόσο όμορφη μέρα. Το μόνο που πρέπει να σ’ απασχολεί είναι η ευχή που θα κάνεις  πριν σβήσεις τα κεριά στην τούρτα σου!

 

Επιμέλεια Κειμένου Μαρίας Τσιρίγου: Ιωάννα Κακούρη

Συντάκτης: Μαρία Τσιρίγου