kjlhkvcgh

Σίγουρα όλοι μας έχουμε βρεθεί στη δύσκολη θέση να πρέπει να ακυρώσουμε ένα ραντεβού. Ένα ραντεβού που ξέρουμε ότι ο άλλος το περιμένει πώς και πώς. Και τι να γίνει που εμείς δεν είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι, όχι κι αδιάφοροι αλλά ξέρεις, αυτό το ντεμί που ακόμα δεν έχεις και τόση σιγουριά αν θέλεις να μπλέξεις ή όχι. Όπως μια σχέση, ας πούμε, που ακόμη είναι στα σκαριά, που ενώ βλέπουμε ότι άλλος θέλει πολύ, εμείς και θέλουμε και δε θέλουμε, σαν κάτι μας κρατάει πίσω. Κάτι μας κάνει επιφυλακτικούς. Πώς λοιπόν θα μπορούσαμε να ακυρώσουμε ένα ραντεβού με έναν τέτοιον άνθρωπο χωρίς να μάς θυμώσει ή να τον στεναχωρήσουμε αλλά και χωρίς να τον χάσουμε από τη ζωή μας;

 

1. «Άλλαξε το πρόγραμμά μου γι’ αύριο και τελικά θα δουλέψω βράδυ, δηλαδή δε θα φύγω πριν τις 00:30. Οπότε επιφυλάσσομαι για την επόμενη εβδομάδα.»

Να και μια φορά που η βραδινή βάρδια μπορεί να φανεί χρήσιμη. Κανείς δε θα θυμώσει για την αλλαγή βάρδιας. Εύκολο κι ανώδυνο! Φρόντισε μόνο μη σε δει πουθενά αν τύχει και βγεις κάπου αλλού.

 

2. «Καλησπέρα! Δυστυχώς κάτι μου έτυχε και το βράδυ δε θα μπορέσω. Τι θα έλεγες να το κανονίζαμε πάλι από βδομάδα;»

Δεν το λες κι ακύρωση μιας κι απλώς προτείνεις αλλαγή ημέρας. Δεν είναι και τόσο μεγάλο το πρόβλημα. Σίγουρα το πρόσωπο δε θα πετάξει από τη χαρά του αλλά θα σεβαστεί πολύ την πρότασή σου για να μεταφερθεί το ραντεβουδάκι σας άλλη μέρα!

 

3. «Ήθελα πολύ να σε δω απόψε. αλλά μόλις με πήρε η κολλητή/ο κολλητός και μου είπε πως χώρισε. Πρέπει να είμαι μαζί της/του, καταλαβαίνεις, ελπίζω. Σου ζητάω συγγνώμη!»

Ένα μικρό κι αθώο ψεματάκι δε θα βλάψει και πολύ σ’ αυτή την περίπτωση. Σίγουρα θα σεβαστεί τη σχέση που έχεις με τους στενούς σου φίλους και δε θα τον πειράξει καθόλου. Αποκλείεται να σε πιέσει να τους αφήσεις μόνους για να βρεθείς μαζί του. Έτσι, η πόρτα μας θα μείνει ανοιχτή και πάλι δε θα στεναχωρηθεί κανείς. Φρόντισε μόνο μη χωρίσει και κάποιος άλλος φίλος στο επόμενο ραντεβού που θα κανονίσετε γιατί τότε θα είναι  σίγουρα πρόβλημα!

 

4. «Περίμενα πώς και πώς το βραδινό μας παγωτό αλλά έχω μια αδιαθεσία και πιστεύω δε θα είμαι καλή παρέα απόψε. Ελπίζω να με συγχωρέσεις και να το κάνουμε κάποιο άλλο βράδυ. Συγγνώμη.»

Του δείχνεις έτσι πως ήθελες να βρεθείτε και να κάνετε τη βόλτα σας τρώγοντας παγωτό αλλά η αδιαθεσία δυστυχώς νίκησε. Μπορείς να παίξεις και το χαρτί «ήρθα σε επαφή με κρούσμα». Δε θα τον πειράξει μιας κι οι ξαφνικές αδιαθεσίες μπορούν να συμβούν στον καθένα.

 

5. «Είχα μια πραγματικά δύσκολη ημέρα στη δουλειά και θα ήθελα να ακυρώσουμε το αποψινό, μιας και το μόνο που χρειάζομαι είναι ένα ζεστό τσάι και τον καναπέ μου. Πιστεύω θα με καταλάβεις.»

Όλοι μας ξέρουμε τι σημαίνει μια κακή και δύσκολη ημέρα στη δουλειά και πως μετά το σχόλασμα το μόνο που θέλουμε είναι ένα ζεστό μπάνιο κι ησυχία. Είμαι σίγουρη πως θα σε καταλάβει και θα σου πει από μόνος του ο άνθρωπος ν’ αλλάξετε ημέρα για την έξοδό σας.

 

6. «Ξέρω ότι θα σου ακουστεί χαζό αλλά νιώθω ότι πραγματικά χρειάζομαι λίγο χρόνο. Έχω αισθήματα για σένα όμως χρειάζομαι λίγο χρόνο για να τα διαχειριστώ. Ελπίζω να με καταλάβεις και να μου δώσεις μια πίστωση.»

Εξήγησε ότι δε θα χρειαστεί να περιμένει μια αιωνιότητα, αλλά μόνο λίγες ημέρες. Λέγοντας την αλήθεια, αποκλείεται να θυμώσει, το πιο πιθανό είναι να σε καταλάβει και να σου δώσει αυτό που ζητάς. Θα θυμάται σίγουρα την ειλικρίνειά σου και δε θα σου κλείσει καμιά πόρτα. Φρόντισε βέβαια ο χρόνος που θα χρειαστείς να μην είναι έξι μήνες.

 

7. «Δυστυχώς θα πρέπει να ακυρώσουμε το ραντεβού του Σαββάτου, έμαθα μόλις ότι το αγόρι της ξαδέρφης μου σχεδιάζει να της κάνει πρόταση γάμου και θέλει να βγούμε όλη η παρέα μαζί, ελπίζω να καταλαβαίνεις είναι πολύ σημαντικό.»

Ποιος να μπορέσει να πει τι μπροστά σε μια τέτοια δικαιολογία. Σημαντική και σίγουρα δε σηκώνει αναβολή. Έτσι θα αποφύγεις εύκολα το ραντεβού σου χωρίς πολλά λόγια ή πολλές ερωτήσεις. Και χωρίς φυσικά να κάνεις τον άλλον να θυμώσει μαζί σου για την ακύρωση.

 

Φυσικά όλες αυτές οι δικαιολογίες κι άλλες πολλές που ο καθένας μας έχει πει, πρέπει να έχουν μέτρο. Και φυσικά να τις συνοδεύει σεβασμός για τον άνθρωπο που τις λέμε. Τα συναισθήματά μας δεν είναι παιχνίδι, όπως και κανενός. Αν δούμε ότι δεν μπορούμε ν’ αποφασίσουμε αν θέλουμε τον άλλον, τότε εμείς θα είμαστε αυτοί που θα πρέπει να κλείσουμε την πόρτα, για να μην πληγώσουμε κανέναν.

Συντάκτης: Μίκα Παντελάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου