Από τότε που έπιασα δουλειά (ίσως και από πιο πριν παρατηρώντας τους μεγαλύτερους) ακούω τους περισσότερους ανθρώπους να κάνουν σχέδια για το Σαββατοκύριακο που θα έρθει. Έξοδοι με φίλους, γήπεδο, μπάρμπεκιου στο σπίτι ή ακόμα και κάποια κοντινή εκδρομή που θα κρατήσει το λιγότερο μιάμιση ημέρα. Το βράδυ της Κυριακής όπως και να ‘χει -κι ενώ ενώ έχουν περάσει όμορφα- θα αρχίσουν να μισούν τη Δευτέρα που θα πιάσουν ξανά δουλειά.

Σ’ αυτόν τον κόσμο λοιπόν που μισεί τη Δευτέρα και που δε θέλει το Σαββατοκύριακο να τελειώσει με τίποτα, που η πλειονότητα των εργαζομένων δουλεύει πενθήμερο, είναι και οι «άλλοι» που ξέρουν ότι το Σαββατοκύριακο αποκλείεται να πάρουν ρεπό και γνωρίζουν μάλιστα πως θα έχουν πολύ περισσότερη δουλειά από τις καθημερινές. Που ετοιμάζονται για «πόλεμο» όπως λένε στη γλώσσα της εστίασης. Και μόλις αρχίσει να πλησιάζει το σχόλασμα της Κυριακής κρατώντας μια παγωμένη μπίρα στο χέρι και μετρώντας τα κουβέρ της ημέρας θα χαρούν που ξημερώνει επιτέλους Δευτέρα και θα πάρουν το ρεπό τους, που θα προσπαθήσουν να ξεκουραστούν όσο γίνεται περισσότερο  και θα κανονίσουν να  πάνε με την παρέα στο αγαπημένο τους ταβερνάκι, για μεζεδάκια και κρασί, για κουβεντούλα και χαλάρωση.

Αυτοί οι άνθρωποι θα δεις ότι έχουν πολύ διαφορετικές συνήθειες από τους περισσότερους. Θέλουν να βγουν εννοείται όπως όλοι και να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους, όμως δε θέλουν μαγαζιά με βαβούρα, θέλουν το κλασικό τους στέκι, που ακριβώς επειδή είναι Δευτέρα δε θα έχει και τόσο κόσμο και θα μπορούν να απολαύσουν το βράδυ τους με φίλους χωρίς τον χαμό του Σαββατοκύριακου -μιας και τον φάγανε στη μούρη για τα καλά όσο έπηζαν στην κουζίνα με φλόγες και κάρβουνα τριγύρω ή πίσω από μια μπάρα φτιάχνοντας κοκτέιλ. Τους αρέσει πολύ η Δευτέρα, γιατί όταν βγαίνουν έξω υπάρχει κάποιος να τους προσφέρει την παγωμένη τους μπίρα και το ζεστό τους φαγητό -και για μια φορά δε χρειάζεται να το κάνουν εκείνοι.

Οι άνθρωποι αυτοί λατρεύουν τις Δευτέρες, όχι γιατί απαραίτητα θα πάρουν το ρεπό τους, αλλά γιατί για αυτούς αρχίζει η δουλειά να χαλαρώνει μιας και έχει βγει όλος ο κόσμος έξω την Παρασκευή το βράδυ, το Σάββατο όλη μέρα αλλά και την Κυριακή. Οπότε ακόμα και αν το ρεπό τους είναι Τρίτη ή Τετάρτη δεν τους νοιάζει γιατί μειώνουν ελαφρώς ταχύτητα και βιώνουν μια μορφή ξεκούρασης.

Αυτή η Δευτέρα λοιπόν που στο μυαλό σας είναι η χειρότερη όλων, στα αυτιά κάποιων ακούγεται μαγική. Γιατί ξέρουν ότι θα πάρουν ρεπό και είναι χαρούμενοι.  Tι κι αν ξυπνήσουν νωρίς για na ασχοληθούν με τις υποχρεώσεις τους; Τι και αν έχουν κοιμηθεί αργά λόγω δουλειάς; Μπορούν επιτέλους να κανονίσουν ένα όμορφο βράδυ στο ταβερνάκι με τους φίλους τους και να εκτιμήσουν περισσότερο την έξοδό τους. Αν είναι πολύ τολμηροί από την άλλη και έχουν την τύχη με το μέρος τους, για να βρουν παρέα Δευτέρα πρωί, μπορεί να καταφέρουν να πάνε μια μονοήμερη κάπου κοντά, για να ξεφύγει το μυαλό τους και να πάρουν δύναμη για τις επόμενες μέρες, μπας κι αντέξουν την τρέλα που επικρατεί στο επάγγελμα και κάνουν και μια βουτιά τώρα που είναι καλοκαίρι.

Και ξέρετε και κάτι άλλο; Στον κόσμο αυτόν που μισεί τη Δευτέρα, το να είσαι εσύ ο ένας στους 10 ας πούμε που την περιμένει με λαχτάρα είναι κάπως παράξενο, σε κάνει να αισθάνεσαι περίεργα που πας κόντρα στο κίνημα «μισούμε τη Δευτέρα»

Να θυμάστε αυτά λοιπόν, και να μην γκρινιάζετε και πολύ που είναι πάλι Δευτέρα. Γιατί είχατε την τύχη να περάσετε ένα ολόκληρο ΣΚ με την παρέα σας και την οικογένειά σας. Γιατί υπάρχουν κάποιοι άλλοι που δεν έχουν την πολυτέλεια χρόνου να βρεθούν με τους δικούς τους, και λατρεύουν τη Δευτέρα -μιας και είναι η μοναδική ημέρα ξεκούρασης για αυτούς.

Καλή Δευτέρα λοιπόν σε όλους. Καλή εβδομάδα και καλή δουλειά σε αυτούς που ξαναμπήκαν στο πρόγραμμα τους σήμερα και τους ευχόμαστε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο. Καλό ρεπό όμως και σ’ αυτούς που πέρασαν ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο λόγω δουλειάς -ελπίζουμε να χαρείτε τη Δευτέρα σας όσο τίποτα!

Συντάκτης: Μίκα Παντελάκη
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου