Τι γίνεται όταν η γυναίκα φτάνει σε μια ηλικία ορόσημο για εκείνη και την υγεία της κι επιθυμεί να γίνει μαμά; Η επιστήμη, τα τελευταία χρόνια, έχει προχωρήσει στον τομέα της γονιμότητας και της αναπαραγωγής κι έχει δώσει ελπίδες σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ανά τον κόσμο καθώς ταυτόχρονα έχει πάρει το άγχος της επιτακτικότητας από πάνω τους.

Έτσι και στην περίπτωση που χρειάζεσαι τον χρόνο σου να αποφασίσεις πότε και πώς θα έρθει η γονεϊκότητα στη ζωή σου, η επιστήμη σε στηρίζει. Το επιθυμείς όσο το επιθυμούσες και παλαιότερα; Μήπως χρειάζεται να το ξανασκεφτείς αν πραγματικά το επιθυμείς ακόμη ή μήπως να προχωρήσεις σε μια διαδικασία που θα σε βοηθήσει  το μεγάλο γεγονός στη ζωή σου;

Έτσι και εγώ, κλείνοντας αυτόν τον μήνα τα 38 μου έτη, άρχισε να «χτυπάει» το καμπανάκι αυτό. Είναι, σας λέω ανεπιφύλακτα, ηλικία ορόσημο για μια γυναίκα. Θα μου πείτε και πιο νωρίς μπορεί κάποια γυναίκα να επιθυμήσει να γίνει μητέρα. Βεβαίως, απλά, όσο μεγαλώνουμε, τόσο στενεύουν οι πιθανότητες να είμαστε αρκετά γόνιμες. Και δεν παύει να θέλει μεγαλύτερη προσοχή η υγεία στον κάθε άνθρωπο. Γι΄αυτό παρατηρούμε ότι όταν κάποια κοπέλα μείνει έγκυος, ειδικά σε ηλικίες άνω των 40 ετών, υπάρχουν πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Όταν δεν υπάρχει ή δεν έχει εμφανιστεί ακόμα ο κατάλληλος σύντροφος για να πάρεις την απόφαση να φέρεις ένα παιδί στον κόσμο, τότε, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι που μπορεί να σε βοηθήσουν για να το πετύχεις αυτό, τη σωστή στιγμή, αν φυσικά τότε ακόμα το επιθυμείς. Υπάρχουν ποσοστά γυναικών που επιλέγουν σαν μέθοδο κάποιον δότη από τράπεζα σπέρματ0ς αλλά υπάρχει και η μέθοδος της κατάψυξης των ωαρίων σου. Εμείς, στην παρούσα φάση, θα μιλήσουμε για το δεύτερο: την κρυοσυντήρηση ωαρίων. Επειδή, λοιπόν, αποφάσισα ότι θα ήθελα κάποια στιγμή στη ζωή μου να γίνω μητέρα και αφού, ακόμα, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να αποφασίσω κάτι τόσο σημαντικό, θα σας πάρω μαζί μου στη διαδικασία κατάψυξης των ωαρίων, για να μάθετε όσες περισσότερες πληροφορίες χρειάζεστε.

Με βάση το κέντρο Southeastern Fertility solutions, το οποίο βρίσκεται στο Μαρούσι, οι γυναίκες που αποφασίζουν ότι θέλουν ένα παιδί μετά τα 37 έτη, καταφεύγουν στη λύση της κατάψυξης ωαρίων διότι όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας, τόσο ο αριθμός όσο και η ποιότητα των διαθέσιμων ωαρίων επηρεάζεται αρνητικά. Στο site τους αναφέρουν το εξής, το οποίο μπορώ να το επιβεβαιώσω και από προσωπική εμπειρία. Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια απλή διαδικασία. Η προετοιμασία γίνεται στην αρχή του κύκλου. Πρώτα, ο γυναικολόγος μας, μας συστήνει κάποιες αιματολογικές εξετάσεις, αναλόγως και την ηλικία μας. Ο κύκλος της κάθε γυναίκας εξαρτάται από την ηλικία της, γιαυτό ο γιατρός προτείνει συνήθως συγκεκριμένες ημέρες του κύκλου που πρέπει να γίνουν οι εξετάσεις αυτές. Η πιο σημαντική αιματολογική εξέταση είναι η αντιμυλλέριος ορμόνη, που μας δείχνει το ωοθηκικό απόθεμα.

Μετέπειτα, με βάσει τα αποτελέσματα, ακολουθεί μια σειρά υπερήχων και ορμονικών εξετάσεων, όπου παρακολουθείται η ωρίμανση των ωοθυλακίων. Κάποιες φορές απαιτείται κάποια φαρμακευτική ορμονολογική θεραπεία, πριν από τη διαδικασία της κατάψυξης, έτσι ώστε να υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό καλών ωαρίων. Όταν τα ωοθηλάκια μας αποκτήσουν ικανοποιητικό μέγεθος και ο γιατρός κρίνει ότι είμαστε εντάξει, περίπου 12 ημέρες μετά, τα ωάρια μας τα αφαιρεί ο εξειδικευμένος γιατρός. Τα ωάρια αυτά αφαιρούνται με μια μικρή βελόνα, κολπικά, καθώς θα βρισκόμαστε υπό ελαφριά νάρκωση. Στη συνέχεια καταψύχονται, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, με τη μέθοδο της υαλοποίησης που χρησιμοποιείται, χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα τους. Τέλος, η γονιμοποιήση τους γίνεται με το σπέpμα του συντρόφου ή κάποιου δότη, ενώ τα έμβρυα που δημιουργούνται τοποθετούνται στη γυναίκα, ενίοτε χωρίς νάρκωση, με τη σωστή προετοιμασία της.

Με βάσει έρευνες της ελληνικής αλλά και ξένης γυναικολογίας, ο αριθμός των απαιτούμενων ωαρίων εξαρτάται από την ηλικία μας τη στιγμή της κατάψυξης. Οι γυναίκες, συνήθως, κάτω των 35, εξασφαλίζουν την κύηση με μια ωοληψία. Ενώ, οι γυναίκες μετά τα 40, ενδεχομένως, να επαναλάβουν τη διαδικασία. Όσο προχωράει η επιστήμη, ανά τα χρόνια, εξελίσσεται και η μέθοδος αυτή. Οπότε, φτάνουμε στο σημείο, τα ποσοστά επιβίωσης των ωαρίων, μετά την απόψυξη τους, να κυμαίνονται στο 90%. Κατά συνέπεια, ανάλογα πάντα και την ηλικία μας, να αυξάνονται και τα ποσοστά εγκυμοσύνης.

Σημαντικό, δε, για την απόφαση αυτή, είναι και το κόστος της. Ενδεικτικά, ανέρχεται από 2.000 εως και 3.000 ευρώ και σε αυτό σχεδόν πάντα συμπεριλαμβάνονται οι υπέρηχοι, η παρακολούθηση της διέγεpσης των ωοθυλακίων και η ωοληψία. Τα φάρμακα και τυχόν απαραίτητες εξετάσεις αίματος δεν περιλαμβάνονται. Σαφέστατα, πάντα ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει, όσα μπορεί και υπάρχουν ως εξετάσεις, με τον ΕΟΠΥ. Τα ωάρια που θα παρθούν, κατά τον πρώτο κύκλο, καταψύχονται σε παγιέτες 1-4 ωαρίων και οι πρώτες δύο παγιέτες, δηλαδή έως 8 ωάρια, συμπεριλαμβάνονται και αυτά στην τιμή του κύκλου. Αν επιθυμήσετε να καταψύξετε έξτρα ωάρια, έχει και έξτρα κόστος. Ο πρώτος χρόνος φύλαξης συμπεριλαμβάνεται στην τιμή αυτή. Ο κάθε επόμενος, έχει ένα μικρό έξτρα κόστος. Υπενθυμίζω πως σας αναφέρω μέσα από την προσωπική μου εμπειρία, τη διαδικασία αλλά και τα κόστη που κυμαίνονται. Πάντα, όσον αφορά το κόστος, εξαρτάται από τον γιατρό και την κλινική που θα επιλέξετε.

Αν με ρωτάτε, την προσωπική μου άποψη, την προσοχή σας πρέπει να δώσετε σε δύο πράγματα. Στο να έχετε επιλέξει τον κατάλληλο για εσάς γιατρό και να σας εκπέμπει εμπιστοσύνη για μια τόσο σημαντική απόφαση καθώς και την κλινική που θα γίνει η ωοληψία. Να έχετε πάρει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τον γιατρό και την κλινική πριν προβείτε στη διαδικασία. Ο μοναδικός «κίνδυνος» μετέπειτα είναι το να μη γονιμοποιηθούν τα ωάρια στο μέλλον. Αν και αυτό, με τη σωστή φαρμακευτική αγωγή του γιατρού, πάντα εξασφαλίζει ένα μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

Γιαυτό η ηλικία δεν είναι ποτέ εμπόδιο για κανέναν. Τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα αρκεί να τα κυνηγήσεις.

Συντάκτης: Μαριάννα Σεργάκη
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη