Όλα τα ζευγάρια κάποια στιγμή αντιμετωπίζουν προβλήματα ή εντάσεις στη σχέση τους. Υπάρχουν όμως λύσεις για την αποφυγή αυτών των συγκρούσεων; Πώς θα μπορούσαν να τις αποφύγουν ή να τις μειώσουν; Θα μου πείτε, είναι ανάλογo των χαρακτήρων των ανθρώπων αλλά και των καταστάσεων τις οποίες βιώνουν. Εγώ με τη σειρά μου, θα σας πω πως υπάρχει λύση και θα σας την αναλύσω αμέσως.

Ο Stan Tatkin, PsyD, σύμβουλος γάμου και οικογένειας, στο βιβλίο του Wired for Love, μας προτείνει μια τεχνική που επισημαίνει πως βοηθά πολύ κάποια ζευγάρια. Είναι η λεγόμενη “Bubble couple theory”, κοινώς η θεωρία της φούσκας των ζευγαριών. Η θεωρία του υποστηρίζει ότι «οι φούσκες σε μια σχέση είναι ένα αμυντικό μέτρο που βοηθά τα ζευγάρια να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και συγκρούσεις στις σχέσεις τους. Είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης για τη διατήρηση του δεσμού τους και την προστασία τους από το φόβο ότι θα διαλυθούν και θα χάσουν ο ένας τον άλλον».

Πού βοηθά όμως αυτή η λεγόμενη «φούσκα»; Κατά τον Tatkin, η φούσκα αγάπης καθιστά εύκολο για δύο άτομα να αισθάνονται άνετα μεταξύ τους. Αυτό συμβαίνει διότι μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα κι αξίες, κάτι που βοηθά στη δημιουργία ισχυρών θεμελίων στη σχέση τους. Επιπλέον, η φούσκα του ζευγαριού δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να χαλαρώσουν μαζί επειδή μπορούν να μοιραστούν παρόμοια συναισθήματα κι εμπειρίες. Το γεγονός αυτό είναι χρήσιμο και για τους δύο συντρόφους επειδή τους επιτρέπει να αλληλεπιδρούν πιο άμεσα και εύκολα.

Στο βιβλίο του ο Stan Tatkin, μας επισημαίνει ότι το ‘Bubble couple theory” μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μια αίσθηση συναισθηματικής ασφάλειας. Τι σημαίνει όμως αυτό; Μας εξηγεί πως τα άτομα σε μια σχέση μπορεί να αισθάνονται ευάλωτα ώστε να εκφράσουν τα αληθινά τους συναισθήματα χωρίς φόβο κρίσης ή κριτικής. Η φούσκα αυτή, επιτρέπει στους συντρόφους να έχουν ανοιχτές κι ειλικρινείς συζητήσεις, οι οποίες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη και τη διατήρηση μιας ισχυρής σχέσης. Η θεωρία χτίζεται σε μια σειρά συμφωνιών μεταξύ του ζευγαριού. Μέσα από τις φράσεις, για παράδειγμα, «σε δέχομαι όπως είσαι», «είσαι ο άνθρωπός μου», «είμαστε μια ομάδα» κ.ο.κ., δημιουργείται σιγά σιγά ένας ισχυρός δεσμός αγάπης και ψυχών, μια προστατευτική φούσκα.

Δύο άνθρωποι, όταν είναι ερωτευμένοι, έχουν κάτι κοινό. Αυτό που νιώθουν ο ένας για τον άλλον, είτε είναι ο τρόπος με τον οποίο τα μάτια τους «κλειδώνουν» καθώς γελούν όταν συναντιόνται, είτε το πόσο οικεία νιώθουν μόλις πιάνονται χέρι-χέρι. Κατά τον Tatkin αλλά κι άλλους life coaches, ποτέ δεν είναι αργά για να δημιουργήσεις μια χαρούμενη «φουσκωτή σχέση αγάπης». Υπάρχουν τρόποι για να ενισχύσετε τον δεσμό σας και να εργαστείτε πάνω σε αυτόν. Γιατί μην ξεχνάτε, χωρίς να δουλέψει ο καθένας για τη σχέση του, δεν μπορεί να φέρει κάποιο αποτέλεσμα κι αυτό χρειάζεται κι από τους δύο συντρόφους πάντα.

Οι life coaches μας προτείνουν μέσα από το άρθρο της Nayan Nihar, “11 ways to create a bubble couple theory in your relationship”, έντεκα τρόπους για να αποκτήσουμε μια υγιή φούσκα αγάπης.

 

1. «Τι θα ήθελα να συμβεί σε αυτήν την κατάσταση;» 

Όταν υπάρχει μια σύγκρουση ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας, μπορεί μια παρορμητική αντίδραση να οδηγήσει σε περισσότερες συγκρούσεις κι απογοήτευση. Αντίθετα, θα πρέπει να σκεφτείτε «τι θα ήθελα να συμβεί σε αυτήν την κατάσταση;». Μπορεί να διαπιστώσετε ότι θέλετε και οι δύο το ίδιο πράγμα για διαφορετικούς λόγους. Τότε, η λύση είναι πολύ απλή. Απλώς, συμβιβαστείτε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να είστε και οι δύο ευχαριστημένοι και δε χρειάζεται να θυσιάσετε αυτό που επιθυμείτε.

 

2. Επικοινωνία

Η επικοινωνία και η συνεργασία είναι δύο κύριοι παράγοντες που βοηθούν στην ενίσχυση της φούσκας του ζευγαριού και βοηθά πολύ στο να ακούσει ο ένας τον άλλον και να τον κατανοήσει.

 

3. Μη μαντεύετε και μην περιμένετε να μαντέψουν

Συχνά πιστεύουμε ότι ξέρουμε τι θέλει ή χρειάζεται ο σύντροφός μας καλύτερα από ό,τι οι ίδιοι. Όμως, από την άλλη μεριά, είναι σημαντικό να κάνουμε συζητήσεις και να ρωτάμε τον άλλον τη γνώμη του. Κατά τον Tatkin, όταν δείχνετε ότι ενδιαφέρεστε για το τι έχει ο σύντροφός σας κι εκτιμάτε τη γνώμη του, είναι πιο πιθανό να σας ανοιχτεί για οποιοδήποτε θέμα.

 

4. Κατανοήστε τι κάνει ο ένας τον άλλον να αισθάνεται ασφαλής

Οι σχέσεις είναι λεπτές και η κατανόηση τους επίσης ένα λεπτό έργο. Η κατανόηση του πως αισθάνονται και σκέφτονται δύο άνθρωποι μέσα σε μια σχέση είναι το κλειδί για να χτιστεί γερά και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια.

 

5. Μην το βλέπετε ανταγωνιστικά

Κάντε ίσες προσπάθειες και με όση περισσότερη ίση φροντίδα κι αγάπη μπορεί να δώσει ο καθένας.

 

6. Ό,τι αφήνεις σε αφήνει

Να θυμάστε πως η φούσκα του ζευγαριού είναι μια προτεραιότητα. Μην τη «σκάσετε» δίνοντας μόνο έμφαση στις δικές σας ανάγκες κι επιθυμίες. Μπορείτε, να εστιάσετε στις μεταξύ σας ανάγκες και να αφουγκραστείτε τον σύντροφό σας, ώστε να είστε και οι δύο ευτυχισμένοι μέσα στη σχέση σας.

 

7. Δε γίνεται τίποτα στο φλου

Να ξέρετε πως η θεωρία και τεχνική του ‘Bubble couple theory” χρειάζεται και προγραμματισμό. Είναι απαραίτητο να αφιερώνετε χρόνο για να αλληλεπιδράτε μεταξύ σας. Αυτό βοηθά στο να κρατήσετε ζωντανή τη σχέση σας κι επιτρέπει και στα δύο άτομα να αισθάνονται άνετα μεταξύ τους. Μπορείτε να προγραμματίσετε να κάνετε δραστηριότητες που αγαπάτε μαζί.

 

8. Όταν μπαίνουν δεύτερες σκέψεις

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να απομακρύνεται ή να έχει απομακρυνθεί από τον άλλον, ίσως ήρθε η ώρα να «δουλέψετε» για τη ‘φούσκα’ του ζευγαριού με βάση το κοινό σας όραμα.

 

9. Δημιουργείστε μαζί κοινές στιγμές

Αυτές μπορεί να είναι μικρές, καθημερινές συνήθειες ή παραδόσεις που αγαπάτε κι ανυπομονείτε να κάνετε μαζί.

 

10. Αμοιβαίος σεβασμός 

Ο οποίος θα φέρει και την εκτίμηση που έχει ο ένας για τον άλλον, που ενισχύει τον δεσμό αλλά και δημιουργεί πιο ισχυρά θεμέλια, τα οποία βοηθούν να ξεπεραστούν τυχόν συγκρούσεις.

 

11. Να προχωράτε μαζί

Τέλος, το να αναπτύσσεστε μαζί είναι από τα πιο σημαντικά ζητήματα για μια σχέση υγιή. Η ανάπτυξη ενός ζευγαριού μπορεί να είναι ατομική ή και συντροφική και πάντα έχει θετικά αποτελέσματα, τόσο για την προσωπική ανάπτυξη του ατόμου αλλά της σχέσης.

Όπως, λοιπόν, καταλαβαίνετε, το να φτιάξετε τη δική σας φούσκα αγάπης είναι ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα στη σχέση σας. Σίγουρα γίνεται πιο δυνατή αλλά και συνάμα ωφελεί και τους δύο συντρόφους. Θυμηθείτε ότι μπορεί να χρειαστεί πολλή δουλειά, αλλά τα αποτελέσματα που αποφέρει, αξίζουν τον κόπο. Δοκιμάστε το!

Συντάκτης: Μαριάννα Σεργάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου