Αγάπη. Έρωτας. Λέξεις τόσο γνώριμες για όλους από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας. Μας είναι σε όλους τόσο οικείες γιατί μαζί με τις αρχές και τις ηθικές αξίες, μάθαμε να αγαπάμε την οικογένειά μας, τον εαυτό μας, τους φίλους μας κι ενίοτε και τον σύντροφό μας.

Η αγάπη είναι ένα απ’ τα πιο θεμελιώδη συναισθήματα που βιώνει ο άνθρωπος. Για μερικούς, η ρομαντική αγάπη κι οι σχέσεις που την πλαισιώνουν θεωρείται το πιο σημαντικό στοιχείο της ζωής τους, κάτι που τους παρέχει μια πηγή ολοκλήρωσης έξω απ’ τον εαυτό τους. Αλλά η ικανότητα να έχουμε, αλλά και να διατηρούμε μια υγιή σχέση δεν είναι κάτι που απλώς συμβαίνει.

Είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί οι σχέσεις αποτυγχάνουν, όμως μπορούμε να δουλέψουμε συνειδητά προκειμένου να αποκτήσουμε τις δεξιότητες εκείνες που μπορούν να κάνουν τις σχέσεις να ανθίσουν και να αντέξουν στον χρόνο.

Μιλάμε για μια «συνταγή» λοιπόν, η οποία μπορεί να έχει πολλές μορφές. Ανοίγοντας τη λίστα, συνειδητοποιούμε πως μιλάμε για επικοινωνία, ανοιχτές συζητήσεις, ειλικρίνεια, χημεία, σεξουαλική επιθυμία, δέσμευση, ωριμότητα, ετοιμότητα, προθυμία, timing, κι η λίστα θα μπορούσε να είναι ατελείωτη, αλλά και διαφορετική για τον καθέναν. Υπάρχει όμως μία διάσταση που, ίσως, είναι λίγο παρεξηγημένη. Η φιλική.

Τείνουμε να διαχωρίζουμε τη φιλία από τον έρωτα κάτι που είναι πάνω-κάτω αμοιβαίως αποκλειόμενα. Η φιλία όμως είναι μια επένδυση χρόνου μέσω της οποίας μάθαμε να επικοινωνούμε, να σεβόμαστε και να αξιολογούμε τη συμβατότητά μας με ένα άλλο άτομο. Η επιλογή μας, στο επίπεδο αυτό της φιλίας, κρίνεται βάσει των αξιών μας, των πιστεύω μας και το πόσο όμορφα νιώθουμε όταν είμαστε μαζί τους. Πόσο ελεύθεροι και πόσο έτοιμοι να στηρίξουμε αυτήν την επιλογή σε κάθε φάση της. Αν κοιτάξουμε αυτά τα κριτήρια, δεν είναι και αυτά που στην ουσία κάνουν μία σχέση επιτυχημένη;

Σίγουρα, υπάρχει φόβος στο να μη χαθούν οι ισορροπίες. Μην εκλείψει ο έρωτας πάνω στο βωμό της φιλίας. Όμως δεν είναι έτσι. Ίσως να συμβεί και το αντίθετο. Η φιλία προϋποθέτει εμπιστοσύνη και συνύπαρξη χωρίς μάσκες. Πρόκειται για μια δυναμική που διασφαλίζει πως μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας χωρίς να φοβόμαστε ότι αυτά που θα πούμε θα κάνουν τον άλλον να φύγει ή να μας απορρίψει.

Αυτός ο φόβος, από μόνος του σηματοδοτεί μία  σχέση βασισμένη  στη συνεξάρτηση και στην αδυναμία της να στηριχθεί σε γερές βάσεις, με κυρίαρχη την ειλικρίνεια. Γιατί όταν η δύναμη που παράγουμε διοχετεύεται στο να γίνουμε χαμαιλέοντες προκειμένου να «χωρέσουμε» στη ζωή του άλλου, λέγοντάς του μόνο αυτά που θέλει να ακούσει, τότε καταλαβαίνετε ότι αυτή η συνθήκη μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει ένα πικρόχολο και γεμάτο ανασφάλειες άτομο, που δε θα το εκτιμούν όπως πρέπει.

Απ’ την άλλη, η επένδυση στη φιλία ενδυναμώνει τη βάση της εμπιστοσύνης, αλλά και της αξιακής συμβατότητας. Να ξέρουμε όμως και τις αξίες μας, έτσι; Και να τις υποστηρίζουμε.

Σε κάθε περίπτωση, ένα «περνάμε καλά» και μια καλή σεξουαλική χημεία, δε μπορούν να διατηρήσουν από μόνα τους μια σχέση μακροπρόθεσμα.

Χρειάζεται να μπορείς να βγεις με τον άλλον για ένα ποτό και να τον ακούσεις αμερόληπτα για ό,τι τον απασχολεί χωρίς να μπεις στο τριπάκι να αμφισβητήσεις την αγάπη του για σένα. Να εκφράζεις κάθε φόβο σου χαζό ή μη και να περιμένεις πώς και πώς να ακούσεις τι θα σου απαντήσει.

Να έχεις τη δύναμη να πεις «Θέλω τη βοήθειά σου» και να τα παρατήσει όλα για να σε ακούσει και να είσαι κι εσύ εκεί όταν ο άλλος σε χρειαστεί. Να ξενυχτάς μόνο και μόνο γιατί έχει ανάγκη εκείνη τη στιγμή έναν φίλο χωρίς να σκέφτεσαι αν η σχέση σας έχει παραγκωνιστεί.

Αν αυτό συμβαίνει, έτσι κι αλλιώς θα το νιώσεις κατευθείαν. Μη βασανίζεσαι επομένως, γιατί μια σχέση όταν έχει χτιστεί σε τέτοια θεμέλια, δεν μπορεί  να  κρύβει μυστικά και παραμύθια.

Είστε μαζί  και κινείστε μαζί με ξεκάθαρη πορεία και κυρίως κοινή.

Συντάκτης: Ιωάννα Καμπουρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη