Φλερτ. Χαρακτηρίζεται ως η ερωτική προσέγγιση που μπορεί να έχει πολλά κίνητρα και διαφορετικούς φυσικά σκοπούς, ανάλογα με τον τρόπο που εφαρμόζεται. Μια τέχνη που μπορεί να οδηγήσει τους εμπλεκόμενους σε διάφορες περιπέτειες και μονοπάτια που ίσως δεν είχαν εξερευνήσει στο παρελθόν, ανάλογα με τη διάθεση τους.

Γι’ αυτό το λόγο το φλερτ, είτε παιχνιδιάρικο είτε λίγο πιο ερωτικό, είτε με το άλλο σου μισό είτε μ’ έναν άγνωστο που σίγουρα δε θα συναντήσεις ξανά, μπορεί με ευκολία ν’ ανεβάσει τη διάθεσή σου και να μετατραπεί σ’ ένα εθιστικό παιχνίδι που όσο και να θέλεις, δεν μπορείς να χορτάσεις.

Τι γίνεται όμως όταν είσαι σε σχέση και βλέπεις το σύντροφό σου να φλερτάρει μ’ έναν άγνωστο; Υπάρχει άραγε σωστή αντίδραση σε τέτοιες περιπτώσεις; Μπαίνεις ανάμεσά τους και τα κάνεις όλα άνω-κάτω; Περιμένεις μέχρι να μείνετε οι δυό σας και ζητάς εξηγήσεις που να δικαιολογούν την ανάρμοστη για σένα συμπεριφορά; Το αντιμετωπίζεις με αδιαφορία; Ή το πας ένα βήμα παρακάτω κι ανταποδίδεις;

Και στο κάτω-κάτω, ποιος είπε ότι το φλερτ, είναι μόνο για τους ελεύθερους; Οι δεσμευμένοι δηλαδή δεν έχουν δικαίωμα να κρατήσουν τη φλόγα μεταξύ τους αναμμένη; Να ξεφύγουν απ’ τη μουντή καθημερινότητα, με τρόπο απροσδόκητο, αλλά αποτελεσματικό; Ένα παιχνίδι χωρίς χαμένους, που θα οδηγήσει στην απότομη αναζωπύρωση μιας φλόγας που πίστευαν πως είχε σβήσει από καιρό.

Γιατί συνήθως, όταν σταματήσει να υπάρχει ενδιαφέρον στη ζωή του ζευγαριού, που αναπόφευκτα θα φτάσει στο σημείο της ρουτίνας και της ίδιας, βαρετής κι αν μη τι άλλο προβλέψιμης καθημερινότητας, η φλόγα θα γίνει στάχτη κι αυτή η στάχτη θα παρασυρθεί απ’ τον άνεμο, αν δε βρεθεί ένα σπίρτο να της δώσει ζωή.

Το φλερτ λοιπόν, παρ’ όλο που οι περισσότεροι δεν το επιβραβεύουν κι ούτε το ανέχονται όταν έχουν μια σχέση που χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και σιγουριά, μπορεί άνετα και χωρίς κανένα πρόβλημα να κρατήσει μια σχέση ζωντανή. Να της δώσει το σπρώξιμο που χρειάζεται για να μη χάσει ποτέ το ενδιαφέρον της και να γίνει αυτό που χρειάζεται, η φλόγα για να παραμείνει εν ζωή.

Γιατί αν το καλοσκεφτείς η πράξη του φλερτ δε θα αποδυναμώσει για κανένα λόγο τους δεσμούς μιας σχέσης. Το αντίθετο μάλιστα. Θα συνοδεύεται απ’ αυτήν την αίσθηση κτητικότητας, που όταν εκφράζεται με το σωστό τρόπο μεταξύ ενός ζευγαριού, σίγουρα οδηγεί στην ασφάλεια που χρειάζεται μια σχέση για να επιβιώσει.

Για σκέψου το. Εσύ να φλερτάρεις μ’ έναν τύπο που μόλις γνώρισες στο μπαράκι που πήγατε μαζί, για να κάνεις το σύντροφό σου να ζηλέψει. Και μόνο στη σκέψη ότι πέρασε απ΄το μυαλό του η ιδέα να σε χάσει, η ιδέα ότι είσαι ποθητή από πολλούς, αλλά διάλεξες εκείνον, σε γεμίζει μ’ ένα αίσθημα απερίγραπτης ανακούφισης και φυσικά ευχαρίστησης. Αυτή η κτητικότητα λοιπόν που θ’ ακολουθήσει όταν βρεθείτε μόνοι στο ίδιο δωμάτιο, αναμφίβολα θα οδηγήσει στις πιο παθιασμένες νύχτες που ζήσατε ποτέ.

Γιατί συνειδητοποιεί κι αυτός αλλά κι εσύ, ότι θα μπορούσατε να είστε ζευγάρι με τον οποιονδήποτε. Είστε κι οι δύο ποθητοί από άτομα του αντίθετου φύλου κι η υπενθύμιση αυτής της γυμνής αλήθειας, κρατάει τη σχέση σας ζωντανή κι εσάς σε μια κατάσταση απ’ την οποία δε θα θέλατε με τίποτα να ξεφύγετε. Μια αίσθηση που προσφέρει ένταση στην καθημερινότητά σας και δε σας αφήνει να βαλτώσεται σε μια σχέση βολεμένη.

Με άλλα λόγια το φλερτ όταν βρίσκεσαι σε σχέση, σε εξιτάρει, σε αναζωογωνεί μα πάνω απ’ όλα σε κάνει να νιώθεις πιο ποθητός από ποτέ. Αναγκάζεις το σύντροφό σου να σκεφτεί δημιουργικούς τρόπους για να σε διεκδικήσει και σε καμία περίπτωση δε σε θεωρεί πλέον δεδομένο, γιατί ξέρει από πρώτο χέρι πόσο εύκολο είναι να σε χάσει.

Γι’ αυτό να φλερτάρετε κι εσείς οι δεσμευμένοι. Όχι για να απατήσετε το σύντροφό σας, αλλά για να του δείξετε πως απ’ όλους διαλέξατε αυτόν και λατρεύετε τις στιγμές ζήλιας που μετατρέπονται σε πυρκαγιά. Το καλύτερο είδος πυρκαγιάς μάλιστα, που σε κατακλύζει ολόκληρο και δε σ’ αφήνει σε ησυχία. Να φλερτάρετε και να μην ντρέπεστε, ούτε να σας νοιάζει τι θα πει ο κόσμος. Μα πάνω απ’ όλα να ξέρετε τα όριά σας και να έχετε πίστη στη δύναμη που έχετε ως ζευγάρι. Τη δύναμη που σας χαρακτηρίζει, όταν είστε μαζί, όχι χώρια.

Προϋποθέτει αυξημένα επίπεδα εμπιστοσύνης αυτού του είδους το φλερτ! Δεν είναι ούτε για τους ανασφαλείς, αλλά ούτε γι’ αυτούς με αδύναμο εσωτερικό κόσμο. Γιατί αν προσπαθήσουν οι συγκεκριμένοι να παίξουν αυτού του είδους τα παιχνίδια, δε θα καούν μόνο αυτοί, θα καούν κι οι γύρω τους μαζί.

Θέλει αυτοπεποίθηση, σιγουριά και φυσικά πίστη στο χαρακτήρα του συντρόφου σου για ν’ ακολουθήσεις αυτό το μονοπάτι χωρίς αμφιβολίες κι ενδοιασμούς. Σκέψου το καλά, λοιπον. Είσαι έτοιμος να υποστείς αυτού τους είδους την εσωτερική «ανάσταση»;

 

Επιμέλεια κειμένου Έλενας Γεωργίου: Νάννου Αναστασία.

Συντάκτης: Έλενα Γεωργίου