g257

Τι είναι αυτό που βασανίζει σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους τόσο στην καθημερινότητά τους όσο και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις; Με ποιο κριτήριο λαμβάνονται βιαστικές αποφάσεις και γίνονται παρορμητικές κινήσεις που μπορεί και να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα εκ των υστέρων; Η απάντηση εδώ είναι απλή, είναι η σκέψη.

Μέσω της σκέψης αναπτύσσονται απόψεις και λαμβάνονται αποφάσεις στα σημαντικότερα σημεία των ζωών μας. Πολλές φορές όταν γίνεται κάτι το συνταρακτικό ή απαιτείται άμεση απάντηση σε θέματα που συνδέονται στενά με την καθημερινότητα κι εμάς τους ίδιους, ο ανθρώπινος νους τείνει να περιπλέκει τις σκέψεις. Κάτι που στην αρχή φαίνεται απλό, καταλήγει περίπλοκο και με πολλές πτυχές. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι ζητάμε και συμβουλές τρίτων ατόμων ή επηρεαζόμαστε από προσωπικές τους εμπειρίες και πράγματα που  έγιναν κάποια στιγμή με τους ίδιους να βρίσκονται σε παρόμοια θέση με μας.

Κάπου εκεί το μυαλό αρχίζει και κάνει συνειρμούς κι αναλύει διεξοδικά το θέμα, πλάθοντας διάφορα πιθανά σενάρια κι αποτελέσματα. Εκεί που μια δουλειά στην αρχή φάνταζε ιδανική, μετατρέπεται σε ρίσκο. Ή ένα υποψήφιο ταίρι, απορρίπτεται με συνοπτικές διαδικασίες διότι το μυαλό έχει συγκρίνει κάποια γνώριμα χαρακτηριστικά του με παλιότερους συντρόφους και προκαλεί φόβο ι αμφιβολία.

Γι’ αυτό το λόγο, είναι χρήσιμο πού και πού να επιστρέφεις στα βασικά. Επιστρέφοντας στις πρωταρχικές αξίες που έχουμε, είναι μια πολύ καλή νοητή και βοηθητική γραμμή για να καθαρίσει λίγο το κεφάλι μας και να μη χαθούμε με την πολυπλοκότητα των συνειρμών μας. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει αρχικά ν’ απομακρύνεστε από οτιδήποτε σας επηρεάζει. Η ανάμειξη τρίτων επιβαρύνει τη συνείδηση κι εντείνει τις αρνητικές σκέψεις με αποτέλεσμα, στο τέλος, η απόφαση που λαμβάνεται να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πάρτε το χρόνο σας, αφιερώστε λίγες στιγμές στον εαυτό σας, κάντε κάτι που σας χαλαρώνει κι αφεθείτε σ’ αυτήν την ξεγνοιασιά. Πετάξτε από μέσα σας ό, τι σας φόρτωσε αρνητικά και σας χάλασε την ψυχολογία και σβήστε, ή έστω θάψτε, στιγμές κι αναμνήσεις που σας εμποδίζουν να σκεφτείτε καθαρά. Οι κακές εμπειρίες και οι συνδέσεις αυτές είναι κάτι που στέκεται εμπόδιο στα αρχικά ιδανικά κι αξίες. Είναι αδύνατον να έχετε ως γνώμονα τα παλιά, δίχως να έχετε απαλλαχθεί από τις αναποδιές στην πάροδο του χρόνου. Αφού απαλλαχτείτε έστω και προσωρινά από αυτά ξεκινήστε έναν πρόχειρο απολογισμό.

Σκεφτείτε τι ήταν αυτό που σας επηρέασε κι αλλάξατε γνώμη. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ξεχάσετε και να ξεφύγετε από τους αρχικούς σας στόχους; Με ποια κριτήρια θα επιλέγατε κάποια δουλειά και τι προσόντα και χαρακτηριστικά θα επιθυμούσατε να έχει ο άνθρωπός σας; Οι απόψεις και οι αποφάσεις που πάρθηκαν, συμπίπτουν με τα αρχικά σας ιδανικά; Αν όχι γιατί τότε τα επιλέξατε; Κι αν αυτά που επιλέξατε τα μετανιώσατε, γιατί δε αρχίσατε ξανά από την αρχή;

Ένα εσωτερικός μονόλογος θα βοηθούσε στην επιστροφή των αρχικών αξιών κι ιδανικών. Διότι έτσι έρχεστε σε επαφή με παλαιότερες επιθυμίες και μέσω της σύγκρισης των πιο πρόσφατων γεγονότων μπορείτε να έχετε και μια πιο καθαρή εικόνα για τα πράγματα που θα θέλατε στο μέλλον. Αφού γίνει η σύγκριση και το ξεκαθάρισμα των σκέψεων και των επιθυμιών, μπορείτε να αναθεωρήστε και αν κάποιο από τα αρχικά ιδανικά δε σας κάνει πια, να θέσετε νέες αξίες και θεμέλια. Μια φορά στο τόσο καλό θα ήταν να απομονώνεστε και να λαμβάνετε αποφάσεις με βάση τη νοητή αυτή γραμμή των πρωταρχικών σας αξιών. Έτσι ώστε να έχετε το πλησιέστερο δυνατόν αποτέλεσμα στα ιδανικά σας. Ειδικότερα στις αποφάσεις που θα επηρεάσουν τον μέλλον σας, θα ήταν καλύτερα να σκέφτεστε προσεχτικά κι όχι παρορμητικά ώστε να μην απογοητευτείτε από την εξέλιξη.

Ο ανθρώπινος νους αποτελεί ένα λαβύρινθο από σκέψεις, συνειρμούς και λόγια από άτομα που συναναστρέφεται. Θέλει τακτικά ένα reset έτσι ώστε να μη χάνεται και πέφτει σε παγίδες-αποφάσεις που μακροπρόθεσμα αποτελούν πηγή μετανοίας. Μια απόφαση θα πρέπει να προέρχεται από προσωπικές επιθυμίες και μόνο κι όχι επειδή σας συμβούλεψε κάποιος να το κάνετε. Κρατάτε τις συμβουλές και τις συζητήσεις αλλά μην τις περιλαμβάνετε στις απόψεις σας. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και πορευθείτε με τα δικά σας θέλω κι αξίες. Άλλωστε, κρύβει μεγάλη ομορφιά εκτός από ευθύνη, μια συνειδητή επιλογή. Απλώς συχνά το ξεχνάμε το πρώτο.

 

Συντάκτης: Ρία Τσιακμάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!