Γνωριμίες πολλές. Συχνά ή όχι, όλοι μας κάνουμε γνωριμίες. Και δε μιλάμε μόνο για ερωτικό επίπεδο, πολλές φορές πρόκειται για φιλικό ή επαγγελματικό. Αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει όμως σήμερα είναι το ερωτικό· κι αυτό γιατί αντικειμενικά είναι το είδος που όταν έρθει να συμβεί θα μας τριβελίσει και το μυαλό λίγο παραπάνω. Εντοπίζουμε το στόχο μας, προσηλωνόμαστε σε αυτόν λες και είμαστε φωτογράφοι και πρέπει να κάνουμε το τέλειο focus στο αντικείμενό μας, κάνουμε τις κινήσεις μας και καταλήγουμε να μιλάμε με το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει· ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε.

Σαν γνήσια παιδιά του πληκτρολογίου που είμαστε οι περισσότεροι, η επικοινωνία που ξεκινά με τις νέες μας γνωριμίες είναι κυρίως μέσω των social media. Για τους προχωρημένους μπορεί ήδη να έχει υπάρξει ένα mini stalking στο προφίλ του ατόμου μας ενδιαφέρει, το οποία φυσικά ονομάζουμε απλώς ενημέρωση. Και έτσι ξεκινάνε τα ατελείωτα ξενύχτια, οι ειδοποιήσεις που χτυπούν ολημερίς και γενικώς το να μοιραζόμαστε την κάθε μας κίνηση με το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει. Αφού περάσει όμως ο αρχικός ενθουσιασμός αλλά και η αίγλη της πρόκλησης μιας ακόμη κατάκτησης, έρχονται συχνά οι δεύτερες σκέψεις.

 

 

Κανονίζουμε ποτάκι με την παρέα -εμφανιζόμαστε φυσικά στην καλύτερη version μας αφού μπορεί να κάνει εμφάνιση και το πρόσωπο- και ξεκινάμε τη συζήτηση. Το ερώτημα είναι πάντα ένα και μοναδικό, ακόμη κι αν οι παρέες που έχει ο καθένας μας διαφέρουν. Δεν έχει σημασία τι μουσική ακούς, τι ρούχα φοράς ή πού είναι τα στέκια που συχνάζεις, σημασία έχει ότι σε όλους μας γεννιέται πάντα η ίδια απορία. Με ενδιαφέρει πραγματικά αυτός ο άνθρωπος ή απλώς ήταν μια ήρεμη περίοδος της ζωής μου, που ίσως να μην είχα και κάτι καλύτερο να κάνω, όποτε η νέα αυτή γνωριμία είναι ένα απλό αντίδοτο στην ανία μου;

Τότε ξεκινάνε χιλιάδες σκέψεις να κατακλύζουν το μυαλό μας και άπειρα σενάρια να ξεπηδούν το ένα πίσω από το άλλο. Αρχικά, ως επηρεασμένοι από τις ρομαντικές ταινίες και τις ιστορίες που μιλάνε για «άλλα μισά», θεωρούμε πως αν ήταν να έρθει στη ζωή μας και είναι ο άνθρωπός μας θα το καταλαβαίναμε χωρίς πολλά-πολλά. Ξέρετε τώρα, από ένα βλέμμα ξεκινά ένα αίσθημα, σύμπαν κι άστρα που συνωμοτούν και φέρνουν τον κόσμο τούμπα κι άλλα τέτοια στερεοτυπικά που έρχονται να πουν πως αν έχεις αμφιβολίες, μάλλον κάτι πάει λάθος.

Αλλά από την άλλη, αν δε δεις λίγο και τον άλλον, δεν τον ζήσεις, δε δώσεις χρόνο, πώς μπορείς να ξέρεις αν τελικά είναι ή δεν είναι ο άνθρωπος, όχι που θα ζεις για πάντα μαζί του -αφού αυτό είναι κουβέντα τεράστια που δε χωράει σε δύο φράσεις- αλλά που μπορείς να περάσεις ποιοτικό χρόνο μαζί του.

Εγώ αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά, αν και κατατάσσω τον εαυτό μου στους ονειροπόλους και σε αυτούς που πιστεύουν υπέρ του δέοντος στο συναίσθημα με αποτέλεσμα κάποιες φορές να την πατάνε, είναι πως κάθε άνθρωπος που έρχεται στο δρόμο μας βρίσκεται εκεί γιατί κάτι έχει να προσφέρει. Κι αυτό αποδεικνύεται από τη διαδικασία προβληματισμού στην οποία μπαίνουμε, αυτούσια. Μπορεί να μην είναι μια μόνιμη σχέση, ούτε μια σχέση ζωής, μπορεί να είναι κάτι παροδικό αλλά έντονο, ή ακόμη και κάτι που όντως ήρθε να μας προσφέρει διέξοδο σε μια στιγμή πλήξης. Μετά τα πρώτα εικοσιτετράωρα όμως, αν συνεχίζεις να επικοινωνείς με κάποιον, τότε οι πιθανότητες λένε πως κάτι έχεις βρει. Γιατί αν το δεις από μια άλλη όψη, το να μιλάς με κάποιον καθημερινά ουσιαστικά τον οδηγεί στο να σε κάνει μια συνήθειά του, ένα κομμάτι μιας κάπως πιο γλυκιάς καθημερινότητας.

Σίγουρα υπάρχουνε στιγμές στη ζωή μας που θέλουμε απλώς να αλλάξουμε τις παραστάσεις μας ή που ζητάμε κάποιος να μας δείχνει έντονα το ενδιαφέρον του.  Ακόμη, υπάρχουν οι φορές που θέλουμε απλώς να διοχετεύσουμε κι εμείς το συναίσθημά μας κάπου. Δεν ξέρω πότε θα σταματήσουμε να έχουμε αυτήν την απορία, ίσως όμως είναι η στιγμή να αφήσουμε τους προβληματισμούς και να δώσουμε χώρο στις απαντήσεις να έρθουν μόνες, χωρίς να τις κυνηγάμε εμείς με μανία. Άλλωστε, όταν θα έρθει αυτός ο ένας και μοναδικός άνθρωπος θεωρητικά οι απορίες θα μείνουν πίσω, αν πιστέψουμε τουλάχιστον σε όλες τις ρομαντικές ταινίες που τόσες φορές είδαμε.  Αλλά ακόμη κι αν έχουμε, η απάντηση σίγουρα θα βρει τον τρόπο να παραδοθεί στα χέρια μας.

 

Συντάκτης: Αγγελική Μαλιόρα
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη