Η κατάσταση με το διαδικτυακό φλερτ έχει καταντήσει ανυπόφορη από πολλούς τομείς, που έχει αναπτύξει στο παρελθόν και ο ίδιος ο Μαρκήσιος, και άλλοι λιγότερο σπουδαίοι συνεργάτες του.

Είναι ο νέος τρόπος να φλερτάρεις και να γνωρίζεις κάποιον: στέλνεις ένα χαζό μήνυμα στο facebook, πιάνεις κουβέντα περί ανέμων και υδάτων, ώσπου να καταλήξει στο «άντε, πάμε να πιούμε κι ένα ποτό». Η λαίλαπα με την οποία θα αναμετρηθεί ο Μαρκήσιος σήμερα δεν έχει να κάνει τόσο με το γεγονός ότι διαφωνεί σε αυτόν τον τρόπο φλερτ, όσο με το ότι –σε ένα μεγάλο ποσοστό τον φορών– όταν τελικά βγεις, δεν έχεις τι να πεις. 

Είναι ωραίος και εύκολος τρόπος να προσεγγίσεις κάποιον στο facebook, κυρίως γιατί τις περισσότερες φορές, όταν είναι online στο chat, είναι και μόνος του, όποτε δεν χρειάζεται να μπεις στην όλη διαδικασία να τον απομονώσεις για να αρχίσεις να σοροπιάζεις το –έστω ηλεκτρονικό– κανταΐφι. Όταν όμως το κύριο μέρος του φλερτ έχει γίνει πίσω από την οθόνη ενός υπολογιστή, παρατηρείται ένα βασικό πρόβλημα.

Εντάξει όχι εσείς, ο Μαρκήσιος που ξέρει παρατηρεί όμως. 
Όταν με το καλό βγείτε, δεν έχεις τον απαραίτητο χρόνο να σκεφτείς. Διαδικτυακά είναι πολύ λογικό να αργήσεις και δυο και τρία λεπτά να απαντήσεις, γιατί και οι δυο παράλληλα κάνετε και κάτι άλλο. Όταν είστε μούρη-μούρη όμως, δεν περνάει. Πρέπει να απαντάς γρήγορα και αμέσως, αλλιώς η κουβέντα από συζήτηση, γίνεται κακό επεισόδιο How I Met your mother, που περιμένουν οι ηθοποιοί να σταματήσει το laugh track (που στην Ελλάδα εφάρμοσε στο παρελθόν μόνο ο Νίκος Μαστοράκης, ο μπαγλαμάς με μεγαλειωδέστατη αποτυχία – ακόμα γελάμε). Οι γρήγορες απαντήσεις όμως έχουν τον κίνδυνο να πετάξεις καμιά πατάτα, και αντί να τρίβεις το πιπέρι στο τέλος της βραδιάς, να τρίβεσαι μόνος σου. 

Μην γελιόμαστε, στο Ίντερνετ, είναι πολύ εύκολο να φανείς και πνευματώδης και έξυπνος, και με μεγάλη γκάμα γνώσεων. «Ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία;» Ρωτάς. «The man from earth» σου λέει. Δεν την έχεις ακούσει πότε. Google, διαγώνιο διάβασμα υπόθεσης, κάνα δυο σχόλια από το imdb, και –τσουπ!– σε ένα τρίλεπτο έχεις υλικό για να πεις κάτι που θα πάει την κουβέντα πάρα πέρα. Άκρατος ενθουσιασμός από την άλλη πλευρά που όχι μόνο ξέρεις μια ταινία που είναι σχεδόν άγνωστη, άλλα έχεις και άποψη. 
Έλα μου όμως, τριγκαραζόμπετο, που έτσι βγάζεις κάτι που δεν είσαι, και ξαφνικά από πνευματώδης άνθρωπος, στο κανονικό ραντεβού μοιάζεις με μπαμπουίνο που του δώσανε να λύσει άλγεβρας. Και ο άλλος θα το καταλάβει ότι του ‘λεγες παπάρες. 
Η διαδικτυακή μάστιγα όμως, λειτουργεί και αντίθετα. Έχει χαθεί εντελώς το μυστήριο. Με το που γνωρίζεις ένα άτομο και το ρωτάς αν έχει FB είναι δεδομένο ότι μόλις πας σπίτι, θα αρχίσεις να χαζεύεις το προφίλ του. Τι του αρέσει, τι δεν του αρέσει, τι ταινίες είδε, τι μουσική άκουσε, μέχρι και το πως μοιάζει με μαγιό μπορείς να δεις για να αποφύγεις πιθανές δυσάρεστες εκπλήξεις. Μπορείς να ψάξεις πιο πίσω και να κάνεις γενικότερα μια έρευνα που θα σου δείξει μια καλή προσέγγιση για το τι άνθρωπος είναι αυτός.

Έτσι, μπορεί ενώ αλλάξατε μερικές ιδιαίτερα ευχάριστες κουβέντες όταν γνωριστήκατε και να σε ιντρίγκαρε, βλέποντας το προφίλ του να καταλήξεις ότι τελικά πρόκειται για άνθρωπο με τον οποίο δεν ταιριάζετε. 
Πού είναι το ωραίο σε αυτό; Πού είναι η μαγεία του πρώτου ραντεβού που σε έκανε να πηγαίνεις βήμα-βήμα και να γνωρίζεις τον άλλον; Πάει. Το φάγε το χταπόδι που έχει για μαλλιά ο Ζουκενμβέργιος. Από τη στιγμή που το Ίντερνετ έγινε απόλυτο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, το κανονικό φλερτ, αυτό που βλέπεις στις ταινίες και λες «αχ τι γλυκός» πάει χάθηκε. 

Κάντε ένα πείραμα. Πάρτε το σαν άσκηση που σας δίνει ο Γιατρός του Έρωτα και της Αγάπης. Την επόμενη φορά που θα γνωρίσετε κάποιον, μην τσεκάρετε το προφίλ του. Κι αν γνωριστήκατε μέσω διαδικτύου, κρατήστε τις βαθιές και σπουδαίες κουβέντες για όταν βρεθείτε από κοντά. Έτσι, αν καταλήξετε σε κάτι πιο σοβαρό, θα έχετε να λέτε κάτι πιο ωραίο από το «μου έκανε like του έκανα και εγώ και έτσι τα βρήκαμε».

Αν ψάχνεις κινηματογραφικό ρομάντζο, οφείλεις να το υποστηρίζεις κιόλας. Όχι μόνο να το ζητάς, και επειδή είδες την εμετική ρομαντική κομεντί που τόσο σε συγκίνησε, να κάθεσαι να κάνεις έρευνες στο facebook σαν αρχαιολόγος πάνω από την Αμφίπολη.

Συντάκτης: Μαρκήσιος Παπαχώστας