gym1

Τα ψέματα τελείωσαν, διανύουμε ήδη το Φεβρουάριο και το καλοκαίρι είναι λίγους μόνο μήνες μακριά. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι αν δεν έχετε ξεκινήσει να σμιλεύετε τις κορμάρες σας για τις παραλίες, είστε οριακά. Αν το six pack και γενικότερα η εκγύμναση βρίσκονται στον πάτο των προτεραιοτήτων σας, ίσως να μη θέλετε να συνεχίσετε να διαβάζετε αυτό το άρθρο. Αν από την άλλη είστε υπέρμαχοι ενός υγιέστερου lifestyle το οποίο περιλαμβάνει εβδομαδιαίο λιώσιμο στο γυμναστήριο, τότε ξέρετε πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η χημεία που δημιουργείς με τον γυμναστή σου στο να παραμείνεις πιστός στο πρόγραμμα άθλησής σου.

Παρόλο το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν το βιώνουμε με αυτό τον τρόπο, η σχέση που αναπτύσσεις με το γυμναστή σου είναι σαν όλες τις άλλες εμπορικές σχέσεις που έχεις στη ζωή σου. Σε εργασιακό επίπεδο καμία επαγγελματική σχέση, όσο επικερδής και να είναι δεν επιβιώνει σε βάθος χρόνου αν δεν υπάρχει χημεία και σύμπνοια στόχων. Ο γυμναστής σου, λοιπόν, πληρώνεται μεν για τις υπηρεσίες του, όταν όμως χτίζεται μια σύνδεση μεταξύ σας, ο καθένας δίνει το κάτι παραπάνω, εσύ γίνεσαι πιο συνεπής σε σχέση με το πρόγραμμα κι ο γυμναστής σε σπρώχνει λίγο πιο έξω απ’ τη ζώνη ασφαλείας σου.

Το γυμναστήριο και γενικότερα οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής δεν έχει στόχο να σηκώνεις κιλά μέχρι να γίνεις ο Hulk αλλά ούτε να γίνεις κορμάρα για να ανεβάζεις φωτογραφίες στο ίνσταγκραμ από τη Μύκονο με αεράτα παρεό. Ο στόχος είναι ν’ αγαπήσεις το σώμα σου άρα και να θέλεις να το φροντίζεις, με το ίδιο σκεπτικό που φροντίζεις τα μαλλιά σου και την γκαρνταρόμπα σου. Κι η φροντίδα αυτή δε συνεπάγεται να γυμνάζεσαι σαν αρσιβαρίστας, ούτε μέχρι τελικής πτώσης, αλλά να γυμνάζεσαι σωστά και με προσοχή. Σε αυτό λοιπόν το κομμάτι η συμβολή του γυμναστή είναι απαραίτητη, ώστε μέσα από το πρόγραμμα να σε διδάξει σωστή τεχνική και να ξέρει πότε να σε πιέσει για να ξεπεράσεις τις αντοχές σου.

Χημεία με τον γυμναστή σου είναι να καταλαβαίνει, από το ύφος σου και μόνο, ότι σου δημιουργήθηκαν πολλά νεύρα στη δουλειά, επομένως σε βάζει να πετάς μπάλες στον τοίχο με δύναμη ξεφυσώντας δυνατά για να εκτονώνεσαι παράλληλα (true story!). Δέσιμο σημαίνει να μη θέλεις να χάνεις μέρες από το γυμναστήριο γιατί κάθε φορά που φεύγεις νιώθεις ανάλαφρος και χαρούμενος. Εντάξει, το ό,τι θα γλιτώσεις και τη μουρμούρα που συνεπάγεται κάθε φορά που παρακάμπτεις το πρόγραμμα είναι κι αυτός ένας λόγος φυσικά! Η ίδια χημεία, βέβαια, είναι αυτή που επιτρέπει, εντός πλαισίων και τις παρατηρήσεις όταν είναι προφανείς οι παρατυπίες σου. Να περιμένεις, λοιπόν, να τ’ ακούσεις όταν κλέβεις στις επαναλήψεις των ασκήσεών σου ή όταν το σαββατοκύριακο έφαγες ότι βρήκες μπροστά σου και τώρα δεν κουνιέσαι.

Ο γυμναστής συνήθως λειτουργεί και σαν ψυχολόγος αφού οι ώρες που περνάτε στο γυμναστήριο είναι αρκετές επομένως είναι αναπόφευκτο η φύση των συζητήσεων να ξεπερνά σε κάποια φάση τη σφαίρα της εκγύμνασης. Αν λοιπόν περνάς φάση κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έχεις την ψυχολογία να σηκωθείς από το κρεβάτι και το γυμναστήριο είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό σου, η σχέση που έχεις ήδη αναπτύξει με τον trainer, είναι αυτή που ενδεχομένως να σε βγάλει από αυτή τη φάση. Ένα μήνυμα τύπου: «Πού χάθηκες; Τα βαράκια σε περιμένουν να τα σηκώσεις!», ίσως είναι αρκετό να σε ταρακουνήσει λίγο και να σου δώσει το κίνητρο που τόσο χρειάζεσαι.

Όλοι αποζητάμε σημασία σε διάφορες φάσεις της ζωής μας, άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο κι ο καθένας σε διαφορετικό τομέα της ζωής μας. Το να αποζητάμε σημασία δεν είναι απαραίτητα κακό, ειδικότερα αν μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Όταν, λοιπόν, η σημασία που λαμβάνεις από το γυμναστή σου λόγω της σχέσης που έχετε αναπτύξει σε βοηθά στο να βελτιώνεις τη φυσική σου κατάσταση, συνεπώς ανεβάζει και την ψυχολογία σου, οπότε απόλαυσέ την!

 

Συντάκτης: Εύη Πηλαβάκη
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!