pilavaki243

Η σχέση σας δεν είναι στα καλύτερά της, το ξέρεις καλά. Αυτό που δεν ξέρεις είναι το γιατί. Με ρωτάς τι πάει λάθος. Διερωτάσαι γιατί τόση ζήλια, τόση ανασφάλεια εφόσον δεν έχεις δώσει ποτέ αφορμή, ποτέ δε φλέρταρες μπροστά στο σύντροφό σου ή ακόμη και πίσω του. Παρουσιάζεις αυτό τον άνθρωπο όχι σαν κάποιο τυχαίο αλλά ως τον άνθρωπό σου, την αγάπη σου, το άλλο ολόκληρο της καρδιάς σου. Μάλιστα, έχεις κάνει χώρο στη ζωή σου γι’ αυτόν -πόσο γενναιόδωρο εκ μέρους σου.

Μοιράζεις τον χρόνο σου πότε στους δύο σας, πότε με τους φίλους σου, πότε με τους δικούς του, σχεδιάζεις το μέλλον, λες «σ’αγαπώ» με βλέμμα απόλυτα προσηλωμένο. Παρ’όλα αυτά δεν έχεις βρει την απάντηση γιατί κάθε λίγο και λιγάκι γίνονται ομηρικοί καυγάδες όταν σου λέει ότι δε θέλει απλά να είναι μια εκκρεμότητα στο υπερβολικά απασχολημένο σου πρόγραμμα.

Θες βοήθεια να καταλάβεις; Ωραία λοιπόν, θα πάρω για λίγο τον ρόλο του ψυχολόγου, προσπαθώντας να ξετυλίξω μαζί σου το κουβάρι των ερωτικών σχέσεων. Το ταξίδι θα είναι δύσκολο, μην πεις πως δε σε προειδοποίησα. Ως καλός ψυχολόγος, ή ως ένας άλλος «Χοντρός» θα σου πω μια ιστορία.

«Πριν από κάποιες εκατοντάδες χρόνια, σε ένα βασίλειο της Αγγλίας, ο βασιλιάς είχε μάθει πολύ δυσάρεστα νέα, ότι έπασχε από μια ανίατη ασθένεια από την οποία θα γνώριζε σύντομα βέβαιο θάνατο. Στο άκουσμα των νέων αυτών, αντιλήφθηκε ότι έπρεπε να κινηθεί γρήγορα ώστε να προετοιμάσει τη διαδοχή του στον θρόνο.

Ο βασιλιάς είχε μια κόρη η οποία παρ’όλη την ευφυΐα της, δεν είχε καταφέρει να βρει τον ιδανικό σύντροφο. Ο βασιλιάς σκέφτηκε πολύ πώς θα μπορούσε να επισπεύσει τη διαδικασία εξεύρεσης συζύγου για την κόρη του, έτσι ώστε αυτή να μπορεί πλέον να στεφθεί βασίλισσα και να φέρει στον κόσμο τον μελλοντικό διάδοχο του θρόνου. Μετά από λίγες μέρες και αρκετές συσκέψεις με τους συμβούλους του ανακοίνωσε τη διεξαγωγή τριήμερων αγώνων που θα αποτελούνταν από διάφορες δοκιμασίες στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα δοκιμάζονταν τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Τα νέα μαθεύτηκαν γρήγορα στο βασίλειο και πολλοί επίδοξοι νέοι δήλωσαν συμμετοχή.

Ένας από αυτούς χάρηκε ιδιαίτερα με αυτά τα νέα και στο άκουσμα της ανακοίνωσης έτριψε τα χέρια από ευχαρίστηση και με βεβαιότητα ότι αυτός θα ήταν ο επόμενος βασιλιάς. Η βεβαιότητά του πήγαζε από το γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρχε ένα έντονα ερωτικό ειδύλλιο με την πριγκίπισσα, η οποία ήταν ερωτευμένη μαζί του και συνεπώς θα είχε σαφές προβάδισμα έναντι των άλλων υποψηφίων. Όμως στο τέλος δεν κατάφερε να κερδίσει τη θέση ως μελλοντικός σύζυγος της πριγκίπισσας.

Αυτό που ο ίδιος θεωρούσε προβάδισμα ήταν αυτό που έκανε την πριγκίπισσα να τον απορρίψει. Ο ίδιος δε λογάριασε καθόλου το γεγονός ότι στο παρελθόν δεν την έκανε να νιώσει προτεραιότητά του κι αυτό δεν το είχε ξεχάσει ποτέ της. Δεν αρκούσε να κέρδιζε μια θέση στην καρδιά της απλά και μόνο γιατί εξόντωσε τους αντιπάλους του, χρειαζόταν κάτι περισσότερο».

Έχεις καταλάβει που το πάω φαντάζομαι, ε; Όπως λέει κι ο λαός, ένας άνθρωπος μπορεί να ξεχάσει τι είπες ή τι έκανες, αλλά δε θα ξεχάσει ποτέ πως τον έκανες να αισθανθεί. Αν, λοιπόν, στο παρελθόν πριν ξεκινήσει η σχέση σας ήσουν συνέχεια στα «δεν ξέρω τι θέλω» και «δε θέλω να δεσμευτώ» ή «προτεραιότητά μου δεν είναι μια σχέση αυτή τη στιγμή», είναι φυσιολογικό να έχεις προκαλέσει ανασφάλεια στον σύντροφό σου για το κατά πόσο είσαι διατεθειμένος να δεσμευτείς. Όσο αφοσιωμένος λοιπόν και να δείχνεις, όσο χώρο κι αν έχεις κάνει στη ζωή σου σήμερα για τον άνθρωπό σου, δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση να ξεγράψει τόσο εύκολα ότι τότε δεν αποτελούσε προτεραιότητά σου, ότι τότε ήσουν με το ένα πόδι μέσα στη σχέση.

Το πώς έκανες το σύντροφό σου να αισθανθεί στο παρελθόν δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα να εξαφανιστεί στο παρόν και θα πρέπει να ξαναχτίσεις την εμπιστοσύνη που έχεις στο πρόσωπό σου. Για την ακρίβεια, η προσπάθεια που θα πρέπει να καταβάλεις θα είναι διπλή σε σχέση με την προσπάθεια που ένας άγνωστος θα πρέπει να κάνει κι ο λόγος είναι ότι θα πρέπει πρώτα να αντιστρέψεις τις αρνητικές καταγραφές που εντυπώθηκαν στη συνείδηση του συντρόφου σου με παρελθοντικές συμπεριφορές και στη συνέχεια οι πράξεις σου να βοηθήσουν στο να ξαναχτίσεις εμπιστοσύνη και να δημιουργήσουν ασφάλεια.

Οι ανασφάλειες είναι εκεί για να τις κατευνάζεις, ειδικά αν φέρεις μερίδιο στη δημιουργία τους. Μην απορείς λοιπόν που ζηλεύει, ούτε που νιώθει ανασφαλής και φρόντισε να δείξεις αγάπη, πολλή αγάπη.

Συντάκτης: Εύη Πηλαβάκη
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!