Πρότυπο μπορεί να αποτελέσει κάποιος που έχει κοινά χαρακτηριστικά με εσένα ή και παρόμοια νοοτροπία. Αυτός που, ίσως, πετυχαίνει πράγματα που εσύ δεν έχεις μπορέσει μέχρι τώρα να φτάσεις για διάφορους λόγους. Σίγουρα είναι κι εκείνο το άτομο που θες, κατά κάποιον τρόπο, να του μοιάσεις.

Αρχικά, είναι κάποιος που έχει μάθει ν’ αγαπάει τον εαυτό του. Τα έχει βρει, λοιπόν, με το ίδιο του το είναι και συνεπώς τα βρίσκει και μ’ όλους τους υπολοίπους. Άλλωστε, ξέρει ότι μόνο έτσι επέρχεται η πραγματική ισορροπία στη ζωή του. Η διαφορά βέβαια, σε αντίθεση με πολλούς άλλους, είναι πως αυτή τη θεωρία του την έχει κάνει πράξη. Επιπλέον, είναι αυτός που ξέρει να διαχειριστεί προβλήματα κι ανησυχίες.

Γνωρίζει πότε θα ήταν ωφέλιμο ν’ αγχωθεί, αλλά κι αυτό μέχρι το σημείο που θα μπει σε εγρήγορση και θα έχει καλύτερα αποτελέσματα στην οποιαδήποτε φάση βρίσκεται. Αντιλαμβάνεται ποιο γεγονός πρέπει να πάρει στα σοβαρά και ποιο ν’ αφήσει πίσω του. Κι όλα αυτά τα καταφέρνει με τον πιο ανώδυνο τρόπο που μπορεί να τα πετύχει ένας άνθρωπος.

Εκτός αυτού όμως, είναι κι εκείνος που δεν κολλάει πουθενά. Κάνει πράξη ό,τι επιθυμεί, από το να πάει για καφέ το απόγευμα μέχρι να ταξιδέψει στη Γη του Πυρός, μιας που το φαντάζεται και το ονειρεύεται χρόνια τώρα. Δε στέκεται στο καθημερινό πρόγραμμα, διαγράφει στόχους από τη λίστα των ονείρων και τους μετατρέπει σε πραγματικότητα.

Αυτός, που τον ευσεβή πόθο του να είσαι δυναμικός κι ανεξάρτητος, τον έχει κάνει βίωμα. Δεν κρέμεται πίσω από κανέναν και για κανένα λόγο. Συναναστρέφεται με τους γύρω του και χτίζει σχέσεις, γιατί του αρέσει η επικοινωνία και ξέρει πως χωρίς αυτήν δε θα ευτυχήσει πραγματικά.

Σε καμία περίπτωση δε φοβάται να πάρει ρίσκα, δεν τον τρομάζουν οι αντιδράσεις των ανθρώπων, ούτε τρέμει μην τυχόν εκτεθεί. Ακόμη κι αν είναι απέναντί του το άτομο που έχει κάνει την καρδιά του να χορεύει σαν τρέλη, όποτε βρίσκεται σε ακτίνα πέντε μέτρων. Δεν κομπιάζει, αντιθέτως, ζει και διεκδικεί. Δεν τον πτοεί η πιθανή ύπαρξη μιας αρνητικής απάντησης, αλλά τον εξιτάρει το γεγονός πως δεν εκλαμβάνει τίποτα ως δεδομένο.

Όταν αισθάνεται πως ξεκινάει μια φωτιά μέσα του, δεν τρέχει να τη σβήσει μα βάζει τα δυνατά του για να την κάνει μεγαλύτερη. Δε χάνει τον έλεγχό του, όταν νιώθει πως ενδέχεται και να καεί. Ίσως, τελικά να μην τον ενδιαφέρει κι ιδιαίτερα. Η ζωή για εκείνον είναι ένα ατέλειωτο παιχνίδι κι έχει αποφασίσει πως θα παίξει καλά, ακόμη κι όταν τύχει να ηττηθεί.

Πέρα απ’ όλα τα υπόλοιπα, διαθέτει χιούμορ και κατ’ αυτόν τον τρόπο ομορφαίνει και τη δική του καθημερινότητα, αλλά κι εκείνων που τη μοιράζονται μαζί του. Τι καλύτερο από έναν άνθρωπο που ακόμη κι όταν είσαι τσαντισμένος μαζί του, σκας στα γέλια μόνο με τις εκφράσεις του προσώπου του;

Εκείνον που ξέρει να γελοιοποιεί όλους τους προβληματισμούς, που μπορεί να σε βασανίζουν κατά καιρούς. Αυτομάτως τους εξαφανίζει. Άλλωστε για να σου φαίνονται εν τέλει, αστείοι, μάλλον δε χρειάζεται να μπεις στον κόπο να τους ξανασκεφτείς.

Αναμφίβολα, μπορεί να είναι ωφέλιμο να θαυμάζεις τον τρόπο που βλέπει κάποιος τη ζωή ή τον τρόπο που συμπεριφέρεται. Να θυμάσαι όμως, πως το πρότυπό σου, βασικά, πρέπει να εστιάζει στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Δηλαδή, στις δικιές σου επιλογές και μόνο. Ο,τιδήποτε άλλο σου επιβάλλεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είναι απλό: σπάσ’το!

 

Επιμέλεια κειμένου Χρύσας Τικοπούλου: Νάννου Αναστασία.

Συντάκτης: Χρύσα Τικοπούλου