Πολλοί, όταν τους αναφέρεις ένα μέσο επικοινωνίας, αμέσως σου λένε, κινητό τηλέφωνο, instagram, messenger, skype, facebook και ξεχνάνε ένα μέσο το οποίο τα προηγούμενα χρόνια το χρησιμοποιούσαν σχεδόν όλοι για όλες τις μορφές συζητήσεων. Μιλάμε φυσικά για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο –email-, που υπάρχουν αρκετοί που το χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα.

Η υπηρεσία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φτιάχτηκε ουσιαστικά για τη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του διαδικτύου. Η χρήση του χαρακτηρίζεται ως εύκολη αφού δεν έχει και πολλές λειτουργίες. Καταρχάς, το μήνυμα ή το αρχείο μπορεί να σταλεί μέσω ενός δικτύου που συνδέει τους δύο υπολογιστές, χωρίς ο χρήστης να φαντάζεται καθόλου το δίκτυο αυτό.

Τα αρχεία που διακινούνται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να είναι οτιδήποτε, από κείμενα, μουσική, εικόνα, βίντεο. Μεγάλη ανακάλυψη θα πείτε, αλλά καλό θα ήταν να γνωρίζαμε και τη χρησιμότητα αυτού του ταχυδρομείου.

Η δημιουργία μηνυμάτων αλληλογραφίας, η αποστολή κι η λήψη τους, οι κοινοποιήσεις αντιγράφων ενός αρχείου, η προώθησή του σε άλλον παραλήπτη, η διαχείριση μηνυμάτων, η επισύναψη οποιουδήποτε αρχείου είναι μερικές απ’ τις λειτουργίες που μπορεί να σου προσφέρει αυτό το μέσο.

Και γι’ αυτούς που βαριούνται, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο έχει φροντίσει πλέον να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες του. Δηλαδή, εκεί που είναι οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις και ειδικότερα τα άτομα με τα οποία έχουμε πιο συχνή επικοινωνία, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο φρόντισε να σου δίνει την επιλογή να επιλέγεις την επαφή που θες παρά να κάθεσαι να την ψάχνεις.

Παράλληλα, έχει φροντίσει να μπορείς να δημιουργείς για την αποστολή ενός μηνύματος σε πολλούς χρήστες, ομάδα χρηστών παρά να στέλνεις στον καθένα ξεχωριστά. Έτσι η αποστολή γίνεται μαζικά, χωρίς καμία καθυστέρηση.

Πλέον η ζωή που έχουμε, κινείται σε αρκετά γρήγορους και σύγχρονους ρυθμούς γι’ αυτό κι οι ανάγκες της ζωής μας έχουν αλλάξει.

Θα χρησιμοποιήσουμε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο περισσότερο για ταχύτητα, οικονομία χρόνου αλλά και χρήματος, αφού πολλές φορές η χρήση μας εξυπηρετεί αφάνταστα.

Ας μην ξεχνάμε ότι πλέον όλα τα πανεπιστήμια, ακόμη και εταιρείες ή επιχειρήσεις, επιλέγουν να επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου χρησιμοποιούμε κι εμείς το email. Γιατί, μπορεί να μας έρχονται διάφορα “junk emails” ή να αφήνουμε τα περισσότερα αδιάβαστα και να πατάμε απλώς το κουμπί «διαγραφή», ξέρουμε όμως πως αν υπάρχει μια σημαντική ανακοίνωση απ’ το πανεπιστήμιο ή τη δουλειά, θα έρθει απευθείας στο email.

Και για εύρεση εργασίας, όλες οι εταιρείες και επιχειρήσεις που ψάχνουν προσωπικό, βάζουν στις αγγελίες τους ως όρο για τη συμμετοχή στις συνεντεύξεις την αποστολή του βιογραφικού σου στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση. Κάτι που δείχνει πως δίνουν μεγάλη σημασία στο email τους και πως δεν το έχουν μόνο για να λένε ότι το έχουν.

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι κάτι πιο επίσημο από ένα τηλεφώνημα. Μπορεί να είναι απρόσωπο, αλλά με το κατάλληλο ύφος γραφής, δίνουμε τον τόνο που πρέπει στην εκάστοτε επικοινωνία. Παρ’ όλα αυτά μιας και δεν το πολυχρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας πέρα απ’ τα επίσημα emails που θέλουμε να στείλουμε, γεμίζει με διαφημιστικά, προσφορές, newsletters και καθετί άχρηστο που ξεχάσαμε να επισημάνουμε ως ανεπιθύμητο. Είναι όμως μια vintage αλλά και κλασική μορφή επικοινωνίας, που την τιμάμε δεόντως όταν είναι ανάγκη.

Μπορεί πολλοί να απαξιώνουν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, δεν ξέρουν όμως τη σημαντικότητα αυτού του μέσου που υπήρχε αρκετά πιο πριν απ’ τα άλλα μέσα και καταφέρνει να επιζεί μέσα σε μεγαθήρια όπως το messenger και facebook. Προσπαθεί να εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο για να προλάβει τους εκσυγχρονισμούς του κόσμου χωρίς να μένει πίσω.

Συντάκτης: Μαρία Τσίβικου
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου