Αδιαμφισβήτητα ζούμε στην εποχή του «φαίνεσθαι» κι όχι του «είσαι». Σε μεγάλο μέρος των ανθρώπων γύρω μας, πριν από οποιαδήποτε πράξη τους, έχει προηγηθεί η σκέψη «τι όφελος θα υπάρξει». Κάθε πράξη, κάθε χαμόγελο, κάθε εμφάνιση πρέπει να τους επιφέρει το ανάλογο κέρδος.

Λέγοντας κέρδος, δεν εννοούμε μόνο τα χρήματα, κέρδος είναι κι η αναγνωρισιμότητα, κέρδος και η φήμη. Είναι οι λεγόμενοι επαγγελματίες ανθρωπιστές. Μην ξαφνιάζεσαι. Αν κοιτάξεις γύρω σου, θα τους διακρίνεις εύκολα. Συχνάζουν σε μέρη πολυσύχναστα, κάτω από δυνατά φώτα, μπροστά από κάμερες- ιδιαίτερα σε μέρη που έχουν προηγηθεί μεγάλες καταστροφές ή μεγάλες τραγωδίες.

Αγνόησέ τους και προχώρα. Αν μπορείς. Ψάξε για τους διαφορετικούς και τους (δυστυχώς) λίγους. Ψάξε για εκείνους που δεν εκδηλώνουν την αγάπη τους και το νοιάξιμο περιοριστικά, με φτιαχτές διακρίσεις. Αυτούς που δεν κατηγοριοποιούν το ενδιαφέρον τους ανάλογα με την εθνικότητα, το φύλλο ή το κοινωνικό επίπεδο.

 

 

Γιατί, η πραγματική αξία της προσφοράς, είναι να χαρίζεις βοήθεια χωρίς να νοιάζεσαι αν σε βλέπουν. Αν είσαι από τους λίγους και ξεχωριστούς, το να προσφέρεις είναι καθημερινή ανάγκη και τρόπος ζωής. Ένα χαμόγελο στη θλιμμένη κοπέλα που μόλις προσπέρασες, ένα τηλέφωνο σε κάποιον που περνάει δύσκολα, ν’ ακούσεις κάποιον που έχει προβλήματα. Δεν είναι τα λεφτά μόνο προσφορά και βοήθεια, δεν είναι οι δηλώσεις στα σόσιαλ μίντια. Αν θέλεις να βοηθήσεις, θα βρεις χίλιους λόγους κι άλλους τόσους τρόπους να το κάνεις.

Βλέπω πολλές φορές κάποιους να εναντιώνονται σε κάποιους άλλους, γιατί δίνουν βοήθεια σ’ ανθρώπους που αυτοί δεν εγκρίνουν. Δεν αντιδρώ γιατί γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι μάταιο να προσπαθήσω ν’ αλλάξω τρόπο σκέψης σε κάποιον επαγγελματία ανθρωπιστή. Σχεδόν λυπάμαι, που δε γνωρίζει, που ίσως δεν έμαθε ποτέ πως η αγάπη είναι κάτι που πηγάζει από μέσα μας, πολλαπλασιάζεται με το μοίρασμά της κι είναι αξόδευτη.

Είναι τόσο απλό, αν το σκεφτείς, κι όμως εμείς οι άνθρωποι το έχουμε κάνει τόσο πολύπλοκο. Η καλοσύνη είναι μια εσωτερική κατάσταση που ψάχνει ευκαιρία να εκδηλωθεί, χωρίς ν’ αναλογίζεται το κέρδος που θα έχει. Το καλό που κάνουμε δεν μπορούμε να ξέρουμε τι διαστάσεις θα πάρει, πόσους θα ευεργετήσει έμμεσα και πόσο μακριά θα φτάσει. Αυτή είναι η μαγεία της βοήθειας: Κάτι πολύ μικρό που εμείς προσφέρουμε σ’ ένα άτομο, είναι ικανό έμμεσα να ευεργετήσει και ν’ αλλάξει τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους.

Μη γίνεις επαγγελματίας ανθρωπιστής. Αντιστάσου στα σημεία των καιρών και τη βοήθεια με κενές δηλώσεις και μεγάλες χειρονομίες με σκοπό να τυφλωθείς από το φως μιας κάμερας. Κάνε αυτό που νιώθεις, χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα ή αναγνώριση της πράξης σου. Κι αν είναι να έρθει, θα έρθει.

Σκέψου πώς θα ήθελες να σου φερθούν αν βρισκόσουν σε ανάγκη, δες τον εαυτό σου στη θέση αυτού που ευεργετείς και πράξε. Αναλογίσου την πληρότητα που νιώθεις βοηθώντας και πόσο καλύτερος άνθρωπος έγινες. Αλλά, ακόμα και στην περίπτωση που εισπράξεις αχαριστία και πισώπλατα σχόλια, αδιαφόρησε. Είπαμε, μοιράζεις αγάπη και πολλαπλασιάζεται μαγικά. Δίνεις συνέχεια κι όμως, η ψυχή σου είναι πιο γεμάτη από ποτέ.

Θυμήσου λοιπόν την επόμενη φορά που θα συναντήσεις κατακαλόκαιρο τον ιδρωμένο οδοκαθαριστή, να του προσφέρεις ένα μπουκαλάκι κρύο νερό. Δες την ευγνωμοσύνη στα μάτια του. Καμία κάμερα ποτέ δε θα μπορέσει να σου χαρίσει τόση καλοσύνη.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Άσπα Ηλιάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου