Ζούμε την καθημερινότητά μας 10% συνειδητά κι 90% υποσυνείδητα. Το υποσυνείδητο είναι το μέρος του συνειδητού που λειτουργεί έξω από το πλαίσιο της αντίληψής μας. Ταυτόχρονα, λειτουργεί ως μια αποθήκη πληροφοριών, αντιλήψεων, επιθυμιών και παρορμήσεων, με αποτέλεσμα να επηρεάζει τη συμπεριφορά μας. Δημιουργεί αυτόματα πεποιθήσεις που μας καθορίζουν και προδιαγράφουν την πορεία μας. Συνδέεται στενά με την προσωπικότητά μας κι είναι πάντοτε παρόν στην καθημερινότητά μας.

Οι πεποιθήσεις υπάρχουν υποδόρια, μας κατευθύνουν και μας καθοδηγούν χωρίς να γνωρίζουμε πώς. Έχουν τη δύναμη να καθορίζουν τη ζωή μας με έναν άγνωστο και πανίσχυρο τρόπο που οι περισσότεροι από μας αγνοούμε. Οι πεποιθήσεις μας, δημιουργούνται από τη στιγμή της σύλληψής μας, αποθηκεύονται στο DNA μας και καθώς μεγαλώνουμε πάνε στο υποσυνείδητό μας, το οποίο λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, ακόμα κι όταν κοιμόμαστε. Πεποιθήσεις, πάλι, παίρνουμε από τους γονείς μας και τους δασκάλους μας καθώς όλοι μας σε πολύ μικρή ηλικία τους θεωρούσαμε και παντογνώστες. Είναι αυτοί που μας παρακολουθούσαν, σχημάτιζαν γνώμες, μας αξιολογούσαν, ενέκριναν τις πράξεις και τις σκέψεις μας ή τις κατέκριναν. Καθώς μεγαλώναμε, δεχτήκαμε τις γνώμες τους ως την απόλυτη αλήθεια.

 

 

Κληρονομούμε πεποιθήσεις από το παρελθόν μας, από το τώρα μας, ακόμα κι από τους προγόνους μας. Στο υποσυνείδητό μας έχουμε αρνητικές και θετικές πεποιθήσεις. Αρνητικές είναι αυτές που μπλοκάρουν τη ζωή μας και την εξέλιξή μας σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Θετικές είναι αυτές που μας βοηθούν να προχωρήσουμε. Αγνοούμε την ύπαρξη και των δύο και το αποτέλεσμα είναι να ψάχνουμε σε λάθος μέρη το μπλοκάρισμά μας. Όταν έχουμε μια αρνητική πεποίθηση για κάτι, στο υποσυνείδητό μας (άρα δεν το γνωρίζουμε) μπλοκάρεται η εξέλιξή μας στον συγκεκριμένο τομέα π.χ. οικονομικό, προσωπικό, σεξουαλικό, ακόμα και θέματα υγείας.

Μήπως λοιπόν πρέπει να αξιολογήσουμε όλους αυτούς τους που άθελά τους φύτεψαν μέσα μας αυτά που πιστεύουμε για τον εαυτό μας; Μήπως πρέπει να πάψουμε να λειτουργούμε μέσα στα στενά όρια της εικόνας που έχουμε για τον εαυτό μας; Σαφώς, αυτά τα όρια σε κάνουν να νιώθεις ασφάλεια, αλλά ταυτόχρονα είναι μια φυλακή για τον καθένα μας. Υπάρχουν τρόποι να βγούμε απ’ αυτόν τον φαύλο κύκλο, να βρούμε ποιοι πραγματικά είμαστε και να πετάξουμε με κατεύθυνση τον πραγματικό εαυτό μας.

Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες που επεμβαίνουν στο υποσυνείδητό μας κι έτσι μπορούμε να υλοποιήσουμε στόχους και να διαμορφώσουμε την πραγματικότητά μας άμεσα. Σ’ αυτό το επίπεδο, οι σκέψεις και τα λόγια μας αποκτούν δύναμη κι η αλλαγή των περιοριστικών πεποιθήσεων γίνεται εφικτή. Οι θετικές ή αρνητικές εμπειρίες που δημιουργούν πεποιθήσεις, όσο κι οι αντίστοιχες σκέψεις, έχουν πραγματική υπόσταση. Οι πεποιθήσεις, οι σκέψεις και τα συναισθήματα που είναι θετικά, θα προσελκύσουν σ’ εμάς θετικές δονήσεις, που τελικά φανερώνονται στη ζωή μας μέσα από μια αρμονική σχέση με τον σύντροφό μας, με την οικογένειά μας, ευτυχή σταδιοδρομία, αφθονία κι υγεία. Όλα αλλάζουν κι είμαστε πιο κοντά στο να βρούμε το νόημα της ζωής μας.

Αντίθετα, οι πεποιθήσεις, οι σκέψεις και τα συναισθήματα που είναι αρνητικά, ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβανόμαστε, φανερώνονται με δυσαρμονικές σχέσεις με την οικογένεια και τον σύντροφό μας, με μια σταδιοδρομία που δε μας ενδιαφέρει, με έλλειψη πόρων, με αρρώστια, με έλλειψη προσανατολισμού κι αίσθηση μοναξιάς. Αυτές οι θεραπείες είναι επιτυχείς επειδή μας βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε τις αρνητικές μας πεποιθήσεις και συναισθήματα . Μας βοηθούν με απλές τεχνικές να τ’ αντικαταστήσουμε με επιθυμητές θετικές επιβεβαιώσεις, δηλώσεις, συναισθήματα και πεποιθήσεις.

Είναι απολύτως σημαντικό για την ευτυχία μας και την ευημερία μας να έχουμε μόνο θετικά στοιχεία στο υποσυνείδητό μας. Μ’ αυτές τις τεχνικές μπορούμε να καταφέρουμε σημαντικές αλλαγές χωρίς να χρειάζονται μακροχρόνιες διαδικασίες. Σε μερικές συνεδρίες ή ακόμα κι άμεσα, μπορούμε ν’ ανακαλύψουμε τις ριζικές αιτίες ενός προβλήματος. Αναπρογραμματίζουμε τον νου μας με νέες σκέψεις, πεποιθήσεις, πρότυπα και συναισθήματα δημιουργώντας έτσι αυτό που επιθυμούμε, σε συντονισμό με την υψηλότερη συνείδηση κι οδηγό την αληθινή μας διαίσθηση.

Η ζωή θέλει να είμαστε και να νιώθουμε καλά. Σε ισορροπία. Αυτή είναι η αληθινή μας κατάσταση. Μπορούμε λοιπόν να δημιουργήσουμε αυτή την πραγματικότητα. Ας τολμήσουμε λοιπόν. Ας κάνουμε το πρώτο μικρό βήμα για την αλλαγή, όπως μου είπε η θεραπεύτρια μου.

 

Για το κείμενο με βοήθησε με πληροφορίες η εναλλακτική θεραπεύτρια και θεραπεύτριά μου, Μαρίτα Ηλιάκη.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Άσπα Ηλιάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου