Δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμη και οι πιο έμπειροι στις σχέσεις, μπερδεύουν το απωθημένο με τον μεγάλο έρωτα. Είναι όμως αβάσιμο να βαφτίζει κανείς το απωθημένο έρωτα, να εξισώνει το ουσιαστικό ενδιαφέρον με τα ανούσια ερωτικά «σχεδόν». Ας δούμε λοιπόν παρακάτω κάποιες στερεοτυπικές αντιλήψεις για τον ανεκπλήρωτο έρωτα που καταρρίπτονται τη στιγμή που ερωτευόμαστε αμφίδρομα.

 

1. Όποιος αγαπάει, παιδεύει

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ίσως θυμούνται αυτή τη φράση από τα παιδικά τους χρόνια. Η φράση αυτή, όχι μόνο δεν είναι ακριβής αλλά προωθεί μια εντελώς εσφαλμένη αντίληψη κατά την οποία, με το να κάνεις τη ζωή του άλλου δύσκολη, του δείχνεις την αγάπη και το ενδιαφέρον σου. Ωστόσο, ο πραγματικός έρωτας κι η αγάπη, δεν έχουν καμία σχέση με προβληματικές καταστάσεις και παιχνίδια εγωισμού. Όποιος αγαπάει φροντίζει, μοιράζεται και κάνει τα πάντα για να κάνει τη ζωή του ανθρώπου του λίγο καλύτερη κάθε μέρα. Κάθε κίνηση στον αληθινό έρωτα, οφείλει εξάλλου, να γίνεται στα πλαίσια της οικοδόμησης μιας ανιδιοτελούς κι όμορφης σχέσης.

 

 

 

2. Πριν μπεις σε μια σχέση, πρέπει να περάσεις το υποψήφιο ταίρι από δοκιμασίες

Σίγουρα οι περισσότεροι άνθρωποι που ερωτεύονται, ανοίγονται στη ζωή και γενικότερα ρισκάρουν, είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να πληγωθούν. Μετά από οποιαδήποτε αρνητική εμπειρία στη ζωή μας, το ορθό είναι να μαθαίνουμε από το λάθη μας και να προχωράμε σοφότεροι και πιο έμπειροι. Ωστόσο, καλό θα ήταν να υπάρχει ένα μέτρο ακόμη και στους τρόπους με τους οποίους επιλέγουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από λάθος επιλογές, ειδικά όταν πρόκειται για την επιλογή ενός νέου συντρόφου. Την επόμενη λοιπόν φορά που ένας νέος άνθρωπος θα μπει στη ζωή μας και θα μας γοητεύσει, είτε έχουμε πληγωθεί περισσότερο είτε λιγότερο στο παρελθόν, καλό θα ήταν να μην κάνουμε κανονική ανάκριση σε φίλους και γνωστούς για να διαπιστώσουμε τι άνθρωπος είναι ούτε να περιμένουμε το υποψήφιο ταίρι στη γωνία ώστε με το πρώτο λάθος να δείξουμε την έξοδο, πληγώνοντας τόσο τον εαυτό μας όσο και το αντικείμενο του πόθου μας. Καλό θα ήταν σε κάθε νέα γνωριμία, να πάμε με ανοιχτή καρδιά και με διάθεση να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε.

 

3. Η σχέση δεν προχώρησε γιατί μας τρόμαξαν τα συναισθήματά μας

Άλλη μια παγίδα στην οποία πέφτουμε συχνά, είναι να μπαίνουμε στον ρόλο του τραγικού ήρωα που δεν μπορεί να ζήσει το μεγάλο έρωτα για λόγους που τον ξεπερνούν. Πολλές φορές τείνουμε να κατηγορούμε τις αντίξοες συνθήκες, την απόσταση ή ακόμη και την ασυμφωνία χαρακτήρων, για κάθε ερωτική ιστορία που τελείωσε πριν καλά καλά αρχίσει. Με τον τρόπο αυτό, καταδικάζουμε τον εαυτό μας να ζει με τη θύμηση ενός απωθημένου, βιώνοντας βολικά μια πλάνη που μόνο καλό δεν κάνει. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, καλό θα ήταν να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως, αν υπάρχει αληθινός έρωτας, δεν υπάρχουν εμπόδια που δεν ξεπερνιούνται. Στην τελική, τις περισσότερες φορές, τα όνειρα που δεν πραγματοποιήσαμε, ήταν αυτά που δεν ποθήσαμε αρκετά.

 

 

Πολλές φορές, μέσα στην απογοήτευση και τον θυμό μας, μιλάμε για απωθημένα, απαγορευμένες σχέσεις κι έρωτες καταδικασμένους. Τις περισσότερες φορές εξάλλου, το να αποδίδουμε κάθε μας αποτυχία στη σκληρή κι άδικη μοίρα μας, μάς δημιουργεί την αίσθηση μιας επίπλαστης ασφάλειας που μας εμποδίζει να βγούμε εκεί έξω και να διεκδικήσουμε κάτι αληθινό. Και τα κλισέ στον έρωτα, όπως και οι μοιρολατρίες, έχουν τόσο νόημα, όσο κι ένα ποδήλατο σε ένα ψάρι.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου