%ce%b1%cf%83%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b1%cf%85%cf%81%ce%b7

Δεν είναι λίγες οι φορές που είτε από νοσταλγία είτε επειδή έχεις την ανάγκη να γεμίσεις με κάτι ενδιαφέρον τις σκέψεις σου, αναπολείς σχέσεις κι άτομα που πέρασαν από τη ζωή σου στο παρελθόν κι άφησαν το σημάδι τους με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Ίσως ακόμα να μπαίνεις στη διαδικασία να σκεφτείς τον εαυτό σου στις σχέσεις αυτές, να θυμηθείς όλα όσα έπραξες σωστά, αλλά και να σκεφτείς -πολύ περισσότερο- εκείνα τα οποία θα έκανες διαφορετικά τώρα που γνωρίζεις περισσότερα και νιώθεις πιο ώριμος. 

Αν βρίσκεσαι σε μια τέτοια νοσταλγική διάθεση, παρακάτω ακολουθούν πέντε σημάδια που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν όντως στο πέρασμα του χρόνου έχεις ωριμάσει ερωτικά:

 

1. Δε φοβάσαι να διεκδικήσεις αυτά που θες 

Ίσως στις πρώτες σου ακόμη σχέσεις και ειδικά με τα άτομα εκείνα που σε ενθουσίαζαν πραγματικά, να μην ένιωθες πάντα άνετα ν’ εκφραστείς ελεύθερα, να είσαι ο εαυτός σου και να διεκδικείς όσα θέλεις κι είναι σημαντικά για σένα. Καθώς όμως ωριμάζεις και γίνεσαι πιο πλούσιος σ’ εμπειρίες, δε διστάζεις να προτείνεις πράγματα που είναι σημαντικά για σένα. Κι από το να ζητήσεις να πάτε στο αγαπημένο σου εστιατόριο και να κανονίσετε ένα ταξίδι στον ιδανικό σου προορισμό έως το να εκφραστείς ελεύθερα για καταστάσεις και συμπεριφορές που δε σε ικανοποιούν μες στη σχέση, μοιάζουν όλα πολύ εύκολα.

 

2. Προτιμάς ένα διάστημα μοναξιάς από το να δεσμευτείς με συντρόφους που δε σου ταιριάζουν 

Στο παρελθόν, ίσως τρόμαζες στην ιδέα και μόνο πως υπήρχε η πιθανότητα να μείνεις για ένα διάστημα μόνος, χωρίς κάποια σχέση, σ**ξ ή την πρώτη «καλημέρα» της ημέρας. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, κατάλαβες πως τα διαστήματα εκείνα που μένεις μόνος, είναι πολύτιμα, αφού σου δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσεις λίγο καλύτερα τον εαυτό σου, να αναλογιστείς τα λάθη σου αλλά κι όλα εκείνα που έκανες σωστά στην προηγούμενη σχέση σου. Έτσι μέσω των μοναχικών σου εμπειριών, είσαι σε θέση να πεις συνειδητά «όχι» σε προτάσεις που δε σε εκφράζουν πραγματικά. Με αυτόν τον τρόπο αποκτάς ουσιαστική αυτοπεποίθηση που πηγάζει από μέσα σου και προκύπτει από τη δύναμη που σου δίνει το να είσαι επιλεκτικός. Στην τελική, μια λάθος σχέση, μπορεί να γίνει πολύ πιο ψυχοφθόρα από μια περίοδο μοναξιάς ακόμα κι αν διαρκεί παραπάνω από όσο θα ήθελες ή απ’ όσο νομίζεις πως αντέχεις.

 

 

3. Δε φοβάσαι να πειραματιστείς στον έρωτα 

Πλέον νιώθεις πιο ανοιχτός σε νέες εμπειρίες, είτε πρόκειται για ένα πιο ανοιχτό κι ελεύθερο μοτίβο σχέσης, είτε έχει να κάνει με το ίδιο το σ**ξ. Ακόμα, μπορεί ένα τρίο ή η ανταλλαγή συντρόφων να μη σε τρομάζει τόσο πια. Κι αν δεν το έχεις δοκιμάσει ήδη, σίγουρα πια είναι σε προτεραιότητα στη λίστα των νέων εμπειριών που θα ήθελες, ή τουλάχιστον δεν είναι πια κάτι που αποκλείεις χωρίς συζήτηση.

 

4. Έχεις γίνει πλέον ο καλύτερος παρατηρητής του εαυτού σου

Πλέον έχεις γίνει ο καλύτερος παρατηρητής του εαυτού σου και γνωρίζεις καλά το σώμα σου και τα διαφορετικά σημάδια που σου δίνει. Είτε πρόκειται για το πρώτο ραντεβού, είτε για μακροχρόνια σχέση για τη συνέχεια της οποίας δεν είσαι απόλυτα σίγουρος. Έχεις μάθει πλέον να δίνεις βάση στα σημάδια που σου δίνει το σώμα σου και να τα εκτιμάς. Είτε πρόκειται για στρες, αϋπνία ή κάποιο, έστω και μικρό πρόβλημα υγείας που έχει επιστρέψει, έχεις μάθει να ψάχνεις την πηγή του ακόμα και στον πιο κοντινό σου άνθρωπο. Αν ακόμα νιώθεις πως στη σχέση αυτή, δεν είσαι πια ο εαυτός σου ή δε νιώθεις την ίδια ανυπομονησία που ένιωθες παλιά πριν από μια επικείμενη συνάντηση, ξέρεις πως ίσως έχει έρθει η ώρα να πάρεις απόσταση από τη σχέση αυτή, έστω και προσωρινά.

 

5. Έχεις μάθει να ξεχωρίζεις τον ενθουσιασμό από τον πραγματικό έρωτα και την αγάπη, από την αρχή ακόμη μιας γνωριμίας

Δεν είναι λίγες οι φορές που στο παρελθόν ίσως παρασύρθηκες κι ονόμασες μεγάλο έρωτα και πάθος τον ενθουσιασμό που σου προκαλούσε κάθε νέα γνωριμία.  Με την πάροδο ωστόσο του χρόνου, έμαθες πια να δίνεις χρόνο σε κάθε νέα γνωριμία πριν βιαστείς να βάλεις ταμπέλες σε αυτό που έχετε ή να ενθουσιαστείς. Ξέρεις άλλωστε καλά πως στην αρχή μιας γνωριμίας, όχι μόνο δεν μπορείς να νιώθεις σίγουρος για το άλλο άτομο αλλά ούτε καν για τον ίδιο σου τον εαυτό και όσα νιώθεις -ή καλύτερα νομίζεις πως νιώθεις. 

 

Είτε έχεις δει τον εαυτό σου σε κάποιες από τις καταστάσεις παραπάνω είτε όχι, μικρή σημασία έχει. Το σημαντικό είναι μετά από κάθε σχέση και νέα εμπειρία, να βγαίνεις πιο σοφός, θέτοντας κάθε μέρα τα θεμέλια για μια πιο δυνατή και υγιή σχέση πρώτα με τον ίδιο σου τον εαυτό και μετά με όλους τους άλλους. Λένε άλλωστε πως ο ολοκληρωμένος και αληθινά ανεξάρτητος άνθρωπος, πρώτα νιώθει ερωτευμένος με την ίδια τη ζωή και μετά με οποιονδήποτε άλλο. Σίγουρα δε χάνεις κάτι να το προσπαθήσεις κι εσύ.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου