Δεν είναι λίγες φορές που είτε εμείς είτε οι κοντινοί μας άνθρωποι μοιάζουμε να διαπράττουμε το ένα λάθος μετά το άλλο, χωρίς να συνειδητοποιούμε τις επιπτώσεις των επιλογών μας στη ζωή μας. Θα έλεγε κανείς πως ο άνθρωπος εύκολα μπορεί να εγκλωβιστεί σε μια πλάνη για θέματα της προσωπικής ή της επαγγελματικής του ζωής και αντί να εξελίσσεται συνεχώς, να μένει συνεχώς στάσιμος εθελοτυφλώντας και επαναλαμβάνοντας τα ίδια σφάλματα. Ας δούμε όμως παρακάτω πέντε χαρακτηριστικά του ατόμου που εθελοτυφλεί:

 

1. Πιστεύει χωρίς να προσπαθεί γι’ αυτό πως όλα στο τέλος θα πάνε καλά

Σίγουρα το να πιστεύει κανείς στη θετική έκβαση κάθε κατάστασης, ακόμη και της πιο δύσκολης, μόνο θετικό μπορεί να είναι. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές, που η υπερβολική αισιοδοξία και η πεποίθηση πως, ακόμη και την τελευταία στιγμή, το παιχνίδι θα γυρίσει προς όφελός σου, αποτελεί παράγοντα που σε πάει πίσω στη ζωή. Είναι καλό άλλωστε να θυμόμαστε πάντα πως, για να πάμε μπροστά, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει πρώτα να αλλάξουμε νοοτροπία και στάση, τουλάχιστον ως προς κάποια ζητήματα.

 

2. Κατηγορεί τον εαυτό του για όλα τα δεινά που του συμβαίνουν

Ο άνθρωπος που εθελοτυφλεί πολλές φορές ζει τη ζωή του με την πεποίθηση πως φταίει εκείνος για όλα τα άσχημα που μπορεί να του συμβαίνουν ενώ έχει ακόμη και την ψευδαίσθηση πως έχει τον έλεγχο καταστάσεων που έχουν ξεφύγει από τον έλεγχό του εδώ και καιρό. Νιώθει ενοχές που ο καταπιεστικός σύντροφος νιώθει παραγκωνισμένος ή που οι φίλοι του, τον θυμούνται μόνο όταν έχουν την ανάγκη του. Θεωρεί πως η κατάσταση που βιώνει είναι αποτέλεσμα της δικής του άδικης συμπεριφοράς και πως είναι στο χέρι του να διορθώσει τα πράγματα. Είναι άλλωστε πιο δύσκολο να πιστέψει πως ο σύντροφος ή φίλος του απλώς δε νοιάζονται για εκείνον από το να θεωρήσει τον εαυτό του υπαίτιο.

 

3. Αναβάλλει συνεχώς τις αποφάσεις του

Δεν είναι λίγες οι φορές που παραμένουμε σε αδιέξοδες καταστάσεις που δε διευκολύνουν την εξέλιξή μας σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο, με την ελπίδα πως στο τέλος τα πράγματα θα αλλάξουν με ένα μαγικό τρόπο προς το καλύτερο. Είτε πρόκειται για μια δουλειά που μας κάνει να μαραζώνουμε καθημερινά είτε για μια αδιέξοδη σχέση ή φιλία, τον να υπομένει κανείς στωικά μέχρι να δει οποιοδήποτε σημάδι αλλαγής χωρίς ο ίδιος να αποφασίζει να δράσει, είναι σημάδι πως εθελοτυφλεί. Στην τελική, κάθε ουσιαστική αλλαγή στη ζωή μας, είναι αυτή που πηγάζει από μέσα μας.

 

4. Δίνει σημασία στα λόγια των άλλων και όχι στις πράξεις τους

Συχνά ο άνθρωπος που εθελοτυφλεί, είναι επιρρεπής στο να πείθεται από όμορφα λόγια που ταιριάζουν και συμβαδίζουν απόλυτα με την πλάνη που έχει πλάσει στο μυαλό του. Ο καλός φίλος που δηλώνει σε κάθε ευκαιρία πως θα είναι πάντα δίπλα του για να τον στηρίξει αλλά την ώρα της κρίσης δεν υπάρχει πουθενά, το ταίρι που δηλώνει ερωτευμένο αλλά απέχει από οποιαδήποτε ένδειξη τρυφερότητας ή ακόμη και η πολλά υποσχόμενη θέση εργασίας η οποία ουσιαστικά τον κάνει δυστυχισμένο. Πολλές φορές οι άνθρωποι θέλουν τόσο πολύ την αγάπη που εθελοτυφλούν, ωστόσο, αυτό ποτέ δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για άδικους συμβιβασμούς στη ζωή.

 

5. Υπερβολική αυτοπεποίθηση ή απόλυτη απουσία αυτής

Πολλές φορές η υπερβολική αυτοπεποίθηση ή η υπέρμετρη ανασφάλεια, δηλώνει ξεκάθαρα πως το άτομο δε συνειδητοποιεί πλήρως την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Είτε υπερεκτιμά τις δυνάμεις του είτε νιώθει αδύναμος να κάνει οτιδήποτε, ο άνθρωπος που εθελοτυφλεί σίγουρα δεν μπορεί να λάβει ρεαλιστικές και ορθές αποφάσεις.

 

Φυσικά, όταν πρόκειται για τις ζωές των άλλων, μας είναι ευκολότερο να αναγνωρίσουμε τα σημάδια εκείνα που δηλώνουν πως κάποιος εθελοτυφλεί. Όταν ωστόσο πρόκειται για τον ίδιο μας τον εαυτό, τα πράγματα γίνονται αρκετά πιο δύσκολα. Αν λοιπόν θεωρείς πως ίσως κάποια από τις παραπάνω εκφάνσεις σε αντιπροσωπεύει, ίσως θα ήταν καλό να αναθεωρήσεις τη στάση σου. Στην τελική, όσο δύσκολο κι αν μοιάζει στην αρχή, το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου