paul3164

Τους ξέρουμε καλά ή σίγουρα τους έχουμε κάπου δει. Άνθρωποι που ζουν για να ‘χουν σχέση. Χωρίζουν και ως διά μαγείας μετά από λίγες μέρες εμφανίζονται με νέο ταίρι. Είναι όλοι εκείνοι που δεν αντέχουν να μείνουν μόνοι τους ούτε για λίγο. Ούτε καν μετά από ένα χωρισμό για να βρουν τον εαυτό τους. «Μένω μόνος; Τι σημαίνει αυτό;» Στο άκουσμα και μόνο της λέξης ελεύθερος, single –όπως θες πες το– νιώθουν τον πανικό να τους κυριεύει. Τους λούζει κρύος ιδρώτας, αισθάνονται ανήμποροι να επιβιώσουν, νιώθουν πως γίνονται ρεζίλι σε γνωστούς και φίλους μόνο και μόνο επειδή ξεστομίζουν τη φράση «Είμαι μόνος αυτόν τον καιρό».

Όχι, μη σου κάνει εντύπωση. Είναι ακριβώς η ίδια κατηγορία ανθρώπων που πανικοβάλλεται στην ιδέα πως ένα σαββατοκύριακο η παρέα δε θα ‘ναι διαθέσιμη για έξοδο, οι ίδιοι που δεν αντέχουν να περάσουν ένα απόγευμα μόνοι τους στο σπίτι, όσο για το αν θα αποφάσιζαν να ασχοληθούν με ένα νέο χόμπι ή οποιαδήποτε δραστηριότητα μόνοι, ούτε λόγος. Είτε έμαθαν σε όλη τους τη ζωή, να ‘ναι με κάποιον, γιατί μόνο έτσι νιώθουν ασφαλείς κι –επιφανειακά– ευτυχισμένοι.

Είτε είναι υπερβολικά ανασφαλείς είτε δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς πολύ σεξ, ένα είναι σίγουρο: Συνήθως ερωτεύονται την ιδέα της σχέσης κι όχι τον άνθρωπο που έχουν δίπλα τους. Και γι’ αυτό πολλές φορές ακόμη επιλέγουν να μείνουν σε σχέσεις που δεν τους αξίζουν κι είναι ικανοί για πολλούς συμβιβασμούς, που αργότερα ίσως μετανιώσουν. Μη φανταστείς πως είναι τίποτε τύποι δοτικοί, δεν το κάνουν από έρωτα αλλά από φόβο.

Μετά από κάθε χωρισμό είναι αυτοί που ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν τον επόμενο, ακόμη και στα πιο λάθος μέρη. Ανησυχούν πως αν δεν κινηθούν γρήγορα, αν χάσουν χρόνο, ίσως μείνουν για πάντα μόνοι και δε βρουν ποτέ αυτό το καλό που τόσο έντονα αναζητούν. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους, συνήθως, καθυστερούν κι ένα φινάλε από φόβο μήπως τελικά έχουν το καλό δίπλα τους και δεν το αναγνωρίζουν ή δε βρουν κάτι καλύτερο στη συνέχεια.

Όταν, λοιπόν, η νέα αυτή σχέση ξεκινά, αφιερώνονται σε αυτή και δίνουν το 100%. Αυτό οφείλεις να τους το πιστώσεις. Απ’ την πρώτη κιόλας ημέρα της «σχέσης» πνίγουν το ταίρι τους με υπερβολικές εκδηλώσεις αγάπης, δώρα, εκπλήξεις, ρομαντικά ραντεβού. Ίσως, ακόμη, αν είναι αρκετά τυχεροί, να καταφέρουν το νέο τους αμόρε να συγκατοικήσει μαζί τους απ’ τις πρώτες κιόλας εβδομάδες. Είναι όλη μέρα μαζί κι αυτομάτως φίλοι, γνωστοί, οικογένεια και ζωή πριν το νέο ταίρι περνούν σε δεύτερη μοίρα. Όλα στον πάγο λόγω έρωτα.

Κι όλα αυτά είναι πολύ όμορφα όταν γίνονται στην ώρα τους, φυσικά, αβίαστα και με μέτρο. Το κακό, όμως, για όσους επιδιώκουν περισσότερο τον τίτλο της σχέσης κι όχι την ουσία είναι πως λειτουργούν έτσι με τον καθένα. Κι όχι επειδή έχουν ατελείωτη, ανιδιοτελή αγάπη μέσα τους, αλλά γιατί αυτό τους εξυπηρετεί. Φοβούνται να ‘ναι μόνοι και θα έκαναν τα πάντα για να το αποφύγουν. Είναι ακριβώς οι ίδιοι άνθρωποι που θα κοιτάξουν σχεδόν με οίκτο τους ελεύθερους φίλους τους όσο θα κάνουν την ερώτηση «Εσύ μόνος πώς την παλεύεις;».

Τα προβλήματα συνήθως ξεκινούν όταν κι αν κάποια στιγμή το ταίρι τους επαναστατήσει κι αρχίσει να πνίγεται. Εκτός κι αν πρόκειται για άνθρωπο που έχει βολευτεί σε αυτή την κατάσταση ή επιδιώκει τα ίδια ακριβώς πράγματα: Να ‘ναι με κάποιον για να ξεγελά έτσι τη μοναξιά του ή απλά να τον χειρίζεται.

Χωρίς να αποκλείεις τις περιπτώσεις κεραυνοβόλου ή καρμικού έρωτα, καλό θα ήταν να λάβεις υπόψη σου όλα τα παραπάνω. Το αυθεντικό κι αμοιβαίο συναίσθημα μπορεί να φέρει ισορροπία και πραγματική ευτυχία στη ζωή του ανθρώπου. Είναι ό,τι καλύτερο, έχεις γεννηθεί για να το ζήσεις λίγο-πολύ. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως θα πρέπει να το ψάχνεις εμμονικά, να το σπαταλάς στον κάθε τυχαίο και να περιμένεις κάποιον άλλο να σε ολοκληρώσει για να νιώσεις καλά. Έχοντας αυτό στο μυαλό σου, ίσως αποφύγεις να προχωρήσεις σε μια ακόμη σχέση ανάγκης ή να μείνεις εκεί αν συνειδητοποιήσεις πως εσύ είσαι η σχέση ανάγκης για κάποιον άλλο.

Σίγουρα αξίζεις περισσότερα απ’ το να ‘σαι επιλογή ανάγκης ή απλά δεύτερη επιλογή. Πες το όπως θες, απλά την επόμενη φορά, πριν μπεις σε μια σχέση, προσπάθησε να φτιάξεις τη σχέση που έχεις με τον ίδιο σου τον εαυτό πρώτα. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα σε δικαιώσει.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!