Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και κατέχει μία ξεχωριστή θέση στη ζωή των ανθρώπων που τον περιβάλλουν. Σίγουρα για τον κόσμο σου είσαι σημαντικός -είτε αυτός ο κόσμος είναι το περιβάλλον εργασίας σου, είτε είναι το σπίτι, είτε η παρέα. Τις στιγμές που απλά συνυπάρχεις με τους άλλους ανθρώπους, νιώθεις, μοιράζεσαι, νοιάζεσαι, μπορείς να πεις ότι όντως στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, στο συγκεκριμένο μέρος και για τους συγκεκριμένους ανθρώπους είσαι σημαντικός. Πόσες φορές, όμως, έχεις αναλογιστεί και συνειδητοποιήσει ποια θέση κατέχεις στον άγνωστο τούτο κόσμο στο σύνολό του;

Έχεις κλάψει για ώρες κι έχεις πέσει στα πατώματα για χίλιους δύο λόγους. Για τον μεγάλο έρωτα που έληξε άδοξα. Για ‘κείνον που τελείωσε πριν καν ακόμη αρχίσει. Για την καψούρα σου απ’ το μπαρ που έμεινε στα βλέμματα. Για την προαγωγή που δεν πήρες και για τους κατά καιρούς άκυρους ανθρώπους που έστω και για λίγο θεώρησαν πως είχαν λόγο στη ζωή σου επειδή σου έδωσαν ένα μισθό. Για όσους σε υποτίμησαν αβάσιμα κι ερμήνευσαν την ευγένεια και το ήθος σου ως αδυναμία. Για τις φιλίες που αποδείχτηκαν ψεύτικες και γι’ αυτές που ήταν αληθινές, αλλά εσύ δεν τις εκτίμησες. Για όσους προσπαθούν να σε πλησιάσουν, αλλά τους κράτησες σε απόσταση γιατί δεν άντεχες άλλη απογοήτευση.

Πόσο σημαντικά είναι όλα αυτά, όμως, αν τα τοποθετήσουμε σε επίπεδο πλανήτη, αν όχι σύμπαντος; Αν αναλογιστείς πως υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν γνωρίσει τους γονείς τους, άνθρωποι που έχουν ξεχάσει τι σημαίνει καθημερινή ζωή, γιατί είναι χρόνια σε εμπόλεμη ζώνη κι άλλοι που ακόμη και σήμερα υποχρεώνονται σε καταναγκαστικές συμπεριφορές, γάμους και καριέρες που δεν έχουν επιλέξει οι ίδιοι, θα καταλάβεις πως ο κόσμος κι ο ορισμός της λέξης «πρόβλημα» είναι έννοιες σχετικές.

Είμαστε μικροί σε σχέση με τον κόσμο. Σε σχέση με όσα δεν έχουμε νιώσει και δεν έχουμε γνωρίσει. Κι ακόμη περισσότερο σε σχέση με όσα δεν έχουμε τη δύναμη να ελέγξουμε. Φυσικά δεν ωφελεί κανείς να πορεύεται με τη νοοτροπία του loser ή του αναίσθητου. Το «δε βαριέσαι» και το «υπάρχουν και χειρότερα» δεν έχουν ωφελήσει ποτέ κανέναν. Το να σκεφτείς όμως πως εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα απ’ τα δικά σου δε θα σε κάνει να επαναπαυτείς, να μην έχεις όνειρα και επιδιώξεις. Θα σε κάνει, όμως, πιο συνειδητοποιημένο, ευαίσθητο, λιγότερο δραματικό για ό,τι συμβαίνει στη ζωή σου και σίγουρα λίγο καλύτερο άνθρωπο.

Πέρα, όμως, απ’ τα αρνητικά σκέψου κι όλα αυτά που σε συνδέουν με δισεκατομμύρια ανθρώπους που δε θα γνωρίσεις ποτέ. Υπάρχουν εκεί έξω πλάσματα που κάπου, κάποτε, έχουν νιώσει όπως εσύ. Σκέψου τα χιλιάδες μέρη και τις τόσες εμπειρίες που δεν έχεις γευτεί, τα πρόσωπα και τους πολιτισμούς που δε θα γνωρίσεις ποτέ. Μπροστά σε όλα αυτά η ύπαρξή σου και τα προβλήματά σου φαντάζουν μικρά, κι όντως είναι. Νιώθεις απλώς κάποιος ανάμεσα σε πολλούς.

Αν αναλογιστείς ποσό μικρός είσαι στη ματαιότητα τούτου του κόσμου ίσως αναθεωρήσεις κάποια πράγματα. Ίσως σκεφτείς το πιο απλό, πως τα πάντα είναι εφήμερα κι ότι αυτό που μετράει πραγματικά είναι η χαρά του να παίρνεις και να δίνεις αγάπη τόσο στους κοντινούς όσο και σε όλη την ανθρωπότητα.

Φρόντισε τον εαυτό σου, τους γύρω σου, προστάτευσε το περιβάλλον, μορφώσου, προσπάθησε να κάνεις ουσιαστικά πράγματα και κάνε τη φωνή σου να ακουστεί. Κάνε αυτή τη ζωή, που είναι δίκη σου ανάμεσα σε δισεκατομμύρια άλλων, ξεχωριστή τόσο για σένα όσο και για τους γύρω σου. Εμπλούτισέ τη και γέμισέ τη με ωραία χρώματα. Και βοήθησε και τους άλλους να κάνουν και τις δικές τους ζωές λίγο καλύτερες.

Κάνε την αρχή σήμερα. Κυνήγησε τα όνειρά σου. Ακόμη και τα πιο τρελά. Κάνε το ταξίδι που ονειρευόσουν, αλλά δεν τολμούσες. Γράψε ή απλά μίλα για όσα σε απασχολούν. Βγες στον κόσμο και δείξε ποιος είσαι. Άρχισε να συμμετέχεις ενεργά σε οργανώσεις εθελοντών που δραστηριοποιούνται σε χώρο που σε ενδιαφέρει. Δώσε πίσω στο κοινωνικό σύνολο ό,τι καλό έχεις πάρει. Γίνε λίγο καλύτερος άνθρωπος κάθε μέρα.

Είμαστε μικροί στον κόσμο αλλά όχι ασήμαντοι. Η ζωή μας είναι ένα απρόβλεπτο ταξίδι προκαθορισμένης διάρκειας, όμως η κάθε στιγμή της μετράει. Κάθε κίνηση καλοσύνης, γενναιοδωρίας κι εσωτερικής ομορφιάς καθώς και κάθε αλληλεπίδραση με τον κόσμο, αν το θέλουμε, μπορεί συμβάλλει στο να τον κάνουμε λίγο καλύτερο. Ας αφήσουμε μικροπρέπειες και μικροπροβλήματα πίσω μας κι ας επικεντρωθούμε σε όσα έχουν πραγματική αξία. Όχι μόνο για εμάς αλλά και για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Μπορούμε.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη