Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισβάλλει σ’ όλους τους τομείς της ζωής και της καθημερινότητάς μας, και ας το παραδεχτούμε, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ζητήσει τη συμβουλή του ChatGPT έστω και μια φορά στη ζωή μας, είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε απλά για να γελάσουμε με την παρέα μας. Μια νέα εφαρμογή ωστόσο, με το όνομα yourmove.ai, ήρθε για να πάει τα πράγματα στο επόμενο level σε σχέση με τους έρωτες και το φλερτ.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή, διαθέσιμη τόσο για iOS όσο και για συσκευές Android, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της, υπόσχεται να κάνει τα matches στο Hinge, το Tinder, το Bumble ή και άλλες σχετικές εφαρμογές γνωριμιών, το επόμενο ενδιαφέρον ραντεβού σας. Η εφαρμογή αυτή υπόσχεται πως θα βελτιστοποιήσει το προφίλ σας στις εφαρμογές γνωριμιών ώστε να σας κάνει να μοιάζετε πιο γοητευτικ@ μέσω editing των φωτογραφιών σας, θα επιμεληθεί το bio σας ενώ συγχρόνως μέσω της λειτουργίας chat assistant προσφέρει τη δυνατότητα να ξεκινά κανείς συζητήσεις με έξυπνο και πρωτότυπο τρόπο και συγχρόνως, δίνει ιδέες για πολλές διαφορετικές απαντήσεις μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να γοητεύσετε τα πιθανά σας ταίρια και να μείνετε αξέχαστ@ για τους σωστούς λόγους.

Για τους πιο ετοιμόλογους από εμάς που ερωτευόμαστε μέσα από έξυπνες και γρήγορες συζητήσεις, η εφαρμογή αυτή αυτομάτως μας στερεί όλη τη χαρά του παιχνιδιού της πρώτης προσέγγισης, ίσως όμως αποδειχτεί πολύτιμη για εκείνους που νιώθουν πως δεν το έχουν και πολύ με τα λόγια. Όλοι άλλωστε έχουμε βρεθεί σε ραντεβού ή συζήτηση όπου μέσα μας ευχόμαστε ο άνθρωπος που μας ενδιαφέρει να μην έλεγε τα μισά από όσα λέει. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN ο ιδρυτής του yourmove.ai, Dimitri Mirakyan, ο ίδιος στο παρελθόν δεν ένιωθε άνετα στις συζητήσεις και συγχρόνως θεωρούσε πως πολλές φορές δεν έπιανε το μήνυμα που ήθελε να του περάσει ο συνομιλητής του. Με αφετηρία την προσωπική του εμπειρία, θεωρεί πως η εφαρμογή αυτή είναι πολύτιμη για όσους θεωρούν την κοινωνική τους ζωή μια πρόκληση.

Η εφαρμογή προσφέρεται επί πληρωμή και διαθέτει δυο πακέτα των 9 και 12 δολαρίων αντίστοιχα, με το δεύτερο να προσφέρει απεριόριστη χρήση των υπηρεσιών. Παράλληλα με τη βελτίωση της εικόνας αλλά και των συνομιλιών, η εφαρμογή προσφέρει επίσης αξιολόγηση του dating profile κάθε χρήστη σε έως και δέκα προφίλ σε εφαρμογές που μπορεί να έχει και δημιουργεί με βάση τις προτιμήσεις του χρήστη ένα πλάνο δράσης για πιο αποτελεσματικό φλερτ. Δίνεται επίσης η δυνατότητα στο χρήστη να επιλέξει για ποιο σκοπό χρησιμοποιεί την εφαρμογή, αν πρόκειται απλά για ν’ αυξήσει τα matches ή για να καταφέρει να κλείσει περισσότερα ραντεβού.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή σε καμία περίπτωση δεν επιχειρεί να εφεύρει και πάλι τον τροχό, αλλά επιχειρεί να κάνει μια πιο στοχευμένη χρήση και συνδυασμό εργαλείων  τεχνητής νοημοσύνης που είναι ήδη διαθέσιμα στην αγορά με απώτερο σκοπό, να φέρει κοντά πιθανά ταίρια. Λειτουργεί επίσης συμπληρωματικά ως προς εφαρμογές όπως οι Romantic.ai ή η Try Blush οι οποίες ουσιαστικά προσφέρουν την ευκαιρία να κάνει κανείς εξάσκηση στο φλερτ μιλώντας με bot ή ακόμη και βγαίνοντας σε virtual ραντεβού με τα bots. Άλλες εφαρμογές, όπως η Iris, απομονώνουν τις προτιμήσεις των χρηστών παρουσιάζοντάς τους προφίλ που δημιουργήθηκαν μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να μπορέσουν να τούς παρουσιάσουν προφίλ πραγματικών χρηστών που είναι πιθανό να τους αρέσουν.

Σίγουρα το αν αυτές οι εφαρμογές μπορούν να προσφέρουν μια βελτιωμένη εμπειρία dating, ειδικά σε όσους δεν αρέσκονται στους υπάρχοντες και παραδοσιακούς τρόπους γνωριμιών, ο χρόνος μένει να το δείξει.  Αν και πρόσφατες έρευνες, όπως αυτή του ιστότοπου PYMNTS.com έχουν δείξει πως οι εφαρμογές γνωριμιών είναι πιο δημοφιλείς από ποτέ, με το 55% της Gen Z και το 50% των Millenials να τις χρησιμοποιούν καθημερινά, οι εμπειρίες που έχει κανείς στις εφαρμογές αυτές δεν είναι πάντα οι καλύτερες καθώς τις περισσότερες φορές χαρακτηρίζονται από ανούσιες συζητήσεις που σβήνουν μετά από δύο-τρία μηνύματα, ελάχιστο ενδιαφέρον να γνωρίσει ο ένας τον άλλο ουσιαστικά όπως επίσης και γενική απροθυμία για μια διά ζώσης συνάντηση. Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center, το 30% των ανθρώπων κάτω των τριάντα ετών, δηλώνουν πως είχαν αρνητικές εμπειρίες στις εφαρμογές αυτές και δε μας κάνει εντύπωση.

Λένε πως στην εποχή μας έχει χαθεί ο ρομαντισμός και πως οι εφαρμογές αυτές που υποτίθεται φέρνουν κοντά ανθρώπους που υπό άλλες συνθήκες δε θα είχαν γνωριστεί ποτέ, οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη αποξένωση αλλά και ανοικειότητα με παραδοσιακούς τρόπους γνωριμίας που περιλαμβάνουν άμεση διαπροσωπική επαφή όπως σε μια έξοδο ή σε ένα χώρο εργασίας. Ωστόσο, όπως ακόμη υπάρχουν οι τυχεροί που διατείνονται πως έχουν καταφέρει να βρουν τον έρωτα μέσω εφαρμογών γνωριμιών και να ζήσουν όμορφες σχέσεις, είναι πολύ πιθανό και οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να βελτιώσουν τις δεξιότητες που έχουν ή δεν έχουν καποι@ στο φλερτ.

Εμείς με τη σειρά μας να ευχηθούμε τα καλύτερα σε όλους εκείνους που ψάχνουν κάτι αληθινό, με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά με ένα μέτρο όμως παιδιά, γιατί με όλα αυτά, σε λίγο καιρό θα αναρωτιόμαστε αν ο έξυπνος τύπος που μας φλερτάρει είναι αληθινός και θα νιώθουμε λίγο σαν να ζούμε στο Metaverse. Αυτό νομίζω δεν το θέλει κανείς. Έτσι δεν είναι;

 

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος