Η τεχνολογία δεν παύει στιγμή να μας εκπλήσσει, αφού διαρκώς αναπτύσσεται. Απ’ την πρώτη εμφάνισή της στην καθημερινότητά μας μέχρι σήμερα έχει αποδείξει ότι θέλει κι αξίζει να ‘ναι μέρος της ζωής του ανθρώπου, προσφέροντάς του μια πιο εύκολη, άνετη και κυρίως διασκεδαστική διαβίωση.

Η εξέλιξή της φτάνει σε μας μέσα απ’ τις πολυάριθμες κι όλο και πιο εντυπωσιακές ηλεκτρονικές συσκευές. Από ένα smartphone, μια τηλεόραση, έναν υπολογιστή, ένα tablet, ακόμα και μέσα απ’ τις οικιακές συσκευές, που μας κάνουν να ξεχνάμε τα παλιά δεδομένα και να υποκλινόμαστε στα νέα.

Το σίγουρο είναι ότι αν κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν, θα δούμε ότι η καθημερινότητά μας έχει γίνει πλέον τόσο εύκολη μέσω των τεχνολογικών εφευρέσεων, πράγμα που απ’ τη μία μας αρέσει ιδιαίτερα, γιατί όσο πάμε εξελισσόμαστε κι εμείς μαζί της βήμα-βήμα, αλλά είναι και στιγμές που αναρωτιόμαστε αν κάποιες απ’ τις τεχνολογικές τις συσκευές λειτουργούν εις βάρος μας, αν μας κακομαθαίνουν υπερβολικά ή αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν στη ζωή μας αλλά και στην αγορά λίγα χρόνια αργότερα.

Μιλώντας, λοιπόν, για την τεχνολογία, ας εστιάσουμε σ’ ένα εξελιγμένο λέβελ ψυχαγωγίας ή για άλλους σε ένα πανάκριβο φιγουρατζίδικο gadget. Ο λόγος για τα virtual reality παιχνίδια που κερδίζουν όλο και περισσότερο χώρο, όχι μόνο στον τομέα της καθαρής διασκέδασης αλλά ακόμη και στον κλάδο της αρχιτεκτονικής ή και του σεξ.

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Εικονική πραγματικότητα είναι στην ουσία η προσομοίωση ενός πραγματικού ή φανταστικού περιβάλλοντος από έναν υπολογιστή. Συνήθως, αυτή η προσομοίωση γίνεται μέσα από ειδικά γυαλιά τα οποία φοράει ο άνθρωπος όπως θα φόραγε, για παράδειγμα, τα γυαλιά ηλίου του, με τη διαφορά ότι αυτά είναι τελείως αλλιώτικα στην κατασκευή τους, καθώς αποτελούνται από μικρόφωνο κι ακουστικό, τοποθετημένα σε μια κεφαλή με μικρή οθόνη μπροστά στα μάτια.

Θα αναρωτηθείς πώς γίνεται να μεταφέρεσαι σε μια εικονική πραγματικότητα μόνο με μία οθόνη; Η δυνατότητα που παρέχει αυτή η συσκευή, εκτός απ’ τη μία οθόνη, είναι να εκτελεί στο προσκήνιο πολλαπλές οθόνες, δίνοντας στον χρήστη την αίσθηση ότι βρίσκεται σε ένα άλλο απ’ το ρεαλιστικό περιβάλλον, όπως, για παράδειγμα, σε ένα πεδίο μάχη που ο ίδιος παίκτης πολεμάει έναν εχθρό. Ή σε μια ξένη χώρα, που στην πραγματικότητα δε βρίσκεται εκεί αλλά αισθάνεται πως περπατάει στους δρόμους της και ξεναγείται με μόνο βοηθό τα γυαλιά και τις οθόνες που του δίνουν πλήρη εικόνα όπου κοιτάξει.

Η αίσθηση αυτή, όμως, δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσα απ’ τις εικόνες που δίνουν οι οθόνες. Υπάρχει και το ακουστικό/μικρόφωνο. Σου δίνουν τη δυνατότητα να μιλήσεις με έναν συμπαίκτη σου, καθώς και την αίσθηση που σου χαρίζουν οι ήχοι απ’ τους οποίους αποτελείται το παιχνίδι. Επίσης μπορεί να προσφέρει ακόμη και την αίσθηση του κραδασμού.

Οποιαδήποτε συσκευή με οργανωμένο εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας που χρησιμοποιεί ένας χρήστης του προσφέρει τη δυνατότητα να κοιτάξει γύρω του, στον τεχνητό κόσμο, και να αλληλεπιδράσει με τα εικονικά χαρακτηριστικά κι αντικείμενα που του δίνει μια εφαρμογή.

Η εικονική πραγματικότητα, ωστόσο, έχει κάνει την εμφάνισή της και στην προσομοίωση πτήσεων, σε μαθήματα οδήγησης πλοίων, αυτοκινήτων κτλ, με σκοπό ο εκπαιδευόμενος να νιώσει ότι έρχεται σε πραγματική επαφή και με άλλους οδηγούς ή δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει, όταν βρεθεί κι εκτός εικονικής πραγματικότητας, πράγμα που σημαίνει καλύτερη αντίληψη κι αντιμετώπιση στην πράξη. Σαφώς βοηθητικό μέσα απ’ την προετοιμασία και την (έστω κι εικονική) εμπειρία.

Και δε σταματά εκεί. Η εικονική πραγματικότητα επεκτείνεται και στον τομέα της ιατρικής, προσφέροντας την πρακτική άσκηση των γιατρών που αποκτούν ειδίκευση στη χειρουργική. Εκπαίδευση, με λίγα λόγια. Έτσι τα μαθήματα απλοποιούνται κι η κατανόηση έρχεται πιο άμεσα και  διασκεδαστικά. Στον αρχιτεκτονικό τομέα, πάλι, προβάλλεται σε τρισδιάστατη αρκετά ρεαλιστική πραγματικότητα ένα σχέδιο που πρόκειται να κατασκευαστεί. Αυτό δίνει την άμεση πρόσβαση στον αρχιτέκτονα, ώστε να δει και να διορθώσει το σχέδιό του από όλες τις μεριές.

Μπορεί να ‘ναι ένα ακριβό σπορ η εικονική πραγματικότητα, μα για κάποιους αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τη δουλειά τους. Αν η ψυχαγωγία είναι πολυτέλεια κι αν είναι όντως αποτελεσματικά βοηθητικό το όλο εγχείρημα, είναι κάτι που θα το αποδείξει ο χρόνος.

Συντάκτης: Χρύσα Αρώνη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη