aroni243

Κάποιοι από εμάς είναι σε σχέση άλλοι πάλι είναι ελεύθεροι. Όσοι είμαστε σε σχέση απολαμβάνουμε κάθε στιγμή συντροφικότητας με τον άνθρωπό μας, ενώ ως ελεύθεροι απολαμβάνουμε την ελευθερία μας με οποιοδήποτε τρόπο, χωρίς να έχουμε κάποιον να μας περιμένει να βγούμε, να βρεθούμε και να περάσουμε χρόνο μαζί.

Δε σημαίνει, βέβαια, ότι κι οι δύο επιλογές που αφορούν τα προσωπικά μας είναι καθαρά επιλογή μας. Η ζωή θα φέρει και θα πάρει πράγματα από τον καθένα μας. Θα μας φέρει κοντά με ένα πρόσωπο που μας ενδιαφέρει ή θα μας απομακρύνει από αυτό το πρόσωπο για τον δικό της λόγο, χωρίς να μπορούμε πολλές φορές να ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Δεν καθορίζουμε μόνο εμείς τη ζωή. Είναι οι συγκυρίες. Είναι το ενδιαφέρον και από το άλλο πρόσωπο. Ακόμα κι αν επιλέξουμε αυτό που θέλουμε, δεν είναι πάντα αυτονόητο ότι θα παραμείνει στη ζωή μας.

Ωστόσο, ας μιλήσουμε για ένα θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα. Ελεύθερους και μη. Ουσιαστικά είναι κάτι που μας εκνευρίζει αφάνταστα και το έχουμε κοινή απορία οι περισσότεροι. Είναι η στιγμή, λοιπόν, που για κάποιο λόγο δεν έχεις σχέση κι είσαι ελεύθερος. Είσαι μόνο εσύ και η γλυκιά Merenda που απολαμβάνεις στον καναπέ σου. H τηλεόραση απέναντί σου να παίζει το αγαπημένο σου έργο, το κινητό σου κάπου χωμένο στα μαξιλάρια του καναπέ.

Χαλαρώνεις, μπορεί και λίγο να βαριέσαι, αλλά νιώθεις μέσα σου ένα κενό. Είναι το κενό της μοναξιάς και το ερώτημα πώς και δεν σε έχει ενοχλήσει κανείς όλη μέρα. Θα αναρωτηθείς γιατί δεν έχεις κάποιο μήνυμα, ένα τηλέφωνο από κάποιον που σε ενδιαφέρει ή ακόμα κι από κάποιο πρώην πρόσωπο που ακόμα καίγεται γι΄αυτό η καρδούλα σου. Σε πιάνει μια απογοήτευση. Το πιο σύνηθες φαινόμενο μέσα σε όλο αυτό είναι όταν θέλοντας να αυτοσαρκαστείς λες πως τελικά θα μείνεις στο ράφι. 

Εδώ να προσθέσω, βέβαια, ότι κάποιοι από εμάς θέλουμε να μας ενοχλήσουν μόνο και μόνο για να νιώσουμε υπαρκτοί και αρεστοί προς τους άλλους. Είναι ένας τρόπος έγκρισης και επιβεβαίωσης. Έτσι, λοιπόν, είμαστε γεμάτοι με απορίες γιατί δε μας θυμάται κανείς. Ενώ ουσιαστικά αν το καλοσκεφτούμε, η μοναξιά μας μπορεί να είναι κατεξοχήν από επιλογή μας, οπότε όσο αναζητούμε κάποιον, τόσο αυτή η αναζήτηση να μην έχει αποτελέσματα. Είτε επειδή το σύμπαν συνωμοτεί να μας σπάσει τα νεύρα, είτε επειδή το άλλο πρόσωπο περιμένει κίνηση από εμάς.

Όλα τα ενδεχόμενα παίζουν. Όμως αυτό που κάνει αισθητή την παρουσία της ελευθερίας είναι πως δεν υπάρχει ένα σημείο ζωής από κάποιον βρε παιδί μου! Η απόλυτη τρέλα. Όσο είμαστε ελεύθεροι σταματάνε όλα. Μηδέν ενδιαφέρον από άλλο πρόσωπο, τα φλερτ χαμένα στο διάστημα. Ούτε ένα μήνυμα ούτε μια λέξη. Το απόλυτο τίποτα. Δεν μας πλησιάζει κανείς.

Ενώ από την άλλη, όταν μπαίνουμε σε σχέση όλα αλλάζουν. Τι κι αν βάλουμε αυτή την ταμπέλα που λέει: «Δεν με ενδιαφέρει κανείς άλλος, είμαι σε σχέση, μην με ενοχλήσεις». Βάζουμε ένα απαγορευτικό. Το κάνουμε τόσο εμφανές, με αποτέλεσμα να συμβαίνει το αντίθετο. Όταν λέμε το αντίθετο εννοούμε το άλλο άκρο. Ξαφνικά μας φλερτάρουν διαρκώς. Καθώς δεν είναι οι λίγες φορές που εκεί που καθόμαστε αγκαλιά στο κρεβάτι με τον σύντροφό μας να έρχεται ξαφνικά μήνυμα έτσι απλά από το πουθενά με αυτό το απρόσμενο άκουσμα ειδοποίησης από έναν παλιό έρωτα. «Τι κάνεις; Μου λείπεις» και μας ταράζει. Εκείνη τη στιγμή παρόλο που δεν κρύβεις κάτι από το σύντροφο σου, εύχεσαι να σε καταπιεί η γη. Κακά τα ψέματα μόνο άσχημες καταστάσεις θα φέρουν τα απρόσμενα μηνύματα. Όπως για παράδειγμα το φινάλε της σχέσης σου.

Φαίνεται πως το να είμαστε σε σχέση με κάποιον σύντροφο εξάπτει τη φαντασία του άλλου είτε κάποιου πρώην είτε ενός νέου προσώπου και του δίνει την ώθηση να μας διεκδικήσει όλο και περισσότερο. Είναι μεν εγωιστικό από τη μεριά του, παρόλο που μας κολακεύει και κατά βάθος χαιρόμαστε που είμαστε ακόμα στο μυαλό του κι ας απορούμε γιατί διάλεξε αυτή την τόσο λάθος στιγμή να εμφανιστεί. Δεν ξέρουμε που οφείλεται αυτή η κατάσταση, αλλά σίγουρα όλοι μας την έχουμε περάσει και την περνάμε ακόμα και τώρα. Δεν πρόκειται να σταματήσει. Όσοι είμαστε ελεύθεροι και δε διεκδικούμε τα «θέλω» μας, σίγουρα θα πάμε να τρυπώσουμε στη ζωή του άλλου που μόλις έφτιαξε.

Σημασία έχει να μην περιμένουμε να δούμε κάποιον σε σχέση για να δείξουμε ενδιαφέρον. Χρειάζεται να υπάρχει ελευθερία και από τους δύο ανθρώπους. Είναι σωστό για εμάς και για τους άλλους. Σωστό timing. Είναι σεβασμός χωρίς να προβληματιζόμαστε με αναπάντητες ερωτήσεις.

Συντάκτης: Χρύσα Αρώνη
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!