noel1008

Έρχεται κάποια στιγμή η απόφαση να μετακομίσεις, να ζήσεις μόνος σου. Να φύγεις για μια άλλη περιοχή. Να γίνει τόπος σου ένα μέρος, αρχικά, άγνωστο για σένα. Άγνωστοι δρόμοι, άγνωστα πρόσωπα, άγνωστα στέκια, όλα απ’ την αρχή.

Παίρνεις αυτήν την απόφαση για τους δικούς σου λόγους. Είτε είναι προσωπικοί, είτε επαγγελματικοί, είτε απλά ήταν ανάγκη που συνόδευσε την ενηλικίωσή σου. Το «γιατί» το ξέρεις καλά εσύ. Όπως και να ‘χει, είναι μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου, ένα νέο ξεκίνημα. Οι περισσότεροι από εμάς τουλάχιστον έτσι το μεταφράζουμε. Αλλαγή σελίδας. Πρόκληση. Νέες περιπέτειες, νέα πρόσωπα, φιλίες, έρωτες, κυρίως πολλές καινούργιες στιγμές.

Εννοείται πως μετακόμιση σημαίνει αυτομάτως κι ένας νέος χώρος διαμονής. Ένα σπίτι που δε θα ‘χει τραβήξει κομμάτια του παρελθόντος σου, που δε θα σου προκαλεί αρνητικά συναισθήματα από στιγμές που σε ταλαιπώρησαν. Ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από οποιοδήποτε αρνητικό κλίμα, που δεν κουβαλά περασμένες λύπες, αδιέξοδες καταστάσεις κι απογοητεύσεις. Κι έτσι, αυτομάτως, ανανεώνεσαι, γεύεσαι το καινούργιο με μια ψυχολογία ανεβασμένη, μια διάθεση ανακουφισμένη.

Πάντα κάτι νέο, ό,τι κι αν είναι αυτό, μας δίνει ώθηση. Η αδρεναλίνη της αρχής λειτουργεί σαν κίνητρο και για άλλα ξεκινήματα που θα ακολουθήσουν. Γι’ αυτό μη φοβάσαι να αρπάζεις ή και να δημιουργείς ευκαιρίες, που θα σε σηκώσουν ψηλά, θα σε φτάσουν στο τελευταίο σκαλοπάτι για να απολαύσεις νέες γεύσεις κι εμπειρίες. Άλλωστε, για κάποιο λόγο γίνονται όλα, κι αυτά που αφήνουμε πίσω μας κι αυτά που έρχονται έχουν το σκοπό τους.

Να αποδέχεσαι τις αναποδιές που προκύπτουν, στο πρόγραμμα κι αυτές. Εσύ προχώρα. Ετοίμασε τις βαλίτσες σου. Μάζεψε τα ρούχα σου, γέμισε κούτες με αντικείμενα που θα σου υπενθυμίζουν ευχάριστες αναμνήσεις. Τα αρνητικά φορτισμένα πέταξέ τα! Αγόρασε καινούργια. Χρειάζεσαι θετική ενέργεια. Ξόρκισε οτιδήποτε σε βαραίνει ψυχοσωματικά. Το να αφήνεις το κακό να σε περιβάλλει φέρνει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένεις να ‘ρθουν, δε σε ωριμάζει, δε σε κάνει πιο δυνατό. Όλα είναι στο μυαλό μας. Όλα είναι μια σκέψη, μια απόφαση. Τίποτα δεν μπορεί να σε κρατήσει απ’ το να ζήσεις μια νέα ζωή. Άπαξ και πεις αντίο στα παλιά, ποιος σε μαζεύει μετά!

Αν το βλέπεις ακόμα διστακτικά, ξέχασε την καινούργια αρχή! Η αρνητικότητα κι η αμφιβολία του ανθρώπου απ’ τη φύση του τον κρατάει πίσω. Γίνεται ανασφάλεια και φόβος. Μη αποδοχή της αλλαγής, αδράνεια, επανάπαυση στα οικεία, τα όμως όχι ικανά να φέρουν την ευτυχία.

Μη χάνεις τον εαυτό σου, ούτε την ελπίδα σου. Τα αρνητικά συναισθήματα που έχουν προκληθεί απ’ το παρελθόν μας κάνουν πολλές φορές να χάνουμε ένα κομμάτι μας, τη σιγουριά μας, τις επιθυμίες μας. Η μετακόμιση, λοιπόν, πρέπει να γίνει η αρχή για να τα ξαναβρείς όλα. Όχι να σε τρομάζει. Οραματίσου τη νέα σου ζωή και δημιούργησέ τη.

Πολλοί στην εποχή μας λόγω επαγγέλματος αναγκάζονται διαρκώς να μετακινούνται ακόμα κι από χώρα σε χώρα. Έχουν δεσμευτεί με την αλλαγή. Σίγουρα δεν είναι το πιο εύκολο, όμως αποκτάνε νέες και διαφορετικές εμπειρίες ζωής. Γκρινιάζουν μεν σε κάθε μετακόμιση, αφού είναι ταλαιπωρία η όλη διαδικασία, αλλά στο τέλος το αναμνηστικό άλμπουμ του μυαλού τους είναι γεμάτο από ιδιαίτερες στιγμές. Τοπία, που ίσως υπό άλλες συνθήκες να μην επισκέπτονταν ποτέ. Ανθρώπους που συνάντησαν, αγάπησαν, ερωτεύτηκαν, διασκέδασαν μαζί τους, τους ένιωσαν δικούς τους. Όλες αυτές οι στιγμές δε χάνονται, τις κουβαλάς σε κάθε επόμενη αλλαγή.

Παίρνεις μαθήματα. Αλλάζεις ως άνθρωπος. Ωριμάζεις. Ιδιαίτερα αν αποφασίσεις να ζήσεις εσύ κι η μοναξιά σου, εκεί γίνεσαι πιο υπεύθυνος. Αναλαμβάνεις υποχρεώσεις. Γίνεσαι ανεξάρτητος. Δεν αισθάνεσαι να σε πλακώνει καμία αγγαρεία, δεν κάνεις κάτι που δε θες. Γνωρίζεις εξαρχής τα υπέρ και τα κατά όταν κατασταλάξεις στην απόφαση μιας μετακόμισης. Κυρίως όταν προτιμήσεις να φύγεις για να αλλάξεις ριζικά τη ζωή σου. Απομακρύνεσαι από τοξικά άτομα που δε θες πια δίπλα σου. Εισπνέεις έναν πιο καθαρό αέρα. Μόνο εσύ κι ο εαυτός σου στον δικό σου κόσμο. Σκέφτεσαι πια καθαρά, επιλέγεις για σένα.

Έχει αποδειχτεί ότι οι περισσότεροι από μας επιθυμούμε όλο και περισσότερο τη μοναξιά μας. Ζητάμε να μας αφήσουν μόνους μας, έστω για λίγο, ενώ μέσα μας θέλουμε απλώς να εξαφανιστούμε. Κι έτσι είμαστε καλά, πολύ καλύτερα απ’ το να ‘χαμε δίπλα μας ακατάλληλες για μας παρουσίες.

Τι περιμένεις λοιπόν; Καθετί που κάνεις στη ζωή σου είναι μια αρχή κι ένα τέλος. Μια αρχή σε κάτι διαφορετικό κι ένα τέλος σε κάθε αδύναμη εξέλιξη.

Συντάκτης: Χρύσα Αρώνη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!