ihuogyitf

Βρίσκουμε νόημα σε ό,τι κάνουμε καθημερινά; Πολλές φορές μπορεί να νιώσουμε στη διαδρομή μας ότι η τακτική που ακολουθούμε είναι μάταιη. Χάνουμε τον στόχο και το νόημα και δεν ξέρουμε πού πάμε. Υπάρχουν ίσως κάποιοι τρόποι για να ενισχύσουμε την αίσθηση του σκοπού μας. Να συνεχίζουμε δημιουργικά την κάθε μας μέρα και να νιώθουμε επάρκεια κι ευγνωμοσύνη για όσα μας συμβαίνουν.

 

1. Το σημείο μηδέν

Βρίσκουμε ένα σημείο, το οποίο δημιουργεί τη δική μας προσωπική βάση. Εκείνο που δεν αφορά απαιτήσεις και σκοπούς άλλων, εκείνο που δε χρειάζεται να δικαιολογηθούμε γι’ αυτό, κάτι που πραγματικά εκφράζει εμάς κι όσα πρεσβεύουμε. Αυτή θα είναι κι η αφετηρία μας.

 

2. Αν ήμουν άλλος, θα με θαύμαζα;

Πάντα αποτελούμε ένα παράδειγμα για τους άλλους. Ας είμαστε  θετικά παραδείγματα και πρότυπα. Σε όποιο επάγγελμα, σε όποια στιγμή της καθημερινότητας και να βρισκόμαστε θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι αποτελούμε παράδειγμα για έναν άνθρωπο που θα μας συναντήσει. Κυρίως για ανθρώπους μικρότερης ηλικίας οι οποίοι παρατηρώντας τις αντιδράσεις μας και τις συμπεριφορές μας, ίσως αναγνωρίσουν τον μελλοντικό εαυτό τους. Εάν λοιπόν έχουμε ευθύνη για κάθε αντίδραση και συμπεριφορά, αποτελώντας  υγιές πρότυπο για τους άλλους, παρακινούμε ανθρώπους χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

 

 

3. Δεν είναι (λιγάκι) ωραίο να ζεις;

Ζούμε ένα θαύμα. Η καθημερινότητά μας πολλές φορές μας παρασύρει στο να νομίζουμε πως ό,τι ζούμε είναι αυτονόητο. Όταν χάσουμε κάτι από αυτά που έχουμε στην καθημερινότητα όπως την υγεία μας, οι αλλαγές στα οικονομικά μας, να χάσουμε τη δουλειά μας, εάν χάσουμε ανθρώπους δικούς μας, τότε καταλαβαίνουμε τη σημασία των όσων έχουμε. Ας κάνουμε μικρές παύσεις μέσα στη μέρα μας που θα μας οδηγήσουν και πάλι στη βάση μας, κοιτώντας γύρω μας όλα όσα κερδίσαμε ή μας δόθηκαν. Ας τιμήσουμε αυτό που έχουμε όσο το έχουμε κι ας μην περιμένουμε να γίνει κάτι δραστικό, μήπως και θεωρήσουμε ότι υπάρχει νόημα σ’ αυτό που ήδη ζούμε.

 

4. Με άλλα μάτια

Ας δούμε τη φύση και τους γύρω μας σαν να τους βλέπουμε πρώτη φορά. Ας κοιτάξουμε γύρω μας, με μια άλλη ματιά, λες και μόλις ήρθαμε από έναν άλλο πλανήτη. Τι βλέπουμε γύρω μας; Δεν το έχουμε ξαναδεί. Ας παρατηρήσουμε, όχι όμως με την αίσθηση του γνώριμου, του σίγουρου για εμάς, αλλά με την αίσθηση της πρωτόγνωρης ανακάλυψης. Κάθε τι κρύβει μια άδηλη αρμονία, μια ομορφιά στα απλά και μοναδικότητα στον κάθε άνθρωπο. Εφαρμόζουμε την οπτική του εξωγήινου που μελετάει για πρώτη φορά τη γη και τους γήινους. Αν καταφέρουμε να παρατηρήσουμε πέρα από όσα ο εγκέφαλός μας έχει κωδικοποιήσει σαν δεδομένες αλήθειες, τότε έχουμε κερδίσει ένα κομμάτι νοήματος για τη ζωή μας.

 

5. Νιώθεις;

Ερχόμαστε σ’ επαφή με το συναίσθημά μας. Δεν είμαστε ρομπότ, δε γίνεται να τα καταπνίγουμε συνέχεια όσα νιώθουμε γιατί χάνουμε την αίσθηση της ζωής. Ακόμα και το κλάμα, η στεναχώρια, τα άσχημα συναισθήματα, οι εντάσεις, είναι πράγματα τα οποία χρειάζεται ν’ αφήσουμε τον εαυτό μας να έρθει σ’ επαφή μαζί τους. Ισορροπούμε ανάμεσα στη θετική πλευρά και τις άσχημες όψεις· η αισιοδοξία απαιτεί διαύγεια κι αντίληψη κι είναι χρήσιμο να νιώσουμε και προς τις δύο κατευθύνσεις του δίπολου θετικό κι αρνητικό.

 

6. Εθελοντική δράση

Κάποιον μπορούμε να βοηθήσουμε. Δε γίνεται μόνο τα δικά μας θέλω να λειτουργούν ως προτεραιότητα. Κάπου μπορούμε να προσφέρουμε, έστω μια καλή κουβέντα, έναν λόγο στήριξης, έμπρακτο ενδιαφέρον.  Το τι μπορούμε να προσφέρουμε καθημερινά είναι αυτό που πρέπει ν’ ανακαλύψουμε και να το εφαρμόζουμε μέχρι να γίνει τρόπος να ζεις.

Τονώνουμε την αίσθηση καθήκοντος κι ευθύνης για τη ζωή δεν είμαστε παρατηρητές, δεν είμαστε θεατές, μας αφορά ό,τι γίνεται γύρω μας, συμμετέχουμε από τα μικρά ως τα μεγαλύτερα πράγματα. Έτσι λοιπόν σιγά-σιγά καταλαβαίνουμε πως η ζωή μας έχει νόημα. Δεν είμαστε κομπάρσοι της και ποτέ δεν ήμασταν.

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αιμιλία Λυμπέρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου