Τι είναι οι «ιπτάμενες μαϊμούδες»; Όσοι δεν ξέρετε αυτή την ορολογία, μάλλον δε συναναστρέφεστε κάποιον ναρκισσιστή. Όσοι την ξέρετε, διαβάζετε συχνά άρθρα για τον ναρκισσισμό, αλλά όσοι έχετε επαφές και σύνδεση με ναρκισσιστή, σίγουρα έχετε ν’ αντιμετωπίσετε αυτά τα συμπαθέστατα κατά τ’ άλλα πλάσματα. Δεν καταλαβαίνετε τι σχέση έχουν οι μαϊμούδες με τον ναρκισσιστή και γιατί πετάνε;

Καταρχάς να εξηγήσουμε ότι ο όρος ιπτάμενες μαϊμούδες “flying Monkeys”, είναι μια ορολογία που εξηγεί τον κύκλο δυσφήμισης ενός ναρκισσιστή, τους αυλικούς, τα τσιράκια του, τους  κόλακες, το fan club του. Η ονομασία προέκυψε από την ταινία “ο Μάγος του Οζ “, όπου η κακιά μάγισσα χρησιμοποιούσε τις ιπτάμενες μαϊμούδες της για να πιάσουν την Dorothy, αλλά και να κάνουν όλες τις πονηριές, τις διαταγές της, κάθε είδους απατεωνιά και ζαβολιά αντί γι’ αυτήν. Κάπως έτσι λειτουργούν και τα τσιράκια του ναρκίσσου.

Όχι, ποτέ τα τσιράκια του ναρκισσιστή δε θα παραδεχτούν το δίκιο της άλλης πλευράς. Όταν είναι θυμωμένος μαζί μας και θέλει να μας διασύρει για να γλιτώσει τον εαυτό του από την αποκάλυψη του αληθινού προσώπου του, τρέχει στις ιπτάμενες μαϊμούδες του, να τον παρηγορήσουν και να διαλαλήσουν το κακό που έπαθε ο αγαπημένος τους. Όταν θέλει να μας δυσφημίσει και να μας αποκόψει, αυτό το fan club διασπείρει φήμες, αναπαράγει όσα λέει ο ναρκισσιστής αμάσητα και χωρίς καμία κριτική σκέψη, τον οποίο θαυμάζει, λατρεύει, αγαπά, ενώ θα του δώσει κι άλλη επιβεβαίωση παίρνοντας το μέρος του: «Ναι έχεις δίκιο, εσύ έχεις πολύ δίκιο, εσύ» κι αυτόματα θα προβούν σε τηλεφωνήματα, μηνύματα και μεταφορά των όσων έμαθαν χωρίς καμία επεξεργασία.

Ο ρόλος αυτών των ανθρώπων είναι ν’ αναπαράγουν τον κύκλο του κουτσομπολιού, να μην παίρνουν καμιά αντικειμενική θέση βασισμένη στη λογική και στην κριτική σκέψη· ποτέ δε θα πάρουν άλλο μέρος, παρά το μέρος του αγαπημένου τους ναρκίσσου. Ακόμα κι αν υπάρχουν αντικειμενικές αποδείξεις για τη δικιά μας θέση, αυτοί θα στηρίζουν τη θέση του αγαπημένου τους. Δε θα βρείτε ποτέ εκεί το δίκιο σας.

Όσοι συνδέονται αισθηματικά με κάποιον, ο οποίος υποφέρει από τέτοιου είδους διαταραχές και δε λαμβάνει ειδική θεραπευτική βοήθεια, έχουν ν’ αντιμετωπίσουν μαζί με την άσχημη συμπεριφορά και τη συναισθηματική κακοποίηση, τον κύκλο του ναρκισσιστή. Αυτό τον κύκλο τον στενό του κουτσομπολιού, που μαθαίνει τ’ άσχημά μας και τις  δύσκολες στιγμές  μας, γιατί  δε θα μάθουν τις καλές μας στιγμές, θα μάθουν για τους καβγάδες, για τότε που χάσαμε την ψυχραιμία μας από τα ψέματα, από την απάτη. Γιατί τότε θα είναι θυμωμένος μαζί μας, όταν δεν είμαστε αρεστοί γιατί αντιδράσαμε, γιατί ανακαλύψαμε, γιατί κάναμε ερωτήσεις, γιατί έχει βρει μια νέα πηγή ενέργειας κι εμάς θέλει να μας αποκόψει.

Μαζί με τη σιωπή και την απόσταση, θ’ αρχίσουν να πετάνε κι οι ιπτάμενες μαϊμούδες του για να μάθουν όλες τις λεπτομέρειες του κουτσομπολιού,  διασπείροντάς τις εδώ κι εκεί. Ο εκφοβισμός είναι το βασικό του όπλο. Όλοι θα μάθουν τι κάναμε, ενώ απειλεί ακόμα και τη δουλειά μας, τη φήμη μας και την ηθική μας ακεραιότητα, προσπαθώντας να προλάβει τη δικιά μας πλευρά στην ιστορία, ώστε κανείς να μη μας πιστεύει.

Τι πρέπει να κάνουμε με τους ανθρώπους που υποστηρίζουν τον Νάρκισσο; Να είμαστε πάρα πολύ ψύχραιμοι και να μην έρθουμε σ’ επαφή με αυτούς  που ξέρουμε ότι ανήκουν στον κύκλο του κουτσομπολιού.  Το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιηθούν όλα εναντίον μας. Να παραμείνουμε  απόμακροι, όσο γίνεται, ν’ ακολουθήσουμε την πορεία μας και τον δρόμο μας, σταθεροί στη δικιά μας πλευρά, αλήθεια, αξίες και γνώμη. Όλο αυτό μπορεί να μας κάνει ν’ αμφισβητήσουμε ακόμα και το τι σκεφτόμαστε κι αν τα ζήσαμε όλα όσα τώρα θέτονται υπό αμφισβήτηση. Εάν περάσει χρόνος κι εμείς παραμένουμε σταθεροί, θα φανεί συν τω χρόνω, ποιοι είμαστε.  Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει καμιά ανάγκη επιβεβαίωσης από αυτά τα πρόσωπα.

Ο ναρκισσιστής, επειδή πηγαινοέρχεται, σε λίγο καιρό αν έχει ηρεμήσει μαζί μας και δε βρει νέα πηγή τροφοδότησης, θα προσπαθήσει με κάποιο τρόπο να μας αποκαταστήσει. Κι ίσως γίνει μια μικρή αποκατάσταση, η οποία φυσικά θα παραμένει προσωρινά, μέχρι να ξαναμπούμε στο μάτι του κυκλώνα. Συνεπώς, όσο λιγότερα λέμε στους ανθρώπους αυτούς, στις “ιπτάμενες μαϊμούδες”, θα γλιτώσουμε τη μάταιη φθορά και θ’ αντιμετωπίσουμε μια έντονη μορφή εκφοβισμού, η οποία καλύπτει τα δικά του μεγάλα σφάλματα και συμπεριφορές. Είναι λογικό να νιώθουμε σοβαρή αίσθηση αδικίας, όμως θα πρέπει να δείξουμε αδιαφορία σ’ αυτά τα λόγια και να συνεχίσουμε τον δρόμο μας μ’ εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.

Προσοχή λοιπόν στις ιπτάμενες μαϊμούδες που πετάνε γύρω μας.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αιμιλία Λυμπέρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου