Είμαστε κι αισθανόμαστε μόνοι μας κι όταν αυτό συμβαίνει το κρύβουμε σχεδόν ενοχικά. Οι φίλοι είναι δύσκολο να βρεθούν, συχνά με όσους έχουμε συνδεθεί απομακρυνόμαστε και καταλήγουμε να μην κάνουμε παρέες και να μη γνωρίζουμε νέο κόσμο. Το να συμβεί μια νέα φιλία δεν είναι κάτι απλό μεγαλώνοντας, οπότε, ας δούμε μερικές προτάσεις και λύσεις για να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους, φίλους ακόμα και συντρόφους, να ανοίξουμε τον κύκλο μας και να διώξουμε τη μοναξιά που μας κατακλύζει συχνά.

 

1. Οι ομάδες φτιάχνουν τις φιλίες

Γίνε μέλος σε μια ομάδα. Θεατρική, εκμάθησης παραδοσιακών χορών, εργαστήρια παντός τύπου, όλα είναι μια καλή ευκαιρία να συνεργαστούμε και να γνωρίσουμε ανθρώπους με τους οποίους έχουμε μια κοινή βάση και ένα ενδιαφέρον, ώστε να βρούμε τρόπο επικοινωνίας. Το βασικό στοιχείο που έχει μια ομάδα, είναι ο κοινός στόχος. Δηλαδή, εκ των πραγμάτων βρίσκεις πανεύκολα κάτι να συζητήσεις, αυτό το ένα ή και περισσότερα πράγματα που συμβαίνουν εντός ομάδας. Άρα φεύγει πανεύκολα το εμπόδιο του να πρέπει να σπάσεις τον πάγο, καθώς το πρώτο θέμα συζήτησης το έχουμε έτοιμο.

 

2. Συμμετέχω σε μια χορωδία

Η συμμετοχή σε χορωδία έχει μια σημαντική παράμετρο πέραν των καλλιτεχνικών μας αναζητήσεων. Ταξίδια, συναυλίες, συναντήσεις και συνεργασίες με πολύ κόσμο, νέο κόσμο. Αναβαθμίζεται το πολιτισμικό μας επίπεδο, ενώ παράλληλα κάνουμε περιοδείες γνωρίζουμε νέα μέρη και φυσικά διευρύνουμε τον κύκλο μας. Μη σας προβληματίζει η φωνή σας και οι τραγουδιστικές σας ικανότητες, όλα καλλιεργούνται και είναι θέμα θέλησης. Άλλωστε μέσα στη χορωδία όλες οι φωνές ενώνονται και δημιουργούν ένα όμορφο αποτέλεσμα. Εάν έχετε μια σταθερή φωνή και χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη απαίτηση για εξειδικευμένες γνώσεις στη μουσική, αλλά η αγάπη για τη μουσική και τα τραγούδια, ίσως η χορωδία αποδειχθεί ότι είναι ένας χώρος με σημαντικές προεκτάσεις. Υπάρχει χώρος για κάθε φωνή.

 

3. Γίνομαι εθελοντής

Ένα μέρος όπου σίγουρα θα γνωρίσεις ανθρώπους, με ευαισθησίες κι ενδιαφέροντα είναι ο χώρος του εθελοντισμού. Από ομάδες για την αναδάσωση, μέχρι εθελοντικές δράσεις για κάθε είδους καταστάσεις παροχής βοήθειας προς τον συνάνθρωπο αλλά και διοργανώσεις αθλητικού περιεχομένου, η εθελοντική εργασία και συμμετοχή πέραν της αίσθησής μας για την παροχή βοήθειας προς τους άλλους μας βοηθά και στη διεύρυνση του κύκλου μας, αλλά και ως προς το αίσθημα αυτοεκτίμηση. Ξεκίνα από το δήμο σου, ψάξε φεστιβάλ, ή επικοινώνησε με ΜΚΟ. Θα σε κατευθύνουν κατάλληλα.

 

4. Γυμναστική με σύστημα

Γυμνάζομαι σε γήπεδο, πάρκο ή με δημόσια όργανα γυμναστικής. Εδώ, σε αυτή την πρόταση συνδυάζουμε την εκγύμναση και τη γνωριμία με νέους ανθρώπους καθώς το να πάμε σε έναν χώρο όπου αθλούνται άνθρωποι μας ανοίγει νέους ορίζοντες, Το σημαντικό εδώ είναι να είμαστε συστηματικοί στην ώρα που γυμναζόμαστε και να έχουμε μια καλή συχνότητα π.χ. 2-3 φορές την εβδομάδα.Υπάρχουν επίσης πολλά ομαδικά προγράμματα γυμναστικής που εξυπηρετούν μια χαρά τον σκοπό μας. Μέσω αυτής της ρουτίνας και της επαναλαμβανόμενης συνάντησης με τους αντίστοιχους αθλούμενους, θα έρθει η στιγμή όπου θα μιλήσουμε, θα ζητήσουμε βοήθεια για κάτι ή θα αρχίσουμε να κανονίζουμε να πηγαίνουμε την ίδια ώρα για άθληση. Εξαιρετικός τρόπος που κάνει καλό και στο σώμα και την ψυχή μας. Επίσης αυτός ο τρόπος γίνεται ιδιαίτερα δραστικός σε περιπτώσεις περιορισμού των μετακινήσεων ή απαγόρευσης άλλων δραστηριοτήτων.

 

5. Κάνω ένα στέκι

Το να διαβάζουμε ή να γράφουμε με το laptop μας σε εξωτερικούς χώρους, όπως καφετέριες ή εστιατόρια, μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα και στη διεύρυνση, όχι μόνο των πνευματικών μας οριζόντων αλλά και των κοινωνικών. Ξανά εδώ είναι πολύ σημαντικό να μην είμαστε κομήτες, αλλά να διατηρούμε μια σταθερή συχνότητα εμφανίσεων κι έτσι να υπάρχει μια ρουτίνα η οποία θα μας βοηθήσει, αλλά και μια άνεση κι εξοικείωση δική μας με τον χώρο που θα φέρει αυτομάτως κι άλλον αέρα. Παρατηρούμε γύρω μας, σίγουρα είναι κι άλλοι που είναι μόνοι τους και γράφουν ή διαβάζουν κι εμφανίζονται σταθερά σε ένα μέρος. Μήπως τελικά ψάχνουν και κάτι άλλο εκεί;

 

Αντίστοιχης λογικής ιδέες είναι μέχρι και η καλημέρα στον γείτονα στην είσοδο της πολυκατοικίας, μέχρι και το να βρούμε γκρουπ στο facebook που έχουν έναν κοινό σκοπό και μπορούμε να αναπτύξουμε επικοινωνίες. Ως προς τη δουλειά, μπορεί να λειτουργήσει μια απλή πράξη, όπως το να ζητήσουμε συμβουλή ή βοήθεια για κάποιο θέμα, τα οποία θα θελήσουμε να ανταποδώσουμε με έναν καφέ.

Μερικές ιδέες για να δοκιμάσουμε να ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε, χωρίς να χρειαστεί να βγούμε υπερβολικά έξω από τα νερά μας. Ίσως να δούμε μερικές σημαντικές αλλαγές: φυσικά είναι σημαντικό να είμαστε ανοιχτοί και κοινωνικοί και να μην ντρεπόμαστε. Μπορούμε να χτίσουμε τη νέα μας κοινωνική ζωή. Είναι 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι εκεί έξω, σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που θα ταιριάξουμε.

Συντάκτης: Αιμιλία Λυμπέρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου