Όλοι μα όλοι μας ανεξαιρέτως, είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα, ψάχνουμε τρόπους αυτοβελτίωσης κι εκτόνωσης απ’ όσα μας πιέζουν καθημερινά. Κάποιοι από εμάς εκτονώνουν το συσσωρευμένο άγχος και την ενέργειά τους στο γυμναστήριο ή σε οποιαδήποτε άλλη αθλητική δραστηριότητα ή ακόμα σε κάποιο χόμπι. Υπάρχουν επίσης κάποιοι που προτιμούν να κάνουν ψυχανάλυση ενώ μερικοί απλώς μαγειρεύουν διότι η μαγειρική δεν είναι απλώς ψυχοθεραπεία, είναι βάλσαμο για την ανθρώπινη ψυχή.

Τα τελευταία χρόνια η μαγειρική σε όλες τις εκφάνσεις της, χάρη στα ΜΜΕ, έχει πάρει μια άλλη διάσταση ύπαρξης στη ζωή μας. Το κλασικό φαγητό των μαμάδων μας που δεν ήταν άλλο απ’ το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, μπορεί πια να γίνει «γλυκόξινο κοτόπουλο με ρύζι μπασμάτι» στην απλή του μορφή ή σε μια πολυπλοκότερη εκδοχή «κοτόπουλο με καπνιστό μπέικον και κρέμα καρότου».

Παρακολουθώντας τις διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και διαβάζοντας διαρκώς περιοδικά και βιβλία που απεικονίζουν με τόσο λαχταριστό τρόπο διαφόρων ειδών συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, ακόμα κι άσχετος να είσαι με το συγκεκριμένο τομέα, μπαίνεις σε μια διαδικασία σκέψης έστω να δοκιμάσεις να πειραματιστείς. Αν πάλι λίγο το έχεις, τότε αποτελεί πρόκληση το να δημιουργήσεις διαφορετικά πιάτα και γεύσεις για τους αγαπημένους σου.

Η μαγειρική απαιτεί αυτοσυγκέντρωση και φαντασία. Μοιάζει με μια ερωτική πράξη που άλλοτε είναι ήρεμη κι αισθησιακή κι άλλοτε μεταβάλλεται σε άγρια κι απαιτητική. Φανταστείτε λοιπόν όλες εκείνες τις φορές που υπό το άκουσμα της αγαπημένης σας μουσικής κι απολαμβάνοντας ένα ποτήρι κρασί, δημιουργήσατε ένα υπέροχο γεύμα με απόλυτη ηρεμία κινήσεων και σιγουριά για το τελικό αποτέλεσμα. Κάποιες άλλες όμως ξεκινήσατε γεμάτοι ένταση, χωρίς ίσως καν να έχετε στο μυαλό σας τι θα κάνετε και καταλήξατε να παλεύετε κυριολεκτικά με τα σκεύη και τα υλικά σας, μέχρι την ώρα της κορύφωσης όπου το δημιούργημά σας ήρθε να ικανοποιήσει και τις πέντε αισθήσεις σας.

Τόσο στη μια όσο και στην άλλη περίπτωση, προσπαθήστε να θυμηθείτε τις σκέψεις σας κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας. Απολύτως καμία σκέψη η οποία να μην αφορά στο τι ακριβώς κάνατε τη στιγμή εκείνη. Όλος σας ο εαυτός ήταν εκεί. Το μυαλό δεν ξεφεύγει, δεν αφαιρείται, δεν ταξιδεύει αλλού παρά μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με τα αρώματα και τις γεύσεις που εκλαμβάνετε την ώρα εκείνη που δημιουργείτε. Μέχρι βήμα-βήμα να φτάσετε στο ποθητό αποτέλεσμα. Μέχρι η εικόνα να γίνει αντικείμενο θαυμασμού. Του δικού σας θαυμασμού πρωτίστως.

Βαθιά αναπνοή κι αμέσως μετά έρχεται μια γλυκιά εξάντληση, μια ηρεμία και ζωγραφίζεται ένα χαμόγελο στα χείλη. Όταν μάλιστα το αποτέλεσμα προορίζεται για ένα αγαπημένο σου πρόσωπο κι ακολουθήσει η μαγική ιεροτελεστία του γεύματος, τότε μέχρι να ακουστεί η πρώτη επιβράβευση απ’ τα χείλη του, βρίσκεσαι σε πλήρη εγρήγορση.

Μόλις την πάρεις, έρχεται η απόλυτη ικανοποίηση και τότε ακριβώς είναι η στιγμή που συνειδητοποιείς πως καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας όχι μόνο δε σκέφτηκες το παραμικρό που μπορεί να σε βασάνιζε πρωτύτερα, αλλά απέβαλλες κι όλη την αρνητική ενέργειά σου, μετατρέποντάς τη σε θετική και μετουσιώνοντάς τη σε ένα απτό γευστικό αποτέλεσμα.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσετε να βγάλετε το μέσα σας και να ηρεμήσετε, δεν έχετε παρά να ανασκουμπωθείτε, να σηκώσετε τα μανίκια, να παρατάξετε τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας σας και να ξεκινήσετε. Προτεινόμενο πιάτο; Γαριδομακαρονάδα με σάλτσα από φρέσκα ντοματίνια κι εστραγκόν. Απλό κι αφροδισιακό. Αν μάλιστα έχετε παρέα, θα μπορούσατε να μαγειρέψετε μαζί -με ή χωρίς ρούχα. Η ταύτιση κι ο συγχρονισμός των κινήσεών σας θα έχουν να σας πουν πολλά για το κυρίως πιάτο!

Και μην ξεχνάτε ποτέ πως αφού μαγειρευτεί το φαγητό, πρέπει να μείνει για λίγη ώρα να «ηρεμήσει». Σε αυτό το μεσοδιάστημα μπορείτε να κάνετε πολλά…

 

Επιμέλεια Κειμένου Βίβιαν Παναγιώτου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Βίβιαν Παναγιώτου