Η μπάντα της Daisy Jones μαζί με τους πρώην Dunne Brothers είναι η σπίθα που χρειαζόταν η μουσική σκηνή της δεκαετίας του ’70. Ήταν μέσα στην εποχή του έρωτα και των λουλουδιών, των boho ρούχων και των συναυλιών σε υπόγεια μαγαζιών. Για κάποιο λόγο, όμως, η σειρά Daisy Jones & The Six δεν είχε να κάνει μόνο με τη μουσική, ούτε ήταν μια ακόμα αναπαράσταση της εποχής εκείνης. Είχε να κάνει με τις δυσκολίες και τις ανθρώπινες σχέσεις, με το πόσα αξίζει να δώσεις για τον έρωτα και πόσα μπορείς να αντέξεις για αυτόν. Είχε να κάνει με τις αναγκαίες υποχωρήσεις και τους προσωπικούς δαίμονες που πρέπει καθένας μας να πολεμήσει. Μετά από όλα αυτά, εάν για κάποιο λόγο δε δακρύσατε στα πρώτα επεισόδια, το τελευταίο θα σας διαλύσει. Οπότε, πάρτε χαρτομάντηλα, δείτε τη σειρά και επιστρέψτε να συζητήσουμε τα σημεία εκείνα που μας έκαναν να την αγαπήσουμε λιγάκι παραπάνω.

Warning: ακολουθούν spoilers. 

 

1. «Δεν είμαι η μούσα (κάποιου). Είμαι αυτός ο κάποιος» (Daisy)

Εάν προσπαθούσε να περιγράψει κάποιος τον χαρακτήρα της Daisy, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ακριβώς αυτή τη φράση. Έχει τον αέρα, την προσωπικότητα και μια αέρινη εμφάνιση που τραβά τα βλέμματα, καθώς και τη δημιουργική ψυχή καλλιτέχνη. Προτιμά να είναι το τραγούδι και οι στίχοι να της ανήκουν, παρά να εμπνεύσει κάποιον να γράψει για εκείνη. Όταν βρίσκεται πάνω στη σκηνή, βάζει τους δικούς της κανόνες και κανείς δεν μπορεί να της πει τίποτα, γιατί το ταλέντο της ισορροπεί με κάποιον τρόπο τον αλλόκοτο χαρακτήρα της. Είναι ένα ελεύθερο πνεύμα που όσο και εάν προσπαθείς δεν καταφέρνεις να περιορίσεις.

 

2. «Κάνεις τα πάντα καλύτερα» (Billy)

Όταν όμως μιλάμε για την Daisy, δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε και τον Billy. Εκείνος στην αρχή δεν την ήθελε καθόλου στην μπάντα, αφού έβλεπε πόσο δύσκολα μπορεί κάποιος να τη διαχειριστεί -πόσο μάλλον να συνεργαστεί μαζί της-, ενώ εκείνη μόλις τον είδε κάτι μέσα της συνδέθηκε μαζί του. Από κάποια στιγμή και μετά, ο Billy νιώθει πως κάποια δύναμη τούς φέρνει κοντά, γράφουν τραγούδια και πλακώνονται, γελάνε και ανταλλάσσουν βλέμματα γεμάτα νόημα, κι ας έχουν φιληθεί μόνο μια φορά. Δεν είναι μαζί, παρ’ όλο που φαίνεται να μην μπορούν χώρια, παρ’ όλο που παρέα φτιάχνουν τόσο πετυχημένα μουσική. Για αυτό και εκείνος της λέει τη συγκεκριμένη φράση, σαν να θέλει να παραδεχτεί πως η Daisy κάνει τη ζωή του καλύτερη, και μαζί και εκείνον.

 

3. «Θα σε επέλεγα πάνω από τον οποιοδήποτε» (Eddie)

Αυτή τη φράση τη λέει με περίσσιο θάρρος ο Eddie στην Camilla, γιατί όλοι ξέρουμε πως την αγαπάει και εύχεται κάθε μέρα να παρατήσει τον Billy που θεωρεί -και κάποιοι θα λέγαμε πως έχει δίκιο- πως δεν την αγαπά πραγματικά. O Eddie είναι πάντα δίπλα της, τη στηρίζει και ακόμα και μετά από τόσα χρόνια τη θεωρεί την πιο όμορφη γυναίκα. Είναι εκεί, κι ας ξέρει πως είναι λάθος, κι ας έχει συμβιβαστεί με την ιδέα πως δε θα αφήσει τον άνδρα της για εκείνον. Την κοιτάει πάντοτε με γνήσιο ενδιαφέρον και χαμογελάει όταν βρίσκεται κοντά της. Είναι ο εφηβικός του έρωτας, ο λόγος που καμία άλλη γυναίκα δεν του κίνησε την περιέργεια να τη γνωρίσει καλύτερα από εκείνη. Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν άντεξε να πάει ούτε στην κηδεία της.

 

4. «Ξέρω πως μοιάζει όταν είσαι ερωτευμένος με κάποιον» (Billy)

Μακάρι να το έλεγε αυτό στην Camilla, μακάρι να έλεγε στην τελευταία πως δεν αγαπούσε την Daisy όταν έπρεπε, αλλά δεν το έκανε. Αντιθέτως, το είπε πάνω στα χείλη της Daisy, γιατί ήθελε να πιστέψει πως δεν ήταν ερωτευμένη με τον σύζυγό της και εκείνη προσπαθούσε να πείσει τον εαυτό της πως ήταν. Δυστυχώς και για τους δύο, ο Billy είχε δίκιο. Φαινόταν πάνω στη σκηνή, στον τρόπο που την κοιτούσε και της έκλεινε το μάτι, στο βλέμμα του όταν εκείνη έτρεξε στην αγκαλιά του συζύγου της, όταν εκείνος την πρόσεχε μήπως το παρακάνει με τις ουσίες, όταν έγραφαν τραγούδια μαζί και άγγιζε για ένα δευτερόλεπτο το γόνατο της, μόνο για να τραβήξει γρήγορα το χέρι του πίσω. Εκείνος ήξερε πολύ καλά πώς μοιάζει ο έρωτας, γιατί στην τελική κλήθηκε να αποφασίσει ανάμεσα στην Camilla και στην Daisy, και επέλεξε την πρώτη.

 

5. «Σε θυμάμαι να ήσουν εκεί» (Daisy)

Η Daisy πεσμένη στο μπάνιο, αναίσθητη λόγω υπερβολικής δόσης, και ο σύζυγός της να μην ξέρει τι να κάνει, να πανικοβάλλεται, να λέει πως δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση και να φεύγει. Κάτι που ποτέ δε θα έκανε ο Billy, ο οποίος την κρατάει στην αγκαλιά του και καλεί βοήθεια, προσπαθεί να την κάνει να ανοίξει τα μάτια της και εκείνη το κάνει μονάχα για μια στιγμή, σαν να θέλει να είναι αυτή η τελευταία της ανάμνηση. Ακόμα και όταν ξυπνάει, θυμάται πως εκείνος ήταν δίπλα της, εκείνος δε φοβήθηκε να τη δει σε αυτή τη φάση, όπως και εκείνη δε φοβήθηκε να τον αντικρίσει μεθυσμένο. Είναι σαν δυο διαλυμένοι άνθρωποι να προσπαθούν να βρουν ένα αποκούμπι ο ένας στον άλλον, σαν να λειτουργούν καλά μόνο μεταξύ τους, αλλά για να το καταφέρουν αυτό πρέπει να πληγώσουν όχι μόνο όλους τους άλλους δίπλα τους, αλλά και τον εαυτό τους.

 

6. «Τους είπα όχι» (Simone)

Μιας και μιλάμε για τις θυσίες που θα έκανε κάποιος για έναν έρωτα, η Simone είναι το τέλειο παράδειγμα του «σε αγαπάω περισσότερο από τον εαυτό μου και στο δείχνω έμπρακτα». Της προτείνουν ένα συμβόλαιο από την πιο διάσημη δισκογραφική εταιρία και εκείνη το απορρίπτει γιατί δε θέλουν να κάνει δημόσιες εμφανίσεις με την κοπέλα της, να έρχεται μαζί της στις περιοδείες ή να δημιουργηθεί η φήμη πως προτιμά άτομα του ίδιου φύλου. Οπότε εκείνη δεν το σκέφτεται καν. Μπορεί το όνειρό της να ήταν να βγάλει έναν δίσκο και να γίνει διάσημη, αλλά η κοπέλα της ήταν εκείνη που την ώθησε να πάει στο κλαμπ που δούλευε στην Νέα Υόρκη, να πάρει το μικρόφωνο και να τραγουδήσει μπροστά σε όλους. Γιατί εκείνη στάθηκε δίπλα της και την αποδέχτηκε όπως ακριβώς ήταν, την ακολούθησε όταν πήγε να βρει την Daisy στην Ύδρα και της είπε «όπου πας, είμαι κι εγώ». Ίσως αυτή η δήλωση να αξίζει περισσότερο από κάθε δίσκο.

 

7. «Δε θέλω να με θυμούνται σαν την γκoμενα από τους The Six» (Karen)

Όταν μιλάμε για feminist icon, μιλάμε για την Karen Sirko. Παίζει πλήκτρα, είναι η φωνή της λογικής μέσα στην μπάντα και τα έχει μυστικά με τον Graham. Αλλά το πιο ωραίο είναι πως διεκδικεί να τη μάθει ο κόσμος για αυτά που έχει πετύχει, για αυτά που έχει παλέψει πολύ (όπως λέει και εκείνη) και όχι επειδή είναι σε σχέση με ένα από τα αγόρια της μπάντας. Ξέρει πως ο χώρος είναι ανδροκρατούμενος και κανείς δε θα ασχοληθεί με το γεγονός πως εκείνη βρίσκεται στην μεγαλύτερη μουσική σκηνή της Αμερικής, αλλά θα πουν πως είναι εκεί λόγω της σχέσης της. Οπότε του το λέει και εκείνος το δέχεται, γιατί την καταλαβαίνει και τη σέβεται. Την αγαπάει, όμως και εκείνη τον αγαπάει. Για αυτό, θα τον διώξει μακριά της.

 

8. «Απλώς πες μου πως νιώθεις το ίδιο και θα είμαστε μια χαρά» (Graham)

Τη φράση αυτή ακούσαμε μετά από μια eκτρωση που η Karen αποφάσισε να κάνει, έπειτα από την εξομολόγηση του Graham, με εκείνον να λέει πως την αγαπάει, πως δεν τον νοιάζει εάν δε θέλει παιδιά και πως θα κάνουν ό,τι επιθυμεί, αρκεί να είναι μαζί. Αλλά η Karen ξέρει πως το να ταξιδεύει τον κόσμο και να παίζει σε διάφορες μπάντες ενώ είναι σε περιοδεία, χωρίς να δημιουργήσει οικογένεια, δεν είναι στα δικά του όνειρα. Οπότε, δεν του λέει την αλήθεια, αλλά αυτό που θέλει να ακούσει για να την αφήσει και να ακολουθήσει τη δική του πορεία. Αργότερα, είπε πως δεν ήταν ειλικρινής μαζί του όταν του απάντησε πως τον δεν αγαπούσε πραγματικά, αλλά ίσως με τη στάση της το έδειξε. Γιατί όταν αγαπάς κάποιον πολύ, πρέπει να τον αφήνεις να φεύγει, ειδικά αν πιστεύεις πως θα είναι καλύτερο και για τους δυο σας.

 

9. «Την επόμενη φορά που θα θέλεις να ακούσεις την φωνή μου, δοκίμασε το ραδιόφωνο» (Daisy)

Μπορεί να σας έχω βομβαρδίσει λίγο με την Daisy , αλλά δεν έχω αγαπήσει/νευριάσει/συμπαθήσει και ταυτόχρονα θελήσει να αγκαλιάσω έναν χαρακτήρα τόσο πολύ. Και φυσικά μια τέτοια προσωπικότητα, θα είχε και ένα τραγικό backstory. Οι γονείς της ποτέ δεν κατάλαβαν και δεν αποδέχτηκαν το ταλέντο που ζούσε μαζί τους. Η μητέρα της, μάλιστα, της είχε πει πως τα τραγούδια της δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Οπότε, όταν της έστειλε κάποιες φωτογραφίες της από όταν ήταν παιδί, θέλοντας να της μιλήσει, εφόσον είχε πια γίνει διάσημη, η Daisy  έκανε και είπε αυτό που έπρεπε. Εφόσον δεν την εκτίμησε και δεν τη στήριξε όταν το χρειαζόταν, της άξιζε να παραμείνει απλή ακροάτρια. Κι εκεί της βγάλαμε το καπέλο.

 

10. «Πες στον πατέρα σου να τηλεφωνήσει στην Daisy Jones και πες της να το σηκώσει. Εξάλλου, αυτοί οι δύο ακόμα χρωστάνε ένα τραγούδι» (Camilla)

Εδώ, ετοιμαστείτε να δακρύσετε. Είναι η σκηνή που η Camilla ενόσω τα διηγείται όλα αυτά, τοποθετεί λίγο καλύτερα την περούκα της (ναι, έχει δυστυχώς καρκίνο) και λέει στην κόρη της που κινηματογραφεί τις συνεντεύξεις όλων αυτή τη φράση. Ξέρει πως ο Billy και η Daisy ήθελαν να είναι μαζί, αλλά εκείνος επέλεξε την ίδια, πάλεψε για να γίνει καλύτερος για εκείνη και ίσως δεν ήταν αρκετό. Η Camilla πάντα αισθανόταν πως υπήρχε μια ακατανίκητη σύνδεση ανάμεσα στον Billy και την Daisy και ακόμα και την τελευταία στιγμή σκέφτηκε τι θα μπορούσε να τον κάνει ευτυχισμένο, γιατί τον αγαπούσε αληθινά. Ίσως ο Billy να μην ήξερε πώς να την αγαπήσει όπως της άξιζε. Οπότε, ο Billy πήγε και χτύπησε την πόρτα της Daisy, της χαμογέλασε και φάνηκε να φωτίζει όλος της ο κόσμος. Αυτό που περιμένουμε, όμως, όλοι είναι το τραγούδι που είχε πει ο Billy πως θα της γράψει όταν τον είχε πρωτογνωρίσει. Γιατί, στην τελική, το χρωστάει σε όλους μας.

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Ελένη Τσεπελίδη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.