Πώς να κρατήσεις μια σχέση, πώς να χαρείς το ρομάντζο, πώς να γράψεις όσο καλύτερα μπορείς, πώς να συγκεντρωθείς στο φροντιστήριο και με τι μυαλό να διαβάσεις, αφού σου το ‘χει πάρει ο έρωτας. Αυτά κι άλλα πολλά ερωτηματικά σου ζαλίζουν το μυαλό, καθώς μεγάλωσες κι η ώρα να επιλέξεις το επάγγελμα που ίσως θα ακολουθήσεις για το υπόλοιπο της ζωής σου ήρθε. Έτσι καλείσαι να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό για αυτές τις εξετάσεις, που –καλώς ή κακώς– ορίζουν ως ένα βαθμό το μέλλον σου. Πώς, όμως, μπορείς να οργανώσεις σωστά τον χρόνο σου και το διάβασμά σου, ώστε να πετύχεις τους στόχους σου αλλά και να μη χάσεις τον έρωτά σου εξαιτίας των πανελληνίων και των απαιτήσεών τους;

Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και δεν υπάρχει κάτι που να μη λύνεται σε αυτή τη ζωή. Αν μπορείς να λύνεις άπειρες σελίδες μαθηματικών προβλημάτων ή είσαι σε θέση να αποστηθίζεις ολόκληρο το βιβλίο της Ιστορίας χωρίς να σου ξεφεύγει ούτε μία γραμμή, τότε μπορείς και να συνδυάσεις τον έρωτα μαζί με τις πανελλήνιες. Πότε κάποιος που ήθελε να μείνει σε μια σχέση δεν έφυγε απλά επειδή είχε λίγο παραπάνω διάβασμα.

Αφού θεωρήσουμε αυτονόητη την αμοιβαιότητα και την αυθεντικότητα των συναισθημάτων –πράγμα πολύ πιθανό, αφού ο πρώτος μας έρωτας είναι συνήθως κι ο πιο ειλικρινής–, όλα ξεκινάνε απ’ το πρόγραμμα. Μπορεί να θεωρείς πως αυτό είναι κάτι που σε αγχώνει και να προτιμάς να μην περιορίζεσαι, καθώς μισείς την τόση πειθαρχεία κι οριοθέτηση, ήρθε όμως η ώρα να το κάνεις, αλλιώς θα χαθείς.

Οργάνωσε τη ζωή σου, ξεκινώντας απ’ την κάθε μέρα σου. Μέτρα τις ώρες που χρειάζεσαι για να διαβάσεις και κράτα μία με δύο ώρες τη μέρα για το ταίρι σου που ανυπομονεί να σε δει. Αν έχετε διαφορά ηλικίας, θα πρέπει να σε καταλάβει. Κι αν όντως σε θέλει, θα εκτιμήσει ότι παρά το απαιτητικό σου πρόγραμμα, ξέκλεψες λίγο χρόνο για να βρεθείτε οι δυο σας, ακόμα κι αν κάποιες μέρες είναι μονάχα για μερικά λεπτά.

Πάμε τώρα στο δύσκολο κομμάτι, που είναι η συγκέντρωση. Δυστυχώς εδώ όσες συμβουλές και να δοθούν, κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει παραπάνω απ’ τον εαυτό σου. Λίγο ο καιρός, που όσο πλησιάζει η κρίσιμη περίοδος των εξετάσεων αρχίζει να καλοκαιριάζει, λίγο η σχέση σου που σε περιμένει ανυπόμονα να στείλεις ένα μήνυμα, λίγο εσύ που θέλεις απλά να τα πετάξεις όλα και να βγεις βόλτα μέχρι τα ξημερώματα, το μυαλό χάνεται και ταξιδεύει σε βουτιές και περιπάτους, αγκαλιές και χάδια.

Δε θα ‘ναι πάντα εύκολο, γι’ αυτό μάθε να ελέγχεις τον εαυτό σου. Τα όρια πρέπει να τεθούν από ‘σένα. Να επιλέγεις να διαβάζεις σ’ έναν οργανωμένο χώρο, να κρατάς μακριά συσκευές που σε αποσυντονίζουν, να αποφεύγεις δράματα και καβγάδες που θα παιδεύουν τις σκέψεις σου, κι όταν πελαγώνεις και θες να τα παρατήσεις όλα, να σου υπενθυμίζεις τον στόχο σου και πόσο σκληρά έχεις δουλέψει ως τώρα γι’ αυτόν, για να σου δίνεις κίνητρο.

Απλά κάνε μια αναδρομή στο παρελθόν και στα χρόνια που ξόδεψες από μικρό παιδάκι πάνω από ένα βιβλίο για να τα πετάξεις σε μια στιγμή για μια βόλτα που δεν μπορούσες να αρνηθείς. Πες «όχι» σε ό,τι νιώθεις πως θα σου στερήσει την επιτυχία σου. Είτε αυτό είναι μια έξοδος που δεν προλαβαίνεις να ακολουθήσεις είτε πείσματα και γινάτια απ’ το ταίρι σου, που δε σε καταλαβαίνει. Θα πεις «ναι» όταν εσύ θα νιώθεις έτοιμος να βγεις κι αν ο έρωτας είναι αληθινός θα περιμένει, χωρίς να πιέζει. Εξάλλου, χρειάζεσαι ένα στήριγμα, όχι ένα επιπλέον πρόβλημα.

Τα γράμματα πολλές φορές θα χοροπηδάνε μπροστά στα μάτια σου, μα εσύ δε θα το βάλεις κάτω, διεκδικώντας την ανταμοιβή σου. Γιατί θα ‘ρθει εκείνη η ώρα, έπειτα από πολύ προσωπικό σου κόπο, κι όταν οι στόχοι σου θα εκπληρωθούν, τα άτομα που πραγματικά σου στάθηκαν σε όλο τον αγώνα σου, θα ‘ναι εκεί δίπλα σου να σε χειροκροτήσουν.

Κι όσοι τότε, τη στιγμή του θριάμβου σου, δεν είναι πια εκεί, να ξέρεις πως δεν άξιζαν την προσοχή σου. Η αγάπη φαίνεται στα δύσκολα κι όσοι έφυγαν εξαιτίας λίγου διαβάσματος, αδιαφορώντας για τα όνειρα και την ευτυχία σου, εστιάζοντας στον εγωισμό τους, απλά δε σε αγάπησαν ποτέ αληθινά.

Συντάκτης: Ειρήνη Καμπανού
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη