Ίσως να σου ‘χει τύχει ή ίσως κάποτε να σου τύχει να γνωρίσεις έναν άνθρωπο από άλλη χώρα και να γίνεις παρατηρητής κακόγουστων δήθεν αστείων για την προφορά και τα λάθη που πιθανότατα να έκανε στην προσπάθειά του να μιλήσει τη γλώσσα σας. Ακόμα κι αν άλλοι κορόιδευαν τα σαρδάμ, εσύ ήσουν εκεί για να δώσεις ενθάρρυνση και να πεις «δεν πειράζει».

Και κάπως έτσι, άνθρωποι από άλλη χώρα, που δε μιλούν τη γλώσσα μας, ούτε κι εμείς τη δική τους, που φαινομενικά μοιάζουμε σαν από άλλους κόσμους και που δεν πιστέψαμε ποτέ πως θα μπορούσαμε να κάνουμε παρέα μαζί τους, κατέληξαν οι καλύτεροι φίλοι που είχαμε ποτέ.

Ίσως κι εσύ στην αρχή να είχες την ίδια αντίδραση με τους πολλούς, ίσως κι εσύ να γέλασες και να υποτίμησες ένα πρόσωπο απλώς γιατί δε σου μοιάζει. Το σίγουρο, όμως, είναι πως για να στέκεται τώρα δίπλα σου, μετάνιωσες γι’ αυτή σου τη συμπεριφορά και φρόντισες να επανορθώσεις. Πολλοί δεν μπορούν να διαχειριστούν το διαφορετικό, το μισούν γιατί το φοβούνται. Η άμυνά τους είναι να το χλευάζουν και να το περιφρονούν, πιστεύοντας πως έτσι θα νιώσουν ανώτεροι από αυτό. Συχνά ξεχνούν πως όλοι είναι ίσοι, ακόμα κι αν δεν είναι ίδιοι, κι αποστασιοποιούνται απ’ το άγνωστο, για εκείνους, χωρίς να μπουν καν στον κόπο να το γνωρίσουν. Εσύ, όμως, που έκανες μια δυνατή φιλία με έναν άνθρωπο από ξένη χώρα, ευτυχώς, δεν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων.

Αν κι ήδη ήξερε πολλά για τη χώρα μας, εσύ πάντα ένιωθες μια ανάγκη να μαθαίνεις περισσότερα στο νέο σου φιλαράκι και να του λύνεις τυχόν απορίες. Αν έλεγε κάτι λάθος, ίσως να γελούσες για λίγο, αλλά το επόμενο λεπτό του εξηγούσες και του μάθαινες το σωστό. Ίσως να ‘χες αναλάβει κι ένα γονικό ρόλο στη φιλία σας, να τον προστάτευες από τα κακόβουλα σχόλια τρίτων και να τους έβαζε στη θέση τους. Ήθελες να φτιάξεις μια ασπίδα προστασίας.

Κάποιες φορές θα ήταν σίγουρα πιο δύσκολη η επικοινωνία σας. Οι διαφορές κουλτούρας και κοσμοθεωρίας δεν είναι ασήμαντες, ούτε πάντα εύκολα διαχειρίσιμες, δεν είναι όμως κι απαγορευτικές για να δημιουργηθεί μια αληθινή σχέση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, βασισμένη στη συνειδητή επιλογή, μια σχέση που εξελίσσει και τους δύο, όπως οφείλει να κάνει κάθε υγιής επαφή.

Ανακαλύπτατε παράλληλα δύο διαφορετικούς κόσμους, μάθατε πράγματα ο ένας στον άλλον, οργανώσατε ταξίδια και χτίσατε μια επικοινωνία που δεν είχε καν ανάγκη από λέξεις, αφού είχατε αναπτύξει ένα δικό σας κώδικα. Ήξερες πως είναι εδώ για σένα. Ήξερε πως είσαι εδώ για ‘κείνον. Οι άνθρωποι ενώνονται με γέλια και κοινές εμπειρίες κι όταν υπάρχει συναίσθημα, τα λόγια περισσεύουν.

Αν το ξένο φιλαράκι σου ήταν μόνο στη χώρα μας, ή αν εσύ ήσουν μόνος στη χώρα του, γίνατε οικογένεια και στηρίγματα ο ένας για τον άλλον. Κι ακόμα κι αν η φιλία αυτή χρειάστηκε παραπάνω χρόνο για να δημιουργηθεί, πάτησε πάνω σε γερά θεμέλια.

Σημασία δεν έχουν οι δυσκολίες αλλά το αποτέλεσμα κι εκείνο δείχνει πως οι άνθρωποι μπορούν να αγαπήσουν κάποιον γι’ αυτό που είναι, όχι για αυτά που λέει. Ίσως τίποτα να μην είναι τυχαίο κι αυτές οι φιλίες που γεννήθηκαν απ’ το πουθενά να κουβαλάνε κάτι καρμικό.

Ο χρόνος σίγουρα θα δείξει αν όλα έγιναν με κάποιο σκοπό κι η διάρκεια μιας τέτοιας φιλίας θα αποδείξει την αυθεντικότητά της. Το σίγουρο είναι πως ό,τι θέλουμε να κρατήσουμε στη ζωή μας, αν το θέλει κι αυτό, θα μείνει. Δεν υπάρχουν διαφορές κι εμπόδια όταν μιλούν τα μάτια.

Συντάκτης: Ειρήνη Καμπανού
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη