Αισιοδοξία κι έναν οδηγό επιβίωσης εύκαιρο χρειαζόμαστε, να τον ξεφυλλίζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να μας υπενθυμίζει να δίνουμε σημασία στα σημαντικά αυτής της ζωής και να τη βλέπουμε θετικά.

Μια στάση ζωής με αισιοδοξία μας γεμίζει ενέργεια, με αίσθηση σιγουριάς, είναι δρόμος για την επιτυχία και την ευτυχία. Δε σημαίνει ότι είμαστε κουκουρούκου ή ότι στρογγυλοκαθόμαστε σε ροζ συννεφάκι, αντιθέτως, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες και τις αναποδιές, αλλά πορευόμαστε με χαμόγελο και πίστη ότι όλα μπορούν να βελτιωθούν. Όσο πιο αισιόδοξα σκεφτόμαστε, τόσο πιο αποδοτικά λειτουργούμε στις στενάχωρες καταστάσεις.

Καλό είναι βέβαια να υπάρχει μια προετοιμασία από πίσω, να αφιερώσουμε χρόνο σε πράξεις που λειτουργούν συμπληρωματικά και καταλυτικά στη θετική σκέψη μας. Γιατί τίποτα δεν είναι αυτονόητο και δε χαρίζεται σ΄αυτή τη ζωή! Ας δούμε τέσσερα βασικά κεφάλαια από ένα οδηγό επιβίωσης για ποιότητα ζωής!

Κεφάλαιο Υγεία. Είναι ο θεμέλιος λίθος για να υπάρξει οτιδήποτε άλλο. Αν δεν έχουμε υγεία, δεν έχουμε τίποτα. Βάζουμε στο πρόγραμμα να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις, τα τσεκ απ μας, τα τεστ παπ μας, τα διάφορά μας, ανάλογα με τη ηλικία και το φύλο μας. Καλύτερο το προλαμβάνειν του θεραπεύειν. Όταν έχουμε μια ενόχληση, δεν κάνουμε μόνοι μας τον γιατρό γκουγκλάροντας, αλλά επισκεπτόμαστε τον ειδικό. Δε δαγκώνει. Αντιθέτως, θα μας πει τι έχουμε και πώς περνάει. Άλλωστε, αναζητώντας διάγνωση μέσω google, όποιο σύμπτωμα και να πληκτρολογήσουμε ό,τι έχουμε, το αποτέλεσμα της αναζήτησης θα στείλει την ψυχή μας στην κούλουρη, κάνοντάς μας  να πιστεύουμε ότι είμαστε τουλάχιστον στα τελευταία μας.

Επίσης, δεν παραβλέπουμε την ψυχική μας υγεία. Αν έχουμε κάποιο θέμα που χρήζει ψυχολογικής υποστήριξης και πάλι πάμε στον ειδικό. Καλοί οι φίλοι, αλλά γιατροί δεν είναι κι έκαστος στο είδος του. Δεν μπορεί εν έτει 2017 να θεωρείται ακόμα ταμπού ο ψυχολόγος. Συν Αθηνά και χείρα κινεί, ταυτόχρονα με την επαγγελματική βοήθεια βάζουμε κι εμείς το χεράκι μας απομακρύνοντας τους τοξικούς ανθρώπους απ’ τη ζωή μας. Αν είναι του ευρύτερου κύκλου μας, κρατάμε απόσταση, απομακρυνόμαστε χωρίς πολλά-πολλά. Ο τοξικός άνθρωπος δε θα καταλάβει, αν καταλάβαινε, δε θα ήταν τοξικός σε πρώτη φάση. Αν είναι του στενού κύκλου μας και δη οικογένεια, δεν μπορούμε και δε θέλουμε να ρίξουμε μαύρη πέτρα πίσω μας, αλλά θέτουμε όρια. Όρια αδιαπραγμάτευτα και ξεκάθαρα που μας προφυλάσσουν και μας προστατεύουν.

Κεφάλαιο Έρωτας. Δεν υπάρχει ωραιότερο συναίσθημα απ’ το να νιώθουμε ερωτευμένοι. Μάλλον, υπάρχει. Να είμαστε ερωτευμένοι με εκείνον που είναι ερωτευμένος μαζί μας και τρελαίνεται και μόνο στη σκέψη ότι θα μας χάσει. Αληθινός κι αμοιβαίος έρωτας λοιπόν για τη νέα χρονιά κι όλοι οι γιαλαντζί, ας πάρουν τη θέση που τους αξίζει, της λήθης. Μη χάνουμε χρόνο μένοντας σε μια σχέση που δε μας ταιριάζει, δε μας αξίζει και δε μας κάνει χαρούμενους, γιατί τίποτα μονιμότερο του προσωρινού. Σπάμε τα δεσμά και μετά ελεύθεροι κι ωραίοι και καθαροί στην καρδιά και στο μυαλό, χωρίς απωθημένα, κοιτάμε μπροστά, στα καλύτερα που ακόμα δεν έχουν έρθει.

Αν το έχουμε πετύχει το δεκάρι το καλό, το προσέχουμε, για να έχουμε. Το φροντίζουμε, δεν το θεωρούμε δεδομένο και μας φτύνουμε μη μας ματιάσουμε. «Η αγάπη είναι ζωή κι αν χάσεις την αγάπη, χάνεις τη ζωή», Leo Buscaglia.

Κεφάλαιο Φιλία. Η φιλία είναι ευλογία. Κρατάμε κοντά μας τους παιδικούς μας φίλους που μας ξέρουν σαν την παλάμη του χεριού τους. Πολύτιμη η φιλία αυτή, διατηρεί ζωντανή όλη την παιδικότητά μας. Προσέχουμε σαν τα μάτια μας τους φίλους που επιλέξαμε να προστεθούν σαν ισότιμα μέλη της οικογένειάς μας αργότερα. Αυτούς που όλα τα γεγονότα της ενήλικης ζωής μας είναι άρρηκτα δεμένα μαζί τους. Εκείνους που παντρέψαμε, μας βάφτισαν τα παιδιά και σε κάθε σημαντική στιγμή ήταν δίπλα μας, να χαρούν μαζί μας και να διπλασιάσουν τη χαρά μας, να λυπηθούν μαζί μας και να μετριάσουν τη λύπη. Κάνουμε και πίσω αν μαλώσαμε, ζητάμε και συγγνώμη και δεν αφήνουμε το «εγώ» μας να κλέψει τον θησαυρό μας. Γιατί οι φίλοι είναι ο θησαυρός μας. Ας είμαστε κι ανοιχτοί για ακόμα περισσότερες γνωριμίες που μπορούν να γίνουν καλή παρέα και να εξελιχθούν στην πορεία των χρόνων σε φιλία. Ποτέ δεν περισσεύει ένας καλός φίλος.

Κεφάλαιο Χρήματα- Εργασία. Στόχος δεν είναι τα λεφτά, δε φέρνουν από μόνα τους την ευτυχία, αλλά είναι αναγκαία, δεν είμαστε υπεράνω. Ειδικά στην εποχή της κρίσης, καθημερινά τα συζητάμε και τα αναζητάμε. Παλιότερα, ευλογία ήταν να δουλεύουμε στο αντικείμενο που αγαπάμε, τώρα ψάχνουμε δουλειά με το κιάλι, οπότε ρίχνουμε μπόλικο νερό στο κρασί. Οτιδήποτε -νόμιμο εννοείται- μπορεί να μας αποφέρει  χρήματα, ακόμη κι αν είναι κατώτερο των προσόντων μας και το περιβάλλον όχι το ιδανικό, το αποδεχόμαστε και παράλληλα έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για το καλύτερο. Με λεμόνια κάνουμε λεμονάδα, με αβγά ομελέτα, η ουσία είναι να κάνουμε κάθε φορά το καλύτερο με τα δεδομένα που έχουμε και να μη μένουμε άπραγοι, ούτε να χάνουμε την ψυχραιμία μας όταν ζορίζουν τα πράγματα.

Τέσσερα βασικά κεφάλαια ενός οδηγού επιβίωσης που μας υπενθυμίζουν να έχουμε τη σωστή στάση ζωής, θετική ματιά και να αφιερώνουμε τον χρόνο μας εκεί που πρέπει. Αν είμαστε αισιόδοξοι και δυνατοί, αν έχουμε την υγεία μας κι ανθρώπους γύρω μας να μας αγαπάνε, δεν τίθεται θέμα επιβίωσης πια, μιλάμε πλέον για ζωή με ποιότητα.

Συντάκτης: Έφη Φωτεινού
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη