Article of the day: Πώς θα είναι ο Δεκέμβριος για κάθε ζώδιο; Διάβασε εδώ.

r2115

Οι σχέσεις είναι σαν τις συνταγές. Αποτελούνται από πολλά υλικά. Tο σώμα της συνταγής είναι το ζευγάρι, οι δυo σύντροφοι. Τα υλικά τώρα που πλαισιώνουν το ζευγάρι ποικίλουν από σχέση σε σχέση. Η ειλικρίνεια, η συζήτηση, ο σεβασμός και η καλή πρόθεση είναι αυτά τα οποία βοηθούν να πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Οι συζητήσεις λοιπόν δίνουν και παίρνουν. Βασικό στοιχείο από την πρώτη γνωριμία, στη συνέχεια μέσα στη σχέση και σε άλλες περιπτώσεις και στο κλείσιμο αυτής. Όλα όμως έχουν τον τρόπο τους. Άλλοτε κάνουμε αφηρημένες κι ανάλαφρες κουβεντούλες άλλες φορές πιο σοβαρές και καθοριστικές.

Είναι γεγονός πως σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να δίνουμε διαφορετική βαρύτητα και να δείχνουμε το ανάλογο ενδιαφέρον. Ακόμα και το ύφος μας ή το να δηλώσουμε την πρόθεσή μας για μια συζήτηση, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση αυτής. Πώς θα δημιουργήσουμε όμως την κατάλληλη ατμόσφαιρα; Με απλότητα και ηρεμία. Δε χρειάζεται όταν θέλουμε να παραθέσουμε ένα θέμα προς συζήτηση να το κάνουμε με απότομο ή καταλυτικό τόνο. Το μόνο που καταφέρνουμε έτσι είναι να πανικοβάλλουμε το ταίρι και να μπαίνει σε μια αμυντική λειτουργία, έτοιμο όμως να επιτεθεί. Αν συνήθως οι συζητήσεις μας ξεφεύγουν, ή αν μας παρασύρουν άλλοι παράγοντες, καλό θα ήταν να γίνονται σε ουδέτερο έδαφος.

 

 

Κάνοντας μια κουβέντα σε έναν εξωτερικό χώρο, και δε μιλάμε για ένα ερημικό παγκάκι ούτε για εκεί που σκάει το κύμα καθώς οι εντάσεις δεν μπορούν να περιοριστούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αλλά για μια καφετέρια ή ένα εστιατόριο, πετυχαίνουμε πολλά. Σε έναν τέτοιο χώρο ήδη έχουμε μια πιο χαλαρή διάθεση και είμαστε διατεθειμένοι πιο ανοιχτά να δεχτούμε να μιλήσουμε για κάτι σοβαρό. Έχουμε συνηθίσει εκεί να μιλάμε με ευπρέπεια και σύνεση κι αυτό βγαίνει αυθόρμητα.

Καθόμαστε αντικριστά ο ένας στον άλλον, έχουμε οπτική επαφή και είμαστε καλύτεροι ακροατές. Με προσοχή ακούμε τι μας λέει και είναι πιο πιθανό να μη διακόψουμε τον ειρμό των σκέψεων θέλοντας να δούμε την κατάσταση από μια άλλη οπτική. Επεξεργαζόμαστε αυτό που μας λέει και σκεφτόμαστε την πληροφορία που μόλις δεχτήκαμε. Στη συνέχεια παραθέτουμε κι εμείς την άποψή μας, αποφεύγοντας τη δημιουργία έντασης. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε κάθε πιθανό κίνδυνο για παροξυσμούς, φωνές και άλλες προβληματικές συμπεριφορές.

Όλα αυτά εφόσον είμαστε συγκρατημένοι και σεβόμαστε πρώτα απ’ όλα το ταίρι μας αλλά και τον εαυτό μας. Δυστυχώς όμως, αυτό δεν είναι δεδομένο. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μεταφράζει διαφορετικά τα πράγματα. Είναι αρκετά λεπτές οι γραμμές και κάποιες φορές περνάμε τα όρια δίχως να το καταλαβαίνουμε. Πόσες φορές δεν έχετε δει ζευγάρια να τσακώνονται και κάποιος από τους δύο να σηκώνεται να φεύγει ενώ ο άλλος μένει να φωνάζει; Ίσως να μην είναι ό,τι συχνότερο, όμως συμβαίνει, κάποιες φορές πιο έντονα και άλλες φορές με περισσότερη διακριτικότητα.

Δεν μπορούμε σε κάθε περίπτωση να προβλέψουμε την εξέλιξη μιας συζήτησης, ειδικά αν αυτό το οποίο θέλουμε να εκφράσουμε είναι κάτι δυσάρεστο για τον άλλο. Οι ισορροπίες παίζουν. Ακόμα κι αν είμαστε εμείς οι αποδέκτες μιας δυσάρεστης πληροφορίας ή ανακοίνωσης δε γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσουμε. Ίσως νιώσουμε άβολα, ίσως θυμώσουμε, ίσως στεναχωρηθούμε, ίσως κλάψουμε. Όμως οι αντιδράσεις δε θα είναι ίδιας κλίμακας με ό,τι θα ήταν σε έναν ιδιωτικό χώρο. Καλός σύμμαχος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η ψυχραιμία. Όχι οι σπασμωδικές κινήσεις, όχι οι σκηνές. Και το κοινό τριγύρω μπορεί να διασφαλίσει ότι αυτή θα έρθει.

Τι γίνεται όμως αν το ταίρι αρχίσει να φέρεται απρεπώς, φωνάζοντας ή βρίζοντας; Αν όλα τα βλέμματα στραφούν πάνω μας; Δύσκολο να το χειριστείς. Μπορείς όμως να ξεκαθαρίσεις στον συνομιλητή σου ότι δεν είστε εχθροί. Να του θυμίσεις ότι δεν είστε ο ένας απέναντι στον άλλον, αλλά είστε εσείς οι δύο απέναντι σε ένα πρόβλημα το οποίο μαζί οφείλετε να αντιμετωπίσετε. Δείξε του την πρόθεσή σου να είστε καλύτερα μαζί. Κάνε το καλύτερο δυνατό ώστε, όχι μόνο η συζήτηση αλλά και η ίδια η ιστορία σας, να έχει την καλύτερη δυνατή έκβαση.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Κυριακή Σεργάκη
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη