pillow10312

Καθημερινά βλέπουμε πολλά ζευγάρια. Τα γνωρίζουμε, μιλάμε μαζί τους, ακούμε από τρίτους ιστορίες γι’ αυτά. Πόσο ζηλευτά μας φαίνονται κάποια όταν περπατάνε χεράκι-χεράκι και εκπέμπουν την ονειρική εικόνα «ζευγαριού», λες κι είναι βγαλμένη από ταινία! Όμως, τι συμβαίνει πίσω από τις κουρτίνες;

Όπως κάθε άνθρωπος, έτσι και μια σχέση, έχει δύο «πρόσωπα». Το ένα είναι το κοινωνικό πρόσωπο, αυτό βγαίνει προς τα έξω. Το άλλο, είναι το προσωπικό. Το πρόσωπο αυτό το κρατάνε οι δύο σύντροφοι εντός της σχέσης και αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο για τη διατήρησή της. Η επιτυχία δηλαδή μιας σχέσης σχετίζεται με την επικοινωνία που αναπτύσσεται σε προσωπικό επίπεδο, η οποία δεν αντικατοπτρίζεται στο κοινωνικό πρόσωπο. Με πιο απλά λόγια, οι σχέσεις του «φαίνεσθαι», που οι δύο σύντροφοι είναι ευτυχισμένοι για το θεαθήναι, δεν κρατάνε. Για να κρατήσει μια σχέση πρέπει να έχει γερά θεμέλια που θα χτίσουν τα δύο άτομα μέσω του διαλόγου, της εμπιστοσύνης και της κατανόησης.

Όταν έπειτα από μια διαφωνία η κύρια ανησυχία που έχει το ζευγάρι είναι τι θα πει ο κόσμος, όταν  η μόνη έγνοια είναι πώς θα το δικαιολογήσουμε στους άλλους, τότε είναι ήδη χαμένοι! Αναλογιστείτε το λίγο. Οι σχέσεις αποτελούνται από δύο άτομα. Τα άτομα αυτά θεωρητικά και ιδανικά πρέπει να λειτουργούν σαν μία ομάδα και η χαρά του ενός να αποτελεί στόχο για τον άλλο. Σε ένα καβγά, λοιπόν, το ιδανικό ζευγάρι οφείλει να καθίσει και να λύσει τα προβλήματά του μέσω του διαλόγου. Εάν τώρα, η αντίδραση είναι «σταμάτα και χαμογέλα», τότε είναι προφανές προβληματική η συγκεκριμένη στάση. Τα δύο άτομα αυτά θα καταλήξουν δύο γνωστοί- άγνωστοι και μέσα στη βουή του κόσμου θα κρύψουν την απόσταση μεταξύ τους πίσω από ένα φθηνό μανδύα που αποκαλόύν «έρωτα».

Δε λέω, ωραίο είναι να είναι αξιοθαύμαστη η σχέση σου. Κολακεύεσαι κι εσύ όσο να ‘ναι. Νιώθεις και κάποια περηφάνια για το ότι κατάφερες να δημιουργήσεις κάτι ωραίο. Αλλά τι έχει εν τέλει σημασία; Να φτιάξεις μια όμορφη, αλλά ψεύτικη εικόνα; Ή να ζεις σε μια κατάσταση που κάνει εσένα και τον άνθρωπο απέναντί σου ευτυχισμένους; Η ερώτηση είναι ρητορική και η απάντηση αντιληπτή από τον καθένα. Γι’ αυτό εάν δεν έχετε επικοινωνία με το ταίρι σας, αλλά μπροστά στον κόσμο δείχνετε αγαπημένοι, τότε ίσως ήρθε η στιγμή να κάνετε μια σημαντική συζήτηση.

Επομένως, μη βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα για τη σχέση ενός ζευγαριού απ’ τη λίγη ώρα που συναναστρέφεσαι μαζί τους. Ποτέ δεν ξέρεις τι συμβαίνει όταν κλείνουν οι πόρτες τους σπιτιού. Δεν ξέρεις πώς συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλο σε στιγμές που κανένας δεν ακούει, δε βλέπει και δεν μπορεί να κρίνει. Το κοινωνικό πρόσωπο είναι αυτό που επιλέγουν να δείξουν σε σένα. Την πραγματική κατάσταση ίσως να μην τη μάθεις και ποτέ. Γι’ αυτό να μη ζηλεύεις ζευγάρια που βλέπεις και θεωρείς πως όλα μεταξύ τους είναι ιδανικά και όμορφα. Ίσως η πραγματικότητα ν’ απέχει κατά πολύ απ’ τη φαντασία σου κι απ’ το πώς έχεις εσύ τα πράγματα στο μυαλό σου.

Συντάκτης: Κατερίνα Παλατέ
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!