Μετά από αρκετό καιρό αξυρισιάς, πολλές γάτες κι όλων των ειδών τα κλισέ που συνοδεύουν την έννοια του μπακουριού –και που στην πραγματικότητα καθόλου δεν ισχύουν– έρχεται η στιγμή που αλλάζει το ρου της ιστορίας. Η στιγμή που κάθε σπιθαμή υπομονής κι επιμονής δικαιώνεται, η στιγμή που ο ουρανός σου φαίνεται πιο γαλανός και τα πουλάκια κελαηδάνε πιο δυνατά! Εντάξει, υπερβολές, απλά βρήκες γκόμενο.

Ερχόμαστε, λοιπόν, στα πρώτα ραντεβού. Βγαίνεις, γνωρίζεις τον άλλο, γελάτε, επικοινωνείτε. Ίσως να έχετε και μια μικρή κοντρίτσα, που κάνει τα πράγματα πιο ενδιαφέροντα. Γενικά κάνετε όσα τυπικά γίνονται στα πρώτα ραντεβού. Μέχρι το σημείο του πρώτου φιλιού και την απόφαση αν θα μείνετε εκεί ή θα προχωρήσετε παρακάτω. Αυτή η στιγμή είναι κομβική και συνήθως (χωρίς να είναι απόλυτο) συμβαδίζει με τη σοβαρότητα και τις προσδοκίες που σε διακατέχουν για αυτό το άτομο.

Αν είναι ένα πλάσμα που πιστεύεις ότι μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει στη ζωή σου, θες να τον γνωρίσεις πιο βαθιά γιατί όντως σου προκαλεί διάφορα αισθήματα, δύσκολα προχωράς άμεσα παρακάτω. Θες να του δώσεις όλο το χρόνο, να μη βιαστείς, να το απολαύσεις. Αν πάλι όχι, αν είναι μια αδιάφορη επαφή, ίσως κάνεις πιο εύκολα το βήμα, χωρίς βέβαια τίποτα από αυτά τα δύο να είναι δεσμευτικό. Στη δικιά μας ιστορία θα ασχοληθούμε περισσότερο με την πρώτη επιλογή.

Τελειώνει, λοιπόν, το ραντεβού κι έχει πάει πιθανότατα καλύτερα από ό,τι περίμενες. Ευγενικά έχεις αρνηθεί ή απλά δεν έχεις δώσει κανένα πράσινο φως για μια σεξουαλική επαφή, κι επιστρέφεις σπίτι. Η συγκεκριμένη ροή γεγονότων επαναλαμβάνεται για αρκετά ραντεβού. Σ’ αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι δε μας ενδιαφέρει τόσο ούτε πότε ξεκίνησε (σίγουρα για κάποιον που ενδιαφέρεται για κάτι περισσότερο δεν είναι κι ό,τι καλύτερο ο άλλος να σε προσεγγίσει μόνο γι’ αυτό, απ’ το πρώτο κιόλας ραντεβού) ούτε πόσο διαρκεί η κατάσταση αυτή. Ας σταθούμε στο περιεχόμενό της. Το γεγονός, δηλαδή, ότι αρνείσαι συστηματικά την οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή με το εν δυνάμει αγόρι σου.

Τότε, λοιπόν, είναι η στιγμή που σου γεννιούνται ερωτήματα του τύπου: Μήπως τον παιδεύω; Μήπως λάβει τη σεξουαλική απόρριψη σαν συνολική και σηκωθεί και φύγει; Να υποκύψω να μην τον χάσω; Λάθος, λάθος, λάθος.

Για τον Χ, Ψ λόγο έχεις πάρει αυτή την απόφαση και ξέρεις καλύτερα απ’ τον καθένα γιατί. Το να βάλεις τον εαυτό σου σε μια διαδικασία να αμφιβάλλει γι’ αυτό, εξαιτίας της επιθυμίας κάποιου, είναι τουλάχιστον ανώφελο. Σκέψου απλά ότι ξεκινάς ένα βήμα, λέγοντας αρχικά ψέματα προς τον εαυτό σου και μετά προς τον άλλο. Η υποχώρηση που σκέφτεσαι να κάνεις υποβαθμίζει την αξία που έχει για σένα αυτή.

Όσο και να τριγυρνάει στο μυαλό σου η υπόνοια ότι μπορεί να λάβει τη σεξουαλική απόρριψη σαν συνολική, δεν πρέπει να ξεχνάς τι πραγματικά θες. Κι να σου πω ένα μυστικό; Ένας άντρας που θα λάβει την απόρριψη σε αυτό τον τομέα ως συνολική, σημαίνει ότι και στο σύνολο το σκέψεών του επικρατεί αυτό. Με απλά λόγια σε θέλει κυρίως (ή και μόνο) για το σεξ.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, ότι όποιος άντρας επιθυμεί τη σεξουαλική επαφή, ντε και καλά θέλει μόνο αυτό. Η ειδοποιός διαφορά εντοπίζεται στην αντιμετώπιση που έχει απέναντι σε μια τέτοια απόρριψη -ή για την ακρίβεια σε μια τέτοια καθυστέρηση. Κι αυτό, αν θες, είναι το κλειδί για να καταλάβεις τι είδους άνθρωπο έχεις απέναντί σου.

Στηρίζουμε τις επιλογές μας, όχι γιατί πρέπει ή επειδή φοβόμαστε, αλλά γιατί είμαστε εμείς. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι γνωρίζουμε τι είμαστε για να λάβουμε ό,τι αξίζουμε.

Συναισθηματισμοί στο σεξ χωράνε, σεξ στο συναισθηματισμό όχι!

Συντάκτης: Γεώργιος-Κωνσταντίνος Ψύλλας
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη