Είσαι αρκετά γενναίος ώστε να είσαι ο εαυτός σου μέσα σε μια σχέση; Με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά σου. Τόσοι είναι εκεί έξω που βουτάνε στα άδυτα μιας σχέσης με τα μούτρα ξεχνώντας στη στεριά τον εαυτό τους, το χαρακτήρα τους, τα όνειρά τους, τα πιστεύω, τις συνήθειες και τους φίλους τους. Λένε πως ο έρωτας τυφλώνει, μα πόσο τυφλός μπορεί να είναι κάποιος ώστε να μη δει πως χάνει την ταυτότητά του;

Ο πιο κατάλληλος ίσως για τον καθένα από εμάς, είναι αυτός που δίπλα του γινόμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και όχι άλλη εκδοχή ενός άλλου εαυτού. Εκείνη η εκδοχή που μας καθιστά αυτόνομους, που μας κάνει να προσέχουμε τον εαυτό μας εσωτερικά κι εξωτερικά, που έχει κοινωνική ζωή, επαγγελματική κατάρτιση, δηλαδή όσα χτίζονταν μέσα σε ολόκληρα χρόνια. Άλλωστε αυτό είναι που κατά κύριο λόγο κάνει τους άλλους να γοητεύονται από εμάς. Και κάπου εκεί χάνεται το πάθος και ο άλλος άνθρωπος θεωρείται αυτόματα δεδομένος.

Το ν’ αγκιστρώνεσαι πάνω σε κάποιον και να γίνεσαι έρμαιο των αναγκών και του χαρακτήρα του, μπορεί να είναι σημάδια πως δεν έχεις κατασταλάξει εντελώς μέσα σου όσον αφορά τις ανάγκες σου ή ό,τι σε χαρακτηρίζει σαν προσωπικότητα. Υπάρχουν ενδεχομένως κομμάτια του εαυτού σου για τα οποία δεν κατάφερες να αναγνωρίσεις ή και να αποδεχτείς πλήρως. Σαν αποτέλεσμα τότε καταπάνιεσαι απ’ οτιδήποτε προσφέρεται στη σχέση σου, αφήνοντας στην άκρη ό,τι έχει πραγματικά σημασία· τον ίδιο σου τον εαυτό.

Παρ’ όλα αυτά εξακολουθείς να κρατάς μέσα σου όλα όσα σε φοβίζουν, όπως ακόμα και το να μη σε παρατήσει ο σύντροφός σου, γιατί νομίζεις πως θα τον απογοητεύσεις, οπότε βάζεις τις ανάγκες σου σε δεύτερη μοίρα αφού προέχουν για σένα οι δικές του. Ναι, ίσως ενδόμυχα να φοβάσαι την απόρριψη και τη μοναξιά, οπότε το να βρίσκεσαι σε μια σχέση είναι πολύ πιο εύκολο από το να έρχεσαι καθημερινά αντιμέτωπος με τον ίδιο σου τον εαυτό. Όμως εκεί είναι που πρέπει να φανείς πιο δυνατός από ό,τι σε υποβιβάζει ως χαρακτήρα και ως άνθρωπο και να δείξεις ποιος πραγματικά είσαι.

Μα σκέψου το και διαφορετικά. Υπάρχει τίποτε πιο όμορφο από το να προκαλείς δέος στο σύντροφό σου, να τον κάνεις δηλαδή να σε ερωτεύεται όλο και περισσότερο για τη λάμψη που έχουν τα μάτια σου κάθε φορά που μιλάς για τα όνειρά σου, για τα κατορθώματά σου, για τον αυθεντικό χαρακτήρα σου ακόμα και για τη γκρίνια σου; Τον κάνεις να θέλει σε πιάσει από το χέρι και να διανύσετε μαζί χιλιόμετρα ολόκληρα. Γιατί στο πρόσωπό σου βρίσκει τη θέληση για ζωή.

Φυσικά υπάρχουν κι οι περιπτώσεις όπου μπορεί να χάσεις εντελώς τη λάμψη αυτή λόγω της υπερπροσπάθειας να δείξεις κάτι που δεν είσαι. Δε λες όχι, δεν τσακώνεσαι, δε θέτεις τα όριά σου κι έτσι αφήνεις τον εαυτό σου να βουλιάζει εντελώς μέσα από αυτή τη σχέση.

Μα για να είσαι σε θέση να μπεις σε μια σχέση, να μοιράζεσαι τη ζωή σου μ’ έναν άνθρωπο, προϋποθέτει να νιώθεις ολοκληρωμένος σαν άνθρωπος. Αν εσύ δεν τα πας καλά με τον εαυτό σου, γιατί να μπορεί να το κάνει αυτό κάποιος άλλος;

 

Συντάκτης: Κική Παπά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου