Σχέσεις από απόσταση: όσο και αν μας φαίνεται περίεργο συμβαίνει πραγματικά πολύ συχνά. Πολλές σχέσεις δεν ξεκινούν έτσι, αλλά λόγω συνθηκών, δουλειάς, σπουδών, πολλοί καταλήγουν να βλέπονται μερικές μέρες το χρόνο. Ωστόσο, πόσο ρεαλιστική είναι μια σχέση από απόσταση;

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο έρωτας από απόσταση έχει ημερομηνία λήξης. Αναμφισβήτητα, τα ζευγάρια που ζουν χωριστά έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες και εμπόδια. Πολλά είναι τα ερωτηματικά.

Γιατί να μην τον έχεις εδώ κοντά σου όταν τον χρειάζεσαι; Για μια αγκαλιά, ένα χάδι, μία κουβέντα; Σου λείπει έντονα και κάθε φορά που βλέπεις ζευγάρια αναρωτιέσαι πως θα ήταν η σχέση σας αν ήσασταν μαζί. Οι σχέσεις σε απόσταση δεν είναι εύκολο θέμα.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά θετικά σε μια τέτοια σχέση ακόμα κι αν ακούγεται υπερβολικό ίσως και ουτοπικό για τους περισσότερους.

Σύμφωνα με έρευνα η οποία έγινε στο πανεπιστήμιο του Κουήνς με δείγμα 474 γυναίκες και 243άντρες που είχαν σχέση εξ αποστάσεως και 314 γυναίκες και 111 άντρες που ζούσαν μαζί με το ταίρι τους, αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε ποιοτική διαφορά σε σχέση με τα «αγαπάκια» που είναι γεωγραφικά κοντά.

Σε κάποιους τομείς, η σχέση εξ αποστάσεως, μπορεί να είναι ακόμα και καλύτερης ποιότητας. Δικαιολογημένα θα αναρωτηθείτε αν αυτό είναι ποτέ δυνατόν και ποιοι τομείς είναι αυτοί; Η ικανοποίηση, η οικειότητα και η επικοινωνία.

Όσον αναφορά την καλύτερη επικοινωνία, τα ζευγάρια που βρίσκονται σε απόσταση, τείνουν να φροντίζουν πολύ περισσότερο τη μεταξύ τους επικοινωνία, έχοντας ακόμα και τρεις τέσσερις φορές επαφή μέσα στην ημέρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς. Είδες τι μπορεί να σου κάνει το καθημερινό το skype;

Πολύ βασικό επίσης είναι ότι δεν κυριαρχεί ο φόβος της απομυθοποίησης που είναι πολύ πιθανότερο στα ζευγάρια που δεν έχουν την απόσταση ανάμεσά τους. Το να μην μοιράζεσαι την καθημερινότητα σου με έναν άνθρωπο σημαίνει και ότι δεν μοιράζεσαι και όλα τα «άσχημα», τις αμηχανίες, τα πρακτικά θέματα που εξ ορισμού προκύπτουν σε μα συμβιωτική σχέση και αναπόφευκτα προκαλούν και νεύρα και γκρίνια και ψυχρότητα.

Έχετε λόγους για να κάνετε ταξίδια. Είναι σαν να έχεις δύο σπίτια. Η σχέση από απόσταση είναι μια τέλεια ευκαιρία για διακοπές όποια εποχή θέλεις χωρίς deadline. Δεν κάνεις απλά ένα ταξίδι. Κάνεις ένα ρομαντικό ταξίδι, για κάποιον που θες πραγματικά.

Έχετε την ελευθερία σας, σε λογικά πλαίσια πάντα. Δεν αγκιστρώνεστε ο ένας απ’ τον άλλον και δεν μπαίνετε στην παγίδα να παραμερίσετε τους δικούς σας ανθρώπους, συγγενείς και φίλους να γκρινιάζουν, αφού η απουσία του άλλου σου αφήνει χρόνο να περνάς με αυτούς που θέλεις. Ακόμη, δεν θα βαρεθείτε εύκολα, καθώς θα έχετε διαρκώς καινούρια πράγματα να αφηγηθείτε ο ένας στον άλλον για την καθημερινότητά σας.

Προκειμένου μία σχέση σε απόσταση να κρατηθεί ζωντανή, δεν της λείπει ο ρομαντισμός και οι εκπλήξεις. Υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από αυτή των εκπλήξεων; Ξαφνικές εφόδους ο ένας στον άλλον. Αλλά και αυτή η αναμονή της αντάμωσης.Το καρδιοχτύπι όταν περιμένεις στο αεροδρόμιο, το λιμάνι ή το σταθμό του τρένου κάθε φορά, αυτό σκίρτημα στην καρδιά. Είναι σαν να ζεις τις πρώτες σας μέρες διαρκώς.

Είναι σίγουρο ότι η απόσταση φέρνει και τους δύο συντρόφους αντιμέτωπους και με κάποια επιπλέον προβλήματα σε σχέση με μια «κανονική» σχέση. Όμως, αυτό το αρνητικό στοιχείο μετατρέπεται σε θετικό όταν οι δύο κινητοποιούνται περισσότερο και για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που προκύπτουν και για να δημιουργούν συνεχώς συνθήκες που κάνουν τη σχέση να αξίζει τον κόπο.

Είναι μεγαλύτερη η ανάγκη για την εκδήλωση των συναισθημάτων. Η απόσταση βοηθάει πολλές φορές να λέμε ευκολότερα αυτά που νιώθουμε και να κρατάμε πίσω εγωισμούς και μικροπρέπειες.

Μία από τις πιο kinky φαντασιώσεις πολλών γίνεται πραγματικότητα. Είναι το αγαπημένο παιχνίδι των ζευγαριών που βρίσκονται σε απόσταση προκειμένου να κρατήσουν το πάθος αναμμένο. Το σεξ σου λείπει κι είναι λογικό, σκέψου όμως ότι το cyber είναι ένα από τα καλύτερα υποκατάστατα.

Αυτό θα σας φανεί περίεργο αλλά ισχύει όταν και αν η σχέση φτάσει στο τέλος της. Ο χωρισμός θα είναι πιο αναίμακτος γιατί δεν αποτελούσε ο ένας κομμάτι της καθημερινότητας του άλλου. Ούτε ανήκετε στην ίδια παρέα, ούτε βλέπατε ο  ένας τον άλλον καθημερινά.

Δε θα συναντιέστε κάθε μέρα τη σχολή ή στη δουλειά. Θα είναι πιο εύκολο να ξεχάσει ο ένας τον άλλον. Αυτό με το οποίο θα πρέπει ίσως να συμφιλιωθείς, είναι η οθόνη του κινητού σου και του υπολογιστή σου που ήταν προεκτάσεις των χεριών σου καιρό τώρα. Αλλά πάντα να θυμάσαι ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο.

Εσύ τι λες; Πείστηκες έστω και λίγο; Μήπως να το ρισκάρεις τελικά;

Συντάκτης: Άννα-Μαρία Μαρίνου