Λίγες φορές θα ερωτευτείς. Εκτός πάλι κι αν δεν ξέρεις τι σημαίνει «ερωτεύομαι». Δεν πάει πολύ καιρός από τότε που κάποιος  –που με μεγάλη ευκολία και για πρώτη φορά στη ζωή μου, του παραδέχτηκα πως είμαι ερωτευμένη μαζί του– ξαφνιάστηκε και με ρώτησε αν ξέρω τι σημαίνει έρωτας. Σκέφτηκα ότι θα ξεκινήσει την επίδειξη, θα μου πει για την κλασική ατάκα με τα συνηρημένα ρήματα στα αρχαία και θα ξενερώσω. «Επιθυμώ σφόδρα», μου είπε και με έφερε σε τρομερή αμηχανία. Γιατί; Γιατί δεν του το έδειξα ποτέ πραγματικά.

Μετά από αυτό σκεφτόμουν για κάμποσο καιρό για ποιο λόγο όταν ερωτεύομαι, δεν μπορώ να δείξω τον πραγματικό μου εαυτό. Είναι πολύ δύσκολο να ζει κανείς χωρίς να εκφράζει τον εαυτό του. Σε απορυθμίζει, σε αποδιοργανώνει και σε κλονίζει συναισθηματικά.

Αναρωτιόμουν, γιατί του φέρομαι έτσι; Γιατί του μιλάω απότομα; Γιατί είμαι τόσο εγωίστρια απέναντί του; Δεν ήταν λίγες οι φορές που παρουσιαζόμουν ως πολύ σκληρή, ενώ ένιωθα τόσο ευάλωτη, ξενέρωτη ενώ ένιωθα τόσο συναισθηματική, δυνατή ενώ ένιωθα ευαίσθητη. Ποτέ όμως δεν μπόρεσα να το εξηγήσω ενώ με στενοχωρούσε τόσο πολύ.

Πώς γίνεται να αγαπάω τόσο πολύ έναν άνθρωπο και να μην μπορώ να του το δείξω; Θεωρούσα ότι ακόμα και να πεθαίνω για αυτόν τον άνθρωπο δε θα του το δείξω ποτέ, δεν πρέπει. Μήπως επειδή λένε πως η σκληρή εικόνα μετράει; Μήπως λόγω ανασφάλειας κι εγωισμού; Μήπως επειδή φοβόμουν τον εαυτό μου; Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω ακριβώς τότε.

Με αυτό το σκεπτικό όμως δε δίνεις την ευκαιρία στον άνθρωπο που έχεις ερωτευτεί να γνωρίσει τον πραγματικό εαυτό σου, την αλήθεια στην ψυχή σου. Είναι μπούρδες αυτά που λένε, πως όταν είσαι ερωτευμένος δείχνεις τον καλύτερο εαυτό σου. Όχι, και το φωνάζω δυνατά και με μεγάλη σιγουριά το ξεστομίζω.

Όταν είσαι ερωτευμένος, δε βλέπεις καθαρά. Εξιδανικεύεις το πρόσωπο που ερωτεύτηκες, το θεωρείς τέλειο, αψεγάδιαστο. Κι όταν βλέπεις συμπεριφορές ανθρώπινες και λάθη, αναρωτιέσαι γιατί και νευριάζεις, ενώ ουσιαστικά δεν έχεις το δικαίωμα. Άνθρωπος είναι κι αυτός και είναι λογικό να κάνει λάθη, πολλά. Λογικό να μη σου φέρεται όπως ακριβώς προσδοκείς. Εσύ όμως στο μυαλό σου έχεις πλάσει μια εικόνα ουτοπική, παραμυθένια. Δεν μπορούμε όμως να ζούμε μόνιμα σε παραμύθι.

Πώς να σκεφτείς λογικά όταν είσαι ερωτευμένος; Πώς να μην ενεργοποιηθεί  στο έπακρο ο εγωισμός σου; Σου βγαίνει ο εγωισμός σου, τον θέλεις μόνο για ‘σένα, θέλεις κι αυτός να ασχολείται μόνο με ‘σένα. Όχι απλά το θέλεις, πολλές φορές το απαιτείς.

Γιατί; Γιατί στο κεφάλι μου έχω την πιο τέλεια μορφή σου. Σε φτιάχνω αλάνθαστο και περιμένω την ανάλογη συμπεριφορά.

Είναι κι αυτές οι φορές που προσπαθείς να μη δείξεις τον πραγματικό σου εαυτό, το τι πραγματικά αισθάνεσαι γιατί δε θέλεις να αντιληφθούν οι γύρω σου τον έρωτά σου, για να μην εκτεθείς. Αυτόματα όμως χάνεις την ευκαιρία για έναν αμοιβαίο έρωτα. Ακόμα κι αν πιστεύεις πως είναι ο λάθος χρόνος ή το λάθος πρόσωπο. Κανένα συναίσθημα δεν είναι ποτέ λάθος.

Άλλες φορές πιστεύεις ότι ο άνθρωπος που ερωτεύτηκες, ακόμα κι αν ο έρωτας είναι μονόπλευρος, θα σεβαστεί τα συναισθήματά σου με τον τρόπο που επιθυμείς.  Δυστυχώς, δεν είναι πάντα έτσι. Υπάρχει κι αυτός που δε θα σεβαστεί, υπάρχει κι αυτός που θα σε κοροϊδέψει, αυτός που θα παίξει μαζί σου.

Να μάθεις να είσαι πάντα ο εαυτός σου. Το αυθεντικό έχει διαχρονική αξία, ενώ το αντίγραφο φθείρει γρήγορα.

 

Επιμέλεια Κειμένου Άννας Μαρίας Μαρίνου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Άννα-Μαρία Μαρίνου