Είναι εύκολο να κάνουμε σχέδια στο μυαλό μας για το μέλλον, να οραματιζόμαστε πού θα θέλαμε να βρισκόμαστε και τι να κάνουμε την κάθε επόμενη στιγμή. Μα το θέμα δεν είναι να ονειρευόμαστε ή να ευχόμαστε γι’ αυτά που θα θέλαμε να μας συμβούν, αλλά να προσπαθούμε και να επιδιώκουμε την ολοκλήρωσή τους. Ας ξεκινήσουμε απ’ τα πιο απλά, από μία ιδέα κι ένα σχέδιο, κι ας φτιάξουμε τον δικό μας “future plans board”.

Αρχικά, θα πρέπει να σκεφτούμε σε ποιο στάδιο της ζωής μας βρισκόμαστε. Είμαι ακόμα μαθητής; Πήρα μόλις το πτυχίο μου; Εργάζομαι σε μια εταιρεία; Έχω οικογένεια; Για τον καθένα μας ο πίνακας των ονείρων του και των μελλοντικών του πλάνων είναι διαφορετικός. Κι αυτό είναι το ωραίο, άλλωστε. Ξεκίνα, λοιπόν, να τοποθετείς στον πίνακα τη ζωή σου όπως την οραματίζεσαι.

Αν είσαι ακόμη φοιτητής κι ο στόχος σου είναι να πάρεις επιτέλους το πτυχίο σου, θα κολλήσεις στον πίνακα μια φωτογραφία ορκωμοσίας ή τον τίτλο των σπουδών σου. Αν ο παρών στόχος σου είναι να καταφέρεις να κερδίσεις μια θέση στην αγορά εργασίας και να δουλέψεις σε αυτή τη μεγάλη εταιρία που αφορά το αντικείμενό σου, μη διστάσεις να κολλήσεις μία φωτογραφία του λογοτύπου της εταιρείας στον πίνακά σου, ίσως να γίνει ο εργοδότης σου κάποτε.

Οραματίσου, ακόμη, το αυτοκίνητο των ονείρων σου, αυτό που σε φαντάζεσαι να οδηγείς σε κάποια χρόνια από τώρα. Όσο κι αν τώρα σου μοιάζει αδύνατο να το αποκτήσεις, σκεπτόμενος τα οικονομικά σου, αν το βάλεις οργανωμένα ως στόχο οι πιθανότητες να γίνει δικό σου είναι πολύ περισσότερες απ’ όσο νομίζεις.

Αν είσαι απ’ τα άτομα που η οικογένεια έρχεται πάντα πρώτη στο πλάνο της ζωή σου, μη διστάσεις να καρφιτσώσεις στον δικό σου πίνακα την ιδανική μελλοντική σου οικογένεια. Εσύ, ένας σύντροφος κι όσα παιδιά επιθυμείς να κάνεις. Όλα επιτρέπονται στον πίνακα των μελλοντικών σου σχεδίων, δική σου η ζωή, δική σου κι η πορεία της. Είσαι ελεύθερος να επιλέξεις ποιοι και πώς θα συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτή.

Μπορείς να καρφιτσώσεις, επίσης, ένα μέρος στο οποίο θα ήθελες να πας διακοπές, ένα χόμπι με το οποίο θα ήθελες να ασχοληθείς, μία νέα γλώσσα που θα ήθελες να μάθεις, ένα νέο σπίτι που θα καλύπτει τις ανάγκες σου, την υπενθύμιση να συνεχίσεις να κάνεις κάτι που αγαπάς και την πρόκληση να δοκιμάσεις κάτι που φοβάσαι, την παρότρυνση να γευτείς διάφορες γεύσεις από όλο τον κόσμο, να δεις μακρινούς προορισμούς, να ερωτευτείς έναν άνθρωπο, να ζήσεις την ολοκλήρωση, να κάνεις οικογένεια κι οτιδήποτε άλλο μπορεί να κάνει εσένα πραγματικά και σε βάθος χαρούμενο.

Κι όταν τελειώσεις με τους στόχους που θα τοποθετήσεις στον πίνακα με το πλάνο της μελλοντικής ζωής σου, θα τον κρεμάσεις σε έναν τοίχο, ιδανικά κάπου στο δωμάτιό σου για να τον βλέπεις κάθε μέρα. Δε θα στολίσει απλώς το χώρο σου, αλλά θα γίνει το κίνητρο για να τα κυνηγήσεις και να τα πετύχεις όλα αυτά κι η ευκαιρία να δεις συγκεντρωμένη σε μία μικρή εικόνα τη ζωή σου όπως εσύ τη θες. Ένας μικρός πίνακας, ο δικός σου πίνακας, με τα δικά σου όνειρα, τις προσδοκίες και τις επιθυμίες σου, ένας πίνακας που δε σε αφήνει να ξεχάσεις τι θες να καταφέρεις.

Δεν αρκεί μόνο να οραματιζόμαστε συγκεκριμένα πράγματα. Αρκεί να ξέρουμε πραγματικά τι επιθυμούμε και να προγραμματίζουμε χρονικά ένα βήμα τη φορά, που θα μας φέρνει πιο κοντά στο όνειρό μας. Ίσως να φοβηθούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας πίνακα μελλοντικών σχεδίων, επειδή ίσως καταλάβουμε πως ζητάμε υπερβολικά πολλά ή πως αυτά που θέλουμε στην πραγματικότητα ίσως και να μην μπορούν να συμβούν. Δε θα έπρεπε, όμως, να δειλιάζουμε, αλλά να θέτουμε πιο ρεαλιστικούς στόχους. Ως εκεί που μπορούμε και λίγο παραπάνω κάθε φορά, αναγνωρίζοντας τα όριά μας.

Στο χέρι μας είναι να εκμεταλλευτούμε τις δυνάμεις μας και να τα μετατρέψουμε την καθημερινότητά μας σε πηγή ευτυχίας και συναισθηματικής ικανοποίησης.

Συντάκτης: Μαριλένα Χατζημιλτή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη